Sexlivet:

Sex-skader: - Vaginalrift og brukket penis

- Du er bare opptatt av nytelsen og da er det fort gjort.

LETT Å SKLI I DUSJEN: - Hvis dere har sex i dusjen er det jo fare for å skli. Vær forsiktig, rådet sexologen. FOTO: NTB
LETT Å SKLI I DUSJEN: - Hvis dere har sex i dusjen er det jo fare for å skli. Vær forsiktig, rådet sexologen. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Skader, sykdommer. ulykker og smerte er vel neppe det du tenker mest på når du har sex med partneren din.

For de fleste handler sex om nærhet, intimitet og nytelse. Likevel er det ikke uvanlig at det oppstår skader og smerte under sex, spesielt hvis dere blir litt for revet med i øyeblikket og glemmer alt rundt. Faktisk opplever nesten halvparten å skade seg under sex.

En ny australsk studie avslører at mye kan gå galt når man har sex. Hele 42 prosent svarte at de har fått en skade under sex, og kvinner er mest utsatt. Nesten halvparten av alle kvinner har skadet seg under sex.

Studien viser at det ikke er avanserte sexstillinger som har skylden, for skadene oppstår oftest i misjonærstilling, når man tas bakfra eller i 69. Sannsynligheten for å skade seg øker også hvis dere har sex i dusjen.

Ifølge studien er dette de vanligste skadene: blåmerker, forbrenninger og urinveisinfeksjon. De mer alvorlige skadene som mange opplever er strukket muskel, vaginale og anale rifter, vridde ankler, hemoroider og ryggskader.

Au!

Sex kan være mange ting, men det bør ikke være noe som medfører alvorlige skader.

IKKE UVANLIG: - Kramper, gangsperre, muskelsmerter i knær, hofter og rygg, og hodepine er også vanlig å få på grunn av sex, sier sexologen til KK. FOTO: NTB
IKKE UVANLIG: - Kramper, gangsperre, muskelsmerter i knær, hofter og rygg, og hodepine er også vanlig å få på grunn av sex, sier sexologen til KK. FOTO: NTB Vis mer

Disse sex-skadene er vanligst

- De vanligste skadene hos begge kjønn er blåmerker, kloremerker, analrifter og brannsår etter for eksempel tepper. Kramper, gangsperre, muskelsmerter i knær, hofter og rygg, og hodepine er også vanlig å få på grunn av sex.

Det sier sexolog og parterapeut Tone Haldorsen til KK.

Man kan også bli alvorlig skadet innvendig om man pisker noen feil, putter ting i analen som ikke er godkjent analleketøy og om man leker med tau eller kvelning.

- Hvis dere har sex i dusjen er det jo fare for å skli. Vær forsiktig, rådet Haldorsen.

Hos kvinner er det også høy risiko for urinveisinfeksjon om hun har veldig hyppig sex, glemmer å tisse etter sex eller om det er for tørr friksjon under samleie eller bruk av leketøy.

VANLIG PLAGE: Veldig mange kvinner plages av urinveisinfeksjon. For å unngå det bør du alltid tisse etter sex. FOTO: NTB
VANLIG PLAGE: Veldig mange kvinner plages av urinveisinfeksjon. For å unngå det bør du alltid tisse etter sex. FOTO: NTB Vis mer

Mer alvorlige sex-skader

- Kvinner kan også oppleve vaginalrifter og støtsmerter etter harde støt mot livmorhalsmunnen. Menn kan oppleve knekt penis om han støter hardt mot noe og bommer. Penis består ikke av bein, men svamplegemer, og ved hardt støt mot erigert penis kan disse få en knekk. Da bør man oppsøke lege, men som regel er det ikke en varig skade når man får behandling, forklarer Haldorsen.

Menn kan også oppleve «blue balls», altså at testiklene får en snurr. Da må man også oppsøke lege med det samme.

- Er det mange som skader seg under sex?

- Småskader som blåmerker, kloremerker, støtsmerter, muskelsmerter, UVI og brannsår er ikke uvanlig. Det kommer jo helt an på hvordan helsen til de som har sex er, om de har noen sykdommer som gjør dem ekstra utsatt, hvor heftig sexen er og hvilke forhåndsregler de tar, sier hun.

Skader under sex, særlig småskader, er veldig vanlig,. De mer alvorlige skadene oppstår sjeldnere.

GLEMMER ALT ANNET: - Når du har sex og koser deg, legger du gjerne ikke merke til at du ligger eller sitter litt vondt, eller at noe er ubehagelig. Du er bare opptatt av nytelsen, og da er det fort gjort å skade seg litt, sier Winther. FOTO: NTB
GLEMMER ALT ANNET: - Når du har sex og koser deg, legger du gjerne ikke merke til at du ligger eller sitter litt vondt, eller at noe er ubehagelig. Du er bare opptatt av nytelsen, og da er det fort gjort å skade seg litt, sier Winther. FOTO: NTB Vis mer

Glemmer alt i øyeblikket

- Det kan være mange grunner til at man skader seg under sex. En av de vanligste grunnene er at man er så til stede i øyeblikket. Under sex frigjøres mye hormoner og endorfiner, som gjør at vi glemmer alt annet.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret, til KK.

- Når du har sex og koser deg, legger du gjerne ikke merke til at du ligger eller sitter litt vondt, eller at noe er ubehagelig. Du er bare opptatt av nytelsen og da er det fort gjort å skade seg litt, sier Winther.

Winther trekker frem brukket penis som et eksempel på noe som kan oppstå hvis man ikke er forsiktig, og det skal være utrolig smertefullt.

Men smerte kan også være godt, og mange tenner på det,

- Det er ikke uvanlig i det hele tatt å tenne på smerte. Det kan faktisk gjøre nytelsen enda mer intens og sterk, forklarer Winther.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer