Underlivsplager:

Seks underlivsplager du bør vite om

De fleste kvinner har hørt om soppinfeksjon og bakteriell vaginose, men det finnes flere plagsomme tilstander man kan få.

UNDERLIVSPLAGER: Så å si alle kvinner opplever underlivsplager fra tid til annen, men det er ikke så mange som vet hva det kommer av. FOTO: NTB Scanpix
UNDERLIVSPLAGER: Så å si alle kvinner opplever underlivsplager fra tid til annen, men det er ikke så mange som vet hva det kommer av. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle kvinner vil en eller annen gang oppleve at det ikke er helt greit «der nede». Men det trenger ikke å skyldes en kjønnssykdom – ofte får man ikke engang symptomer ved tilstander som for eksempel klamydia og mykoplasma.

Underlivsplager kan skyldes så mye annet. Kløe, utslett, svie, sår, endret utflod og lukt fra underlivet, samt vannlating, er symptomer mange kvinner opplever og oppsøker gynekolog for, ifølge Catherine Bjørke, gynekolog ved Aleris-Colosseum-Nobel på Majorstua i Oslo.

– Ved unormal mengde utflod og lukt er det derfor viktig å identifisere årsaken, slik at man kan lage en behandlingsplan. Mengde utflod varierer fra kvinne til kvinne, og endrer seg også gjennom menstruasjonssyklusen. Det er vanlig med en større mengde sekresjon på eggløsningstidspunktet.

Det er også mange kvinner som opplever hyppige urinveisinfeksjoner, eller er plaget med fremfall av kvinnelige kjønnsorganer som gir underlivsplager.

– Smertetilstander i vulva rammer også mange kvinner. Dyspareuni og vaginisme, er betegnelser på henholdsvis genitale smerter som oppstår før, under eller etter samleie, en smertefull spenningstilstand/sammentrekninger i bekkenbunnsmuskulaturen ved berøring eller forsøk på penetrasjon, sier gynekologen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer