Underlivsplager:

Seks underlivsplager du bør vite om

De fleste kvinner har hørt om soppinfeksjon og bakteriell vaginose, men det finnes flere plagsomme tilstander man kan få.

UNDERLIVSPLAGER: Så å si alle kvinner opplever underlivsplager fra tid til annen, men det er ikke så mange som vet hva det kommer av. FOTO: NTB Scanpix
UNDERLIVSPLAGER: Så å si alle kvinner opplever underlivsplager fra tid til annen, men det er ikke så mange som vet hva det kommer av. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle kvinner vil en eller annen gang oppleve at det ikke er helt greit «der nede». Men det trenger ikke å skyldes en kjønnssykdom – ofte får man ikke engang symptomer ved tilstander som for eksempel klamydia og mykoplasma.

Underlivsplager kan skyldes så mye annet. Kløe, utslett, svie, sår, endret utflod og lukt fra underlivet, samt vannlating, er symptomer mange kvinner opplever og oppsøker gynekolog for, ifølge Catherine Bjørke, gynekolog ved Aleris-Colosseum-Nobel på Majorstua i Oslo.

Ved unormal mengde utflod og lukt er det derfor viktig å identifisere årsaken, slik at man kan lage en behandlingsplan. Mengde utflod varierer fra kvinne til kvinne, og endrer seg også gjennom menstruasjonssyklusen. Det er vanlig med en større mengde sekresjon på eggløsningstidspunktet.

Det er også mange kvinner som opplever hyppige urinveisinfeksjoner, eller er plaget med fremfall av kvinnelige kjønnsorganer som gir underlivsplager.

– Smertetilstander i vulva rammer også mange kvinner. Dyspareuni og vaginisme, er betegnelser på henholdsvis genitale smerter som oppstår før, under eller etter samleie, en smertefull spenningstilstand/sammentrekninger i bekkenbunnsmuskulaturen ved berøring eller forsøk på penetrasjon, sier gynekologen.

Nedenfor finner du en liste over seks vanlige underlivsplager:

1. Soppinfeksjon

Den absolutt hyppigste tilstanden som gir underlivsplager er soppinfeksjon, forårsaket av en gjærsopp som heter Candida albicans. Over 75 prosent av kvinner har opplevd en episode med vaginal soppinfeksjon før fylte 25 år, ifølge Bjørke.

– Soppsporer utgjør en naturlig del normalfloraen i skjeden, men når soppen øker i mengde og skaper ubalanse i den normale bakteriefloraen i underlivet, kan det gi plager. Årsaker til endring i kan for eksempel være graviditet, diabetes eller overdreven intimhygiene.

Symptomer kan være kløe, sårhet og svie, samt endret konsistens på utfloden. Ofte er utfloden hvitaktig og tykkere, litt som cottage cheese.

– Noen kvinner opplever stadig tilbakevendende soppinfeksjoner, og det kan bli en mer eller mindre kronisk tilstand. Stadig tilbakevendende soppinfeksjon kan gi såre vaginalslimhinner, og dette kan igjen føre til smerter ved samleie.

Ved soppinfeksjon vil de fleste respondere bra på reseptfri lokalbehandling med krem og vagitorier (tabletter som føres opp i skjeden), men ved stadig tilbakevendende plager bør man oppsøke lege for å verifisere at det faktisk dreier seg om en soppinfeksjon, og ikke noe annet.

– Det finnes langtidsbehandling med reseptbelagte tabletter som man kan få hos lege. Behandlingsopplegget må ofte tilpasses den enkelte kvinnen, ut ifra hvor mange tilbakefall hun opplever under behandling, sier Bjørke.

– Sopp vil gi mye av de samme plagene også hos menn, men kun kvinner vil oppleve utflodaktige plager. Kløe, svie og irritasjon er likt for alle kjønn, sier Tore Holte Follestad, spesialist i Sexologisk rådgivning, og assisterende daglig leder ved Sex og samfunn.

2. Bakteriell vaginose

Bakteriell vaginose er den vanligste årsaken til endret utflod hos fertile kvinner. Det er en svært vanlig infeksjon, som er forholdsvis enkel å behandle.

– Bakteriell vaginose skyldes at melkesyrebakterier som til vanlig florerer i vagina blir erstattet med en blandingsflora dominert av anaerobe bakterier. Disse bakteriene forstyrrer pH-balansen i skjeden.

Mange kvinner som har bakteriell vaginose har ingen symptomer, men de fleste opplever fiskeaktig lukt av utfloden, tynn og gråhvit utflod. Symptomene forverres gjerne etter samleie og under menstruasjon. Spesielt lukten er det mange som reagerer på, og derfor tar kontakt med lege.

– Soppinfeksjon og bakteriell vaginose blir ofte forvekslet av kvinnen selv, og ettersom behandlingen er ulik for de to tilstandene, er det viktig å skille dem.

Cirka 30 prosent av kvinnene som responderer på behandling av bakteriell vaginose opplever tilbakefall.

– Reseptfrie medikamenter som probiotika anbefales, da tilskudd med laktobaciller har vist å kunne være effektivt for å forhindre hyppige tilbakefall, sier Bjørke.

LES OGSÅ: - Klemming og pilling vil føre til mer irritasjon og betennelse i området

GYNEKOLOG: Catherine Bjørke jobber som gynekolog ved Aleris, og er godt kjent med plagene kvinner opplever fra tid til annen. FOTO: Privat
GYNEKOLOG: Catherine Bjørke jobber som gynekolog ved Aleris, og er godt kjent med plagene kvinner opplever fra tid til annen. FOTO: Privat Vis mer

3. Cervicitt

Cervicitt en betennelse av livmorhalsen. Tilstanden utløses oftest av seksuelt overførbare sykdommer, men kan også skyldes allergisk reaksjon på kondomer, eller overdreven intimhygiene.

– Mange kvinner er asymptomatiske, men det kan gi økt utflod som gjerne har en gulaktig farge, i tillegg til lettblødende livmorhals, som ofte kan føre til kontaktblødning og smerter ved samleie.

4. Lichen sclerosus

Lichen sclerosus er en kronisk hudsykdom som behandles av både hudleger og gynekologer. Sykdommen gir særlig plager i underlivet i form av kløe og svie ved klitoris, kjønnslepper og endetarm.

– Huden blir tynn, stiv og hvitaktig, og kan gi små rifter som fører til smerter og eventuelt infeksjon i huden. Tilstanden bør absolutt behandles, eller så kan man risikere å få sammenvoksninger av huden i underlivet, noe som igjen kan føre til arrdannelse og smerter ved samleie, sier Bjørke.

Sykdommen rammer kun huden på utsiden, vagina er uaffisert. Lignende hudforandringer kan også finnes andre steder på kroppen, noe som gjør diagnostiseringen enklere.

– Årsaken til sykdommen er ikke kjent, men man tror det skyldes en autoimmun betennelsestilstand.Tilstanden behandles med kortison, og behandlingen er livslang. Det finnes en liten økt risiko for hudkreft, derfor bør man gå til kontroll minst én gang i året.

5. Akutt bekkeinfeksjon (PID -pelvic inflammatory disesase)

Akutt bekkeninfeksjon skyldes oftest en oppadstigende infeksjon fra vagina og livmorhalskanalen, som sprer seg til de indre kvinnelige kjønnsorganene (eggstokker, tuber, livmor). Infeksjonen behandles vanligvis med antibiotika.

– Risikoen for denne infeksjonen øker ved hyppig partnerbytte, og er hyppigst forekommende hos kvinner under 25 år. Det kan også forekomme etter inngrep som har brutt barrieren til livmorhalskanalen (for eksempel ved innsetting av spiral eller ved kirurgisk abort), sier Bjørke.

6. Fremfall av kjønnsorgan

Denne tilstanden innebærer for eksempel fremfall av blæreveggen, fremfall av livmor eller livmorhalstupp, samt fremfall av rektumveggen inn mot skjeden.

– Dette er plager mange kvinner har, men som det snakkes lite om. Symptomer kan være lekkasje av urin (inkontinens), avføringsbesvær og at man opplever «kulefølelse» i underlivet. Dette er plager som ofte forverres med alderen. Behandling kan være konservativ ved bekkenbunnstrening og lokale østrogener, ringpessar eller operativ behandling hvis overnevnte tiltak ikke hjelper, sier Bjørke.

De nevnte tilstandene er altså ikke seksuelt overførbare infeksjoner, og man kan derfor ikke smitte partneren.

– Menn kan oppleve forbigående plager med blant annet utslett på penis, dersom de har samleie med en kvinne som har en soppinfeksjon i vagina, sier Bjørke.

– Bakteriell vaginose og sopp er to tilstander som mange feiltolker som en seksuelt overførbar infeksjon. Det samme kan gjelde med ulike hudsykdommer som man også kan få på genitaliene, sier Follestad.

Generelle råd om underlivshygiene:

  • Vond lukt forverres ofte ved overdreven intimhygiene
  • Skjeden er selvrensende
  • Bruk kun vann eller mild såpe/underlivssåpe én gang per dag
  • Reseptfrie melkesyretabletter kan brukes for å gjenopprette normalfloraen i skjeden om man er plaget med kløe og utflod fra skjeden

LES OGSÅ: Slik holder du underlivet ditt friskt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer