Scrolling:

«Scrolling is the new smoking»

Har den innendørs røykingen blitt erstattet av den fengslende gløden fra mobilskjermene våre?

SCROLLING: Vi lever i verden hvor mobilen ofte har hovedprioritet. Hva er egentlig greia med denne avhengigheten? FOTO: NTB scanpix
SCROLLING: Vi lever i verden hvor mobilen ofte har hovedprioritet. Hva er egentlig greia med denne avhengigheten? FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

På bloggen The Minimalists spør Joshua Fields Millburn om den innendørs røykingen har blitt erstattet av den fengslende gløden fra mobilskjermene våre. «Is scrolling the new smoking»? Hvis poenget med teknologien er å nå hverandre, hvorfor lar vi enhetene våre stå mellom oss.

Og én ting er oppmerksomheten ute blant folk, men alle har vel tatt seg selv i å strekke seg etter mobilen når vi er hjemme alene, selv når vi hungrer etter fri fra den. At det har blitt nødvendig å praktisere telefontid og jevnlig «rehab» for å klare å tenke lenger tanker og lese fullstendige setninger, er ikke ukjent for mange av oss.

Hva kan vi egentlig gjøre med avhengigheten?

LES OGSÅ: 4 tips til hvordan du kan bruke mindre tid på mobilen

Konsekvenser av scrolling

Sosiolog og instruktør i mindfulness, som også utdanner instruktører, Ivar Vehler, er såvidt inne på tendensene på forskning.no. Der snapper vi opp betegnelsen digital ADHD, men han sikter da ikke til noe vitenskapelig belegg for at scrolling har noen sammenheng med utvikling av oppmerksomshets- og hyperaktivitets forstyrrelse, men at vi kan få noen symptomer enten vi har det eller ikke.

SCROLLING: - Det er store konsekvenser, men folk flest vil ikke vedkjenne seg disse konsekvensene, sier Ivar Vehler. FOTO: Privat
SCROLLING: - Det er store konsekvenser, men folk flest vil ikke vedkjenne seg disse konsekvensene, sier Ivar Vehler. FOTO: Privat Vis mer

- En direkte konsekvens av dette er at vi taper oss selv hvert eneste sekund hvor vi er bortreist i alle disse digitale impulsene, sier han.

Vehler understreker at dette er den største konsekvensen for det enkelte mennesket.

En annen konsekvens er at vi tilpasser oss tempoet som alle disse digitale mediene byr på, som nettopp tilpasser både uttrykk og innhold etter «svakheten» i hvert enkelt menneske. Det fører til at vi ikke tåler et stille øyeblikk. Vi jages til å ta tak i telefonen eller noe annet for å få tilsvarende ytre bråk som det indre bråket.

- Når jeg sier at vi taper oss selv hvert øyeblikk, for å forklare det nærmere, så er det slik at hvert sekund så retter et subjekt bevisstheten sin mot et objekt. Det blir flere og flere digitale impulser utenfor oss mennesker som bevisstheten suges til, og dermed taper vi oss selv fordi vi har liten kapasitet igjen til å merke hva som foregår i oss, sier Vehler.

Han anser dette som uheldig, fordi det kan få oss til å hente verdi utenfor oss selv for eksempel i «likes», hvordan vi ser ut og hva andre tenker om oss, fordi vi ikke har noe soliditet i oss selv. Vi må hente det andre steder.

- Folk flest vil ikke vedkjenne seg disse konsekvensene, sier han.

LES OGSÅ: Ungdommens uskrevne regler for sosiale medier: - Hvis du skifter profilbildet ditt for ofte kan du bli stemplet som «attention whore»

«Hjernedød» scrolling

Flere hjerneforskere virker i hvert fall bekymret for vår digitale oppførsel, og vi finner igjen betegnelsen digital ADHD hos hjerneforsker Gary Small og betegnelsen digital demens hos Manfred Spitzer.

- Grunnen til at enkelte forskere har kalt dette digital ADHD, er nettopp den litt stakkato fremgangsmåten med stadige avbrytelser og stadig avbrutt konsentrasjon og avbrutte tankerekker. Som alt annet i livet, gjelder det også her å finne en god balanse, og det kan være klokt å logge av i visse faser av et arbeid, sier hjerneforsker Kaja Nordengen, som har skrevet boken Hjernen er stjernen.

EKSPERTEN: - Av begrepene som har blitt brukt så langt, ville jeg derfor sagt at digital ADHD er mer beskrivende enn digital demens, som også har blitt brukt, forteller Kaja Nordengen. FOTO: Sturlason/Kagge forlag
EKSPERTEN: - Av begrepene som har blitt brukt så langt, ville jeg derfor sagt at digital ADHD er mer beskrivende enn digital demens, som også har blitt brukt, forteller Kaja Nordengen. FOTO: Sturlason/Kagge forlag Vis mer

Hun bekrefter at mobil og pc med apper og nett kan bli en distraksjon fremfor et hjelpemiddel i enkelte sammenhenger, fordi de er designet for å fange oppmerksomheten vår. Det er lys, lyd, pop-up-vinduer og catchy fraser som hele tiden vekker nysgjerrigheten.

- Av begrepene som har blitt brukt så langt, ville jeg derfor sagt at digital ADHD er mer beskrivende enn digital demens, som også har blitt brukt, sier Nordengen.

Hun opplyser at veldig mye handler om hvordan vi bruker teknologien. Teknologi lærer oss ikke noe i seg selv, men vår bruk av teknologi kan lære oss noe.

Det er stor forskjell på konsumerende bruk, som streaming og passiv scrolling, og mer aktiv bruk som presentasjonsverktøy og analyseverktøy. I tillegg til at scrolling er passiviserende, har informasjonsteknologi gjort at enkelte har utviklet atferd som blir beskrevet som avhengighet.

- Bottom line: Teknologi er et fantastisk verktøy vi kan både bruke og misbruke. Vi har godt av å ikke dukke så dypt i den litt fattigere virtuelle verdenen, at vi ikke får med oss den virkelige, sier Nordengen.

LES OGSÅ: Snoker du på mobilen til kjæresten?

Hekta på scrolling

Så hvordan står «scrolling is the new smoking» seg?

- Skulle man brukt de samme kriteriene som for nikotinavhengighet, ville det vært noe som: Sjekker feed som det første man gjør når man våkner, sjekker alle varslinger med én gang de kommer, blir stresset hvis man er forhindret fra å sjekke og så videre, sier Nordengen.

- Det fancy ordet på å utsette ting er å "prokrastinere", og mange mener at scrolling og teknologibruk i stor grad er et uttrykk for prokrastinering. Og at den avhengighetsliknende atferden er knyttet til manglende ønske om å endre atferd, fortsetter hun.

- Hvis det er noe du kunne tenke deg å gjøre litt mindre, men så klarer du det ikke, er det en slags avhengighet, sier Vehler.

LES OGSÅ: Vi er mer avhengig av mobilen enn noen gang, noe som går hardt utover konsentrasjonen

AVHENGIGHET: - Hvis det er noe du kunne tenke deg å gjøre litt mindre, men så klarer du det ikke, er det en slags avhengighet, sier Vehler. FOTO: NTB scanpix
AVHENGIGHET: - Hvis det er noe du kunne tenke deg å gjøre litt mindre, men så klarer du det ikke, er det en slags avhengighet, sier Vehler. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Selvhjelp for scrolling

Det er i hvert fall mange grunner til å ta scrolling på alvor.

- Å øke bevissthet og kanskje logge seg av i perioder vil være en god idé. Mobilkurv under middager er også en god idé, sier Nordengen.

Vehler opplever at vi blir litt sure når vi får påpekt disse tingene, og så blir det fornektelse og så fortsetter vi likevel fordi vi kommer i tanker om at det er ikke så farlig fordi alle driver på. Dette er et tegn på svakhet, at vi bare lar oss suge inn hele tiden.

Han frykter derfor at det ikke er så nærliggende for mange å tenke over de dyptgripende konsekvensene, og lister opp noen flere grunner han synes vi bør tenke på:

  1. Du er et dårlig forbilde for barna dine. Mange voksne klager jo på at barna er for mye på digitale plattformer, men mange bør nok se på sin egen atferd.
  2. Sosial kontakt mellom barn og voksne blir dårligere.
  3. Sosial kontakt mellom voksne lider også under dette, fordi vi ikke klarer å sitte stille. Litt stillhet gir ubehag.
  4. Vi får heller ikke muligheten til, sosialt sett, å ha «awkward silence» når vi sitter sammen og spiser eller når elever går sammen hjem fra skolen med nesen ned i mobilen. Det å gå der og kjede seg litt og vente litt og ha det litt «awkward» er noe som om utvikler en empatisk fintfølelse.

LES OGSÅ: Phubbing er den nye store trusselen for parforholdet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer