Alkoholiker

- Selvfølgelig skal man være der for mennesker i en vanskelig situasjon, men man må kunne sette grenser for hva man selv takler

Flere har levd hele livet med en alkoholisert mor eller far. Men hvordan skal du takle en alkoholiker som voksen?

VOKSENT BARN AV EN ALKOHOLIKER: Vokste du opp med en forelder som drakk for mye?  Foto: Shutterstock / archimede
VOKSENT BARN AV EN ALKOHOLIKER: Vokste du opp med en forelder som drakk for mye? Foto: Shutterstock / archimede Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å leve med en alkoholiker er svært tøft. Barn av alkoholikere går gjennom mange tøffe situasjoner, men hva skjer når barnet selv blir voksen og skal skape sitt eget liv? 

Kari Randen er daglig leder i Av-og-Til som jobber med å spre informasjon om alkovett. Hun forklarer at voksne barn av alkoholikere ofte føler seg ansvarlig for moren eller faren som drikker.

- Ofte føler de seg dratt mellom ønsket om å hjelpe personen, samtidig som man har sitt eget liv å leve. Det er en svært vanskelig situasjon og de står ovenfor vanskelige valg og prioriteringer, sier hun til KK.no. 

LES OGSÅ: Julie Winge: - Jeg er alkoholiker 

- Situasjonen kan virke håpløs 

Voksne barn av alkoholikere har ofte en del utfordringer etter en barndom preget av foreldrenes drikking. Mange kan ha opplevd omsorgssvikt og tar med seg disse sårene videre i voksen alder.

- Da er det klart at det er enda vanskeligere å vite hva man skal gjøre, selv om man selv er blitt voksen. Pårørende er like forskjellige som oss andre og de velger også ulike strategier. Noen velger å bryte helt med foreldrene sine, mens andre fortsatt forsøker å hjelpe. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer