De fleste av oss har opplevd å dobbeltsjekke om stekeplata er skrudd av eller ikke, selv om vi er rimelig sikre på den er avslått, eller at vi ønsker å vaske oss ekstra nøye etter å ha tatt i noe vi opplever som skittent. Men for noen av oss er disse tankene altoppslukende.
- De som har tvangslidelser blir redde for sine egne tanker. Det kan være forferdelig innhold i disse tankene; at vi skal skade noen, bli alvorlig syke, redde for å ikke ha låst døra og andre katastrofetanker, sier psykolog ved OCD-teamet Helse Bergen, Bjarne Hansen, til KK.no.
Personer med tvangslidelser forsøker ofte å skyve tankene sine vekk og å få kontroll på tankene sine, og det er en svært slitsom lidelse.
LES OGSÅ: Dette er de vanligste tvangstankene
Uklart hvordan tvangstanker oppstår
Det er lite forskning på hvorfor noen av oss får tvangslidelser. Det er derfor vanskelig å si hvorfor en får det, men det finnes noen ideer, forklarer Hansen.
- Noen av oss er mer sårbare fra naturens side, men arv og genetikk kan ikke forklare alt. Vi kan heller ikke si at en person får tvangslidelser på grunn av barndommen eller tidligere hendelser, men noen kan ha større risiko enn andre, sier han.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger