Tvangstanker

- Sannsynligheten for å bli frisk på egen hånd er liten

Behandlingen som tilbys er effektiv, men svært krevende for pasienten, ifølge psykiater.

TVANGSTANKER: Er ikke uvanlig, men kan få svært alvorlige konsekvenser for den det rammer, sier psykolog. Foto: NTB Scanpix
TVANGSTANKER: Er ikke uvanlig, men kan få svært alvorlige konsekvenser for den det rammer, sier psykolog. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss har opplevd å dobbeltsjekke om stekeplata er skrudd av eller ikke, selv om vi er rimelig sikre på den er avslått, eller at vi ønsker å vaske oss ekstra nøye etter å ha tatt i noe vi opplever som skittent. Men for noen av oss er disse tankene altoppslukende. 

- De som har tvangslidelser blir redde for sine egne tanker. Det kan være forferdelig innhold i disse tankene; at vi skal skade noen, bli alvorlig syke, redde for å ikke ha låst døra og andre katastrofetanker, sier psykolog ved OCD-teamet Helse Bergen, Bjarne Hansen, til KK.no. 

Personer med tvangslidelser forsøker ofte å skyve tankene sine vekk og å få kontroll på tankene sine, og det er en svært slitsom lidelse. 

LES OGSÅ: Dette er de vanligste tvangstankene

Uklart hvordan tvangstanker oppstår

Det er lite forskning på hvorfor noen av oss får tvangslidelser. Det er derfor vanskelig å si hvorfor en får det, men det finnes noen ideer, forklarer Hansen. 

- Noen av oss er mer sårbare fra naturens side, men arv og genetikk kan ikke forklare alt. Vi kan heller ikke si at en person får tvangslidelser på grunn av barndommen eller tidligere hendelser, men noen kan ha større risiko enn andre, sier han. 

VONDE TANKER: Tvangslidelser varierer svært mye fra person til person. Noen blir besatt av å være renslige.  Foto: Shutterstock / Warongdech
VONDE TANKER: Tvangslidelser varierer svært mye fra person til person. Noen blir besatt av å være renslige. Foto: Shutterstock / Warongdech Vis mer

Han trekker frem svangerskap som et eksempel. Når man får barn får man plutselig mye mer ansvar, og blir enda mer opptatt av sikkerhet og andre ting. Det kan være utløsende for tvangslidelse, men selv om dette er en periode med noe økt risiko, så oppstår lidelsen hos de fleste uten at det er en klar årsak til det.

- De fleste som har tvangslidelser, får det før de fyller 18 år.

Det finnes også en sammenheng med andre psykiske lidelser. Hansen forklarer at nesten halvparten av personer med tvangslidelser også har en depresjon. Noen får depresjonen før tvangstankene kommer, mens andre får det etter. 

- Det er med andre ord ofte overlapp mellom disse lidelsene. Gjennom vellykket behandling av tvangslidelse vil de fleste oppleve at også depresjonen reduseres. Behandling av depresjon gir ikke tilsvarende reduksjon i tvangslidelse, så det er lurt å starte med behandling for tvangen.

LES OGSÅ: Margunn holdt tvangstankene skjult i 12 år: - Jeg vasket hendene 100 ganger om dagen

Skreddersydd behandling

Psykologen forklarer at behandling mot lidelsen må gjøres skikkelig. Gjør man det ikke på riktig måte for riktig pasient vil ikke behandlingen fungere. Eksponeringsterapi er den beste måten for de fleste med tvangslidelser. 

- Det finnes en oppskriftsmessig riktig måte å behandle pasienter på, men i tillegg må man tilpasse denne til hver enkelt pasient.

- Det finnes spesialiserte OCD-team i hele Norge, så det finnes god hjelp å få i hvert fylke. 

Tvangslidelse er en helt forferdelig lidelse å ha, sier Hansen. Omfanget er ofte stort, og mange faller ut av jobb og det går ofte utover familieliv. 

- Det er en av de lidelsene som har størst omkostning når du har fått det, og sannsynligheten for å bli frisk på egen hånd er liten.

UBEHAGELIG BEHANDLING: Å behandle tvangstanker er ofte svært ubehagelig fordi du må oppsøke det du er redd for. Foto: NTB Scanpix
UBEHAGELIG BEHANDLING: Å behandle tvangstanker er ofte svært ubehagelig fordi du må oppsøke det du er redd for. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Gunvor Launes er psykiater og overlege ved Sørlandet Sykehus i Kristiansand. Hun forklarer at behandling av tvangslidelser er svært vondt og ubehagelig for pasienten

- Det folk gjør når de har tvangstanker er å unngå ting. De blir redd for sine egne tanker. Det forsøker å få bort ubehaget og angsten som tvangstanken medfører, men i behandlingen gjør vi det motsatte, sier hun til KK.no.

I stedet for å unngå det som trigger tankene, må pasienten oppsøke det, for å bryte mønsteret de er kommet i. 

- Det er en krevende behandling som gir mye ubehag, angst og vonde følelser. Derfor er det viktig å være tett på pasienten og støtte og heie. Behandlingen skal være skreddersydd pasienten fordi tvangslidelser arter seg på svært forskjellige måter.  

LES OGSÅ: Kjenner du angsten komme snikende på?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer