Død

Seks mennesker om det å «dø»: - Det var bare et uendelig mørke...

Les historiene til seks mennesker som av forskjellige grunner har måttet bli gjenopplivet.

OPPLEVDE DØDEN: Det er mange teorier knyttet til hva som skjer når vi dør – nå forteller seks mennesker som av forskjellige grunner har måttet bli gjenopplivet om sin opplevelse. Foto: Shutterstock
OPPLEVDE DØDEN: Det er mange teorier knyttet til hva som skjer når vi dør – nå forteller seks mennesker som av forskjellige grunner har måttet bli gjenopplivet om sin opplevelse. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes utallige teorier og overbevisninger knyttet til hva som skjer når vi dør. Er himmelen og helvete virkelig? Blir man født på nytt? Hva med karma – kan man ende opp som en gjødselbille i sitt «neste liv» dersom man oppfører seg dårlig? Eller er det bare slik at man ligger i graven i all evighet...? Man kan også spørre seg om døden er lik for alle, eller om det som skjer er unikt for hvert individ. 

Spørsmålene er uendelige og temaet er definitivt et av de som, naturlig nok, fascinerer både mannen i gata og forskere aller mest. Det finnes ingen håndfaste bevis på hva man opplever etter døden, men nå forteller seks mennesker – som av forskjellige grunner har måttet bli gjenopplivet – hva som skjedde på mentalt og følelsesmessig plan da hjertene deres sluttet å slå (klinisk død).

Det var på «spørsmål og svar»-forumet Quora at historiene ble delt, etter at én av brukerne postet følgende spørsmål: «Hvordan føles døden?».

Ble kullosforgiftet

Et av de mest populære innleggene ble skrevet av brukeren Vera, som forteller at hun som 11-åring ble kullosforgiftning som følge av en defekt varmtvannsbereder. I skrivende stund har nesten 20.000 lest teksten. Les historiene under annonsen.

«Karbonmonoksid (kullos, jour. anm.) lukter ikke noe, og det er tungt, så den fyller opp et rom på samme måte som vann ville gjort. Gassen krøp langs gulvet i den lille leiligheten vår, hvor jeg lå og hvilte. Jeg kan liksom se det for meg nå; kullosen som dysser meg i søvn og dekker meg i sitt usynlige teppe av død», skriver Vera om opplevelsen.

Jeg kan liksom se det for meg nå; kullosen som dysser meg i søvn og dekker meg i sitt usynlige teppe av død.

Videre forteller hun at hun fikk en følelse av total panikk; en indre redsel «som tok fullstendig over». Deretter senket mørket seg for Vera – men det var altså ikke slutten. Hun skal så ha følt seg vektløs og sett et spekter av farger.

«Det siste jeg husker er at jeg ville være et annet sted og at jeg da umiddelbart var der jeg ønsket å være. Det overrasket og gledet meg. Jeg var så lykkelig! Det var pappa som reddet meg til slutt. Han har fortalt at kroppen min allerede var kald da han fant meg. (...) Nå vet jeg at det finnes noe mer etter døden», avslutter Quora-brukeren.

– Fredfylt og avslappende

Spørsmålet har fått hele 70 svar, og mange beskriver nogenlunde like opplevelser. Blant annet blir ordet «fredfylt» gjentatt titt og ofte i tråden.

«Jeg har 'dødd' tre ganger etter forskjellige operasjoner, på grunn av en sjelden form for intoleranse mot alle typer bedøvende stoffer. Selv om jeg hørte alt – pipingen fra maskinen idet hjertet mitt stoppet, knirkingen fra benene på senga, alle som snakket i munnen på hverandre – følte jeg ingenting annet. Jeg var veldig avslappet; det var ingen trang til å puste, ingen panikk, ingen smerte», skriver Barbara, som ved alle anledningene skal ha blitt gjenopplivet ved hjelp av hjerte-lunge-redning.

Også Lori beskriver døden som avslappende, fredfylt og komfortabel. Som 6-åring lå hun død på operasjonsbordet i 10 minutter før hun ble gjenopplivet. De samme ordene går igjen i brukeren Scotts opplevelse av døden, som fant sted etter han fikk hjerteinfarkt.

GJENOPPLIVET: Brukere på «spørsmål og svar»-forumet Quora som påstår å ha opplevd døden, beskriver det som avslappende og fredfylt. Foto: Shutterstock
GJENOPPLIVET: Brukere på «spørsmål og svar»-forumet Quora som påstår å ha opplevd døden, beskriver det som avslappende og fredfylt. Foto: Shutterstock Vis mer

Én av brukerne fra «spørsmål og svar»-forumet som kommer med et noe mer edruelig svar, er Emmanuel. Han skal i flere uker ha gått med en alvorlig lungebetennelse uten å få noen diagnose, og endte til slutt opp på intensiven.

«Det var ingenting spennende ved det. Ingenting. Det var ikke noe lys, ikke noe håp. Bare et uendelig mørke og intet. Når jeg med tiden kom tilbake til livet, ble jeg møtt med uutholdelig smerte. Nå har jeg lært at smerte er en god ting; det er noe som er forbeholdt de levende», skriver Emmanuel. Han understreker også at han, på bakgrunn av sin opplevelse, ikke tror at det venter noe mer etter døden.

Er du redd for døden?

Uansett hva som skjer etter at vi forlater livet som vi kjenner det, er det ikke til å stikke under stol at mange synes det er fryktelig vanskelig å skulle forholde seg til døden; tanken på at de en dag skal forlate livet de lever og menneskene de er glad i, er skremmende.

Vi må akseptere at det eneste sannsynlige utfallet av livet er døden.

Så, hvorfor er det egentlig vanskelig å ha et avslappet forhold til døden? Stian Tobiassen, som er psykolog og styreleder i Stine Sofies Stiftelsen, har tidligere fortalt til KK.no at han tror mange frykter døden fordi de rett og slett er så glade i livet.

- Vissheten om at vi alle skal dø, gjør det helt naturlig at de aller fleste på et eller annet tidspunkt vil frykte døden. Dette er helt naturlig, og en del av det å være et tenkende menneske – de aller fleste er jo glad i livet. Jeg kan selv kjenne på ubehaget når jeg reflekterer over at mitt liv en dag vil ta slutt. Det betyr derimot ikke at jeg går rundt og bekymrer meg for at det skal skje, sier Tobiassen.

For å få et mer avslappet forhold til døden, mener psykologen at aksept er nøkkelen.

- Vi må akseptere at det eneste sannsynlige utfallet av livet er døden. Snakk med venner, familie, legen din eller en psykolog om det - og gjør det til noe som er naturlig.

Dette skjer kroppslig når du dør

 • Du blir fjernere. Det blir vanskelig å få kontakt med deg, og du går kanskje i koma.
 • Sansene svekkes og blir borte. Først smaken, så lukt, syn, berøring og til slutt hørselen.
 • Du får en ny type sanseopplevelser.
 • Det blir tyngre å puste, på grunn av økt væske og slimdannelse i lungene - det blir lengre pustepauser. Det kan gå opptil to minutter mellom inn- og utpust. Pusten kan også variere i rytme.
 • Du skjelver og får krampetrekninger.
 • «Termostaten» slutter å fungere. Du kan bli varm og kald om hverandre.
 • Kjeven faller ofte til siden.
 • Du får svelgevansker og manglende kontroll over kroppsvæsker.
 • Såkalt marmorering av armer og bein (blålilla avtegninger på huden), vil inntreffe etter hvert som blodet samler seg rundt hjertet.
 • Lemmene blir kalde, følelsesløse og ute av stand til å bevege seg.


Kilde: Dagbladet.no​. Dagbladet.no og KK.no er begge eid av Aller Media.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer