Bunion

Ser foten din slik ut? Da kan det hende du må operere

Hallux valgus er vanligere hos kvinner enn hos menn.

SKJEV STORTÅ: Den venstre foten har Hallux valgus, en kul på stortåen. Den høyre foten er operert.  Foto: Mikael Sjöberg / XP / SCANPIX
SKJEV STORTÅ: Den venstre foten har Hallux valgus, en kul på stortåen. Den høyre foten er operert. Foto: Mikael Sjöberg / XP / SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje hørt om bunion? Hallux valgus er det medisinske navnet, og det betyr at stortåa er skjev. Det er slett ikke uvanlig, men dersom du merker smerte bør du kanskje ta noen grep nå. 

- Det ligger ofte i familien, men man vet ikke alltid hva det kommer av. Man lurer på om høye hæler kan gi Hallux valgus, men det er ikke bevist i noen studier, forklarer ortoped Paul Søderman. 

Men høye hæler og trange sko kan være med på å fremskynde feilstillingen av tåa, og vil kunne gi smerte fordi man får press på knokkelen og tåa. 

- Det er knokkelen som plager folk med Hallux valgus mest. Og dersom feilstillingen øker, kan man få vondt andre steder, som under foten og i andre tær.

Anbefaler å tilpasse skotøyet  

Det er flest kvinner som har tilstanden, og Søderman tror det kan ha noe å gjøre med at kvinners leddbånd er mykere. Da er det lettere å få en feilstilling som Hallux valgus. Tilstanden kan opereres, men Søderman anbefaler at man prøver andre metoder først. 

- Det beste er å tilpasse skotøyet sitt og bruke sko som er bredere i foten. Dersom det ikke hjelper kan man operere, men det kan ha forskjellige utfall. Dersom man først og fremst opererer på grunn av det kosmetiske, selv om man ikke hadde smerter, kan man få vondt etter operasjonen, forklarer han. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer