Selvskading

Selvskading: Rammer mer enn 10 prosent av unge norske jenter

- Det er ganske høy forekomst, sier ekspert.

Foto: Shutterstock / Evgeny Atamanenko
Foto: Shutterstock / Evgeny Atamanenko Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bare tanken på å få et lite papirkutt i huden, kan gi kalde gufs nedover ryggen hos de fleste av oss, og at noen vil finne på å gjøre slikt frivillig kan være vanskelig å forstå. Mange tror kanskje at selvskading tilhører sjeldenhetene, men dessverre er det ikke slik.

Doktorgradsstipendiat ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og –forebygging, Anita Johanna Tørmoen, har forsket på selvskading, og forteller at forekomsten er så høy at det kan anses som et folkehelseproblem.

– Det er ganske høy forekomst av selvskading, spesielt blant unge voksne, og det er helt klart flest jenter. Rundt tre til fire prosent av gutter har påført seg selv skade, mens det er snakk om over 10 prosent av jentene, sier hun til KK.no.

Dette betyr at cirka to elever i hver skoleklasse har påført seg selv skade. Den vanligste metoden er ved å rispe og kutte seg i huden, men noen benytter seg også av andre metoder som å brenne seg eller ved å misbruke medisiner.

– Alt i alt har forekomsten vært relativt stabil de siste 15-20 årene. Før var det en økning i forekomsttallene, men det er uvisst om dette skyldtes en reell økning eller at forskere, terapeuter og andre, mer systematisk begynte å jobbe med det.

I tillegg har selvskading med tiden også fått et større fokus i media enn det hadde før, slik at flere av oss vet i dag hva dette er, og kan derfor lettere se tegnene på det når det skjer.

LES OGSÅ: Dette er de vanligste psykiske lidelsene blant kvinner i Norge

Et forsøk på å lindre psykisk smerte

De fleste av oss ønsker vanligvis å unngå ting som gir oss fysisk smerte, og da kan det være vanskelig å forstå at noen søker det. Årsakene til selvskading kan være sammensatte, men det er ofte en underliggende årsak hos de som gjør dette fast.

KUTT: Selvskading handler ofte om vonde følelser som er vanskelig å takle, og ved å flytte disse følelsene til en ytre smerte kan det føles lettere å håndtere. Foto: Shutterstock / Leonardo da
KUTT: Selvskading handler ofte om vonde følelser som er vanskelig å takle, og ved å flytte disse følelsene til en ytre smerte kan det føles lettere å håndtere. Foto: Shutterstock / Leonardo da Vis mer

– Det handler ofte om at man har et behov for å regulere følelsene sine. Noen kan ha mange negative følelser, depresjon og en indre uro som de ikke håndterer, eller det kan være snakk om å føle angst eller tomhet. Ved å flytte disse følelsene til en ytre smerte kan det føles lettere for dem å takle, forklarer hun.

Smerten som selvskadingen medfører fungerer som en måte å lette på trykket for disse menneskene. Det sender adrenalin igjennom blodet og etterpå kan de sitte igjen med en følelse av å være mer avslappet. 

Også seniorrådgiver i Norsk Psykologiforening, Anders Skuterud, forteller til KK.no at det handler om at det kan kjennes lettere å leve med en fysisk smerte enn en psykisk smerte. 

– Å være deprimert eller fylt med angst og uro er veldig vondt. Den smerten en påfører seg selv har man en viss grad av kontroll på. Kroppens reaksjon på skaden kan av noen oppleves som positiv, forklarer han.

Kan være vanskelig å oppdage

Det er ikke alltid så lett å oppdage at noen i din nære krets har for vane å skade seg selv, for mange ønsker heller å skjule det fremfor å snakke om det.

– Samtidig med at det gir en slags lettelse gir det også mye skamfølelse. En føler at det en gjør er feil. Skammen gjør at de vil holde selvskadingen skjult for andre, ved for eksempel å gå med lange ermer på skjorter og bluser, eller ved å unngå å sole seg eller dusje med andre, forteller Skuterud.

LES OGSÅ: Bipolar eller deprimert?

SKAM: Selvskadingen er ofte forbundet med en del skam som gjør at de ofte holder det skjult for omgivelsene. Det kan derfor være vanskelig for andre å oppdage. Foto: Shutterstock / Maksim Shirkov
SKAM: Selvskadingen er ofte forbundet med en del skam som gjør at de ofte holder det skjult for omgivelsene. Det kan derfor være vanskelig for andre å oppdage. Foto: Shutterstock / Maksim Shirkov Vis mer

I noen tilfeller kan det likevel bli vist frem, og dette mener han kan være en måte å be om hjelp på.

– Noen ganger kan foreldre, venner eller andre som står nær oppdage selvskadingen. Da er det viktig å forsøke å forstå. Prøve å være vennlig og forsøke å uttrykke at du skjønner at det er noe som er fælt, vond, og ugreit. Og så prøve å høre åpent på hva den som skader seg har å si, anbefaler han.

Tørmoen forteller også at disse menneskene trenger og bør oppsøke hjelp, slik at de kan lære seg andre metoder for å regulere følelsene sine.

– Selvskading er jo potensielt farlig, man kan kutte seg for dypt, være nødt til å sy, og være i risiko for å få infeksjoner. Man bør derfor trosse skammen og kontakte helsesøster eller fastlege, eller eventuelt å si ifra til noen i omgivelsene dine som kan hjelpe deg, understreker hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer