Selvforsvarskurs:

Selvforsvar handler mest om å unngå farlige situasjoner

- Det er svært få som vet hvordan man faktisk reagerer under en voldssituasjon, annet enn at finmotoriske bevegelser har en tendens til å gå rett ut av vinduet.

SELVFORSVARSKURS: Vet du hvordan du ville reagert i en angrepssituasjon? Foto: Scanpix.
SELVFORSVARSKURS: Vet du hvordan du ville reagert i en angrepssituasjon? Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert

Hver gang du går hjem fra en bytur, midt på natten, helt alene, så tenker du kanskje på det; «hadde vært greit å kunne litt selvforsvar nå, sånn i tilfelle». Ja, for vet du egentlig hva du burde gjøre om du havner i en skremmende situasjon?

– Det er svært få som vet hvordan man faktisk reagerer under en voldssituasjon, annet enn at alle finmotoriske bevegelser har en tendens til å gå rett ut av vinduet, og at det er en god del fysiologiske og kognitive prosesser som slår inn, sier Torbjørn Arntsen ved Ju Jitsu Norge og FightSafe, til KK.

Han har over 30 års erfaring som instruktør, og tilbyr selvforsvarstrening og kurs for både menn og kvinner.

Arntsen mener at det er veldig begrenset hva man kan få lært seg av fysiske ferdigheter i løpet av et kortvarig kurs, men har du motivasjon til å lære kan du få noe nyttig ut av det. Så må man også huske på at alle reagerer forskjellig på fare – når kroppen går i «fight, flight or freeze» -modus. (Psst..visste du at å banne kan sette i gang en fight or flight respons?)

– En person som går i «fight-modus», som forstår hva som er i ferd med å skje, og som har noen enkle, funksjonelle løsninger, vil helt klart kunne anvende dette i en selvforsvarsliknende situasjon – da selv etter relativt kort (men riktig) trening. Det dreier seg veldig mye om motivasjon og vilje, sier Arntsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer