Bunion

Ser foten din slik ut? Da kan det hende du må operere

Hallux valgus er vanligere hos kvinner enn hos menn.

SKJEV STORTÅ: Den venstre foten har Hallux valgus, en kul på stortåen. Den høyre foten er operert.  Foto: Mikael Sjöberg / XP / SCANPIX
SKJEV STORTÅ: Den venstre foten har Hallux valgus, en kul på stortåen. Den høyre foten er operert. Foto: Mikael Sjöberg / XP / SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje hørt om bunion? Hallux valgus er det medisinske navnet, og det betyr at stortåa er skjev. Det er slett ikke uvanlig, men dersom du merker smerte bør du kanskje ta noen grep nå. 

- Det ligger ofte i familien, men man vet ikke alltid hva det kommer av. Man lurer på om høye hæler kan gi Hallux valgus, men det er ikke bevist i noen studier, forklarer ortoped Paul Søderman. 

Men høye hæler og trange sko kan være med på å fremskynde feilstillingen av tåa, og vil kunne gi smerte fordi man får press på knokkelen og tåa. 

- Det er knokkelen som plager folk med Hallux valgus mest. Og dersom feilstillingen øker, kan man få vondt andre steder, som under foten og i andre tær.

Anbefaler å tilpasse skotøyet  

Det er flest kvinner som har tilstanden, og Søderman tror det kan ha noe å gjøre med at kvinners leddbånd er mykere. Da er det lettere å få en feilstilling som Hallux valgus. Tilstanden kan opereres, men Søderman anbefaler at man prøver andre metoder først. 

- Det beste er å tilpasse skotøyet sitt og bruke sko som er bredere i foten. Dersom det ikke hjelper kan man operere, men det kan ha forskjellige utfall. Dersom man først og fremst opererer på grunn av det kosmetiske, selv om man ikke hadde smerter, kan man få vondt etter operasjonen, forklarer han. 

Noen går hele livet med en veldig feilstilling av tåa uten smerter, mens andre har en nesten usynlig versjon og mye smerter. 

LES OGSÅ: Kalde føtter? Her er de vanligste årsakene 

HALLUX VULGAS: Dette røntgenbildet viser hvordan Hallux vulgas ser ut på en 69 år gammel dame. Foto: Science Photo Library
HALLUX VULGAS: Dette røntgenbildet viser hvordan Hallux vulgas ser ut på en 69 år gammel dame. Foto: Science Photo Library Vis mer

Ikke sikkert det er lurt å operere

Med mindre du sliter med mye smerter er det ikke sikkert du vil være fornøyd med utfallet av operasjonen. 

- Det er ikke sikkert du kan gå i de samme skoene etter operasjonen. Rundt 40 prosent må bruke nye typer skotøy, forklarer Søderman. 

Juha Hietanen er ortoped og overlege ved Volda Sjukehus. Han forklarer at det finnes forskjellige måter å operere skjev stortå på, avhengig av hvor langt tilstanden har kommet. Noen trenger en liten justering, mens andre trenger en større operasjon. 

- Operasjon på føtter er ofte vondt. Det tar ofte fra to måneder til et halv år før foten begynner å fungere greit igjen. Sånne ting bør man tenke på og sette opp mot plagene man har av Hallux valgus. 

Selv om det ikke er bevist at skotøyet har direkte påvirkning, ser Hietanen tilstanden oftere på de som bruker sko ofte. 

- Jeg ser tilstanden sjeldnere blant de som ikke bruker sko på jobb, for eksempel, i forhold til de som går med sko hele dagen. 

LES OGSÅ: Derfor stinker det av føttene dine 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer