Alkohol og følelser:

Sexy og sint, eller søvnig og selvsikker?

Ikke la alkoholen bestemme hvordan du skal føle deg.

ALKOHOL OG FØLELSER: Visste du at humøret ditt påvirkes av hvilken type alkohol du drikker? FOTO: NTB Scanpix
ALKOHOL OG FØLELSER: Visste du at humøret ditt påvirkes av hvilken type alkohol du drikker? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Jule- og nyttårsfeiringen står for døren. Snart hever vi glassene våre og skåler for at svoren ble passe sprø i år også, for at Disney-musene fikk ferdig Askepotts kjole, og for at vi for én gangs skyld husket å ta på tynnstrømpebuksa før vi lakket neglene.

Men visste du at innholdet i glasset ditt kan være helt avgjørende for hvordan du kommer til å føle deg resten av kvelden? (For ikke å snakke om dagen derpå?)

Nylig publiserte British Medical Journal en forskningsrapport som viser at ulike typer alkohol også fører til ulike typer følelser. Brennevin, for eksempel, fikk deltakerne til å føle seg mer energiske, selvsikre og sexy, men var også soleklart verstingen når det gjaldt å fremprovosere følelser som sinne, kvalme og tristhet. Rødvin, derimot, gjorde deltakerne mer avslappet, men scoret også høyest på søvndysseskalaen.

LES OGSÅ: - Det vanskeligste med å ta avstand fra alkohol er at invitasjonene til sosiale hendelser slutter å komme

Same procedure as last year, Miss Sophie?

En av forfatterne bak forskningsrapporten, Alisha Davies, leder for forskning og utvikling ved Public Health Wales, sier i et intervju til nettsiden Popular Science at det er viktig å belyse de negative følelsene forbundet med alkohol, ikke bare de positive.

– Hvis vi skal bidra til at folk tar veloverveide valg av drikkevarer, må de få vite hvordan ulike typer alkohol kan påvirke humøret og følelsene deres.

Lykkehormoner

Margrethe Mehus, psykolog ved Psykiatrisk Ungdomsteam, Nidaros DPS, St Olavs Hospital, sier at mange kan oppleve en følelse av oppstemthet eller glede etter å ha drukket noen få alkoholenheter, men at lykken ofte er kortvarig, og avtar helt etterhvert som kvelden skrider på, og alkoholenhetene blir flere.

– Dette henger sammen med at litt alkohol påvirker nervesystemet vårt til å produsere lykke-hormoner. Mange føler også at de klarer seg bedre sosialt og slik kan alkoholen indirekte også gi en følelse av mestring. Men denne effekten avtar raskt i virkning hvis du drikker mer. Dette er stort sett de eneste positive effektene alkohol kan ha på følelsene våre og de er svært kortvarige og snevre.

Mehus forklarer videre at et sunt følelsesliv avhenger av at følelsene gis rom, aksept, tas hensyn til, snakkes om og deles med andre. Dette gjelder både positive og negative følelser.

– Følelsene som sådan liker ingen form for rusmidler. De setter ikke pris på å bli manipulert, verken den ene eller andre veien. Ikke av alkohol eller andre rusmidler. Heller ikke av opplevelser som ikke er sanne, som for eksempel å bruke et rusmiddel for å mestre en sosial situasjon. De aller fleste får en reaksjon, for eksempel bakrus, fylleangst, og følelse av skam, skyld og utilstrekkelighet fordi de har drukket seg til noe de ikke er.

LES OGSÅ: Derfor blir du sulten av alkohol

Søvnig av rødvin og øl

Forskningen baserer seg på en global spørreundersøkelse av 30.000 personer fra 18 til 34 år, og resultatene var ikke direkte overraskende. 53 prosemt av de spurte oppga at rødvin fikk dem til å føle seg avslappet eller trøtte.

Det er en enkel fysiologisk forklaring til dette; Rødvin inneholder nemlig melatonin, hormonet som forteller hjernen din at det er kveld og på tide å legge seg. Bare én av tre oppga at hvitvin hadde søvndyssende effekt på dem.

I overkant av 50 prosent oppga at også øl gjorde dem mer avslappet. Forklaringen her er at øl inneholder karbohydrater, som igjen har rykte på seg for å gjøre oss søvnige. Til sammenligning svarte bare 20 prosent at brennevin gjorde dem trøtte.

ALKOHOL OG FØLELSER: Nylig publiserte British Medical Journal en forskningsrapport som viser at ulike typer alkohol også fører til ulike typer følelser. FOTO: NTB Scanpix
ALKOHOL OG FØLELSER: Nylig publiserte British Medical Journal en forskningsrapport som viser at ulike typer alkohol også fører til ulike typer følelser. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Forstørrelsesglass på følelsene

Fungerende generalsekretær i AV-OG-TIL, Elise Nyborg Eriksen sier at hun ikke kjenner til den britiske undersøkelsen i detalj, men hun kan med sikkerhet si at alkohol forsterker allerede eksisterende følelser.

– Hvis du ønsker å slappe av, og tar et glass rødvin, vil vinen kunne forsterke den avslappende følelsen. Skal du derimot på byen og danse energisk, vil alkohol kunne bidra til at du girer deg ytterligere opp. Det samme gjelder også dersom man er trist, irritabel eller sint. Derfor anbefaler vi at de som allerede opplever at det er litt for mye ikke fyller på med mer.

LES OGSÅ: Mange tyr til flaska under stress

Sexy og sint av brennevin?

Faktisk svarte hele 58 prosent at brennevin fikk dem til å føle seg energiske, 59 prosent fikk bedre selvtillit, og 42 prosent følte seg mer sexy. Forlokkende, tenker du kanskje?

Da kan det være greit å ha i bakhodet at selv om man føler seg mer sexy når man drikker brennevin, betyr det ikke at man faktisk blir det. I tillegg følger det en hel haug med negative bivirkninger og følelser på kjøpet. Over dobbelt så mange av forsøkspersonene oppgav at de ble kvalme, rastløse, triste og sinte av brennevin, sammenlignet med andre «snillere» typer alkohol som øl og vin.

Undersøkelsen viste også at de yngste deltakerne oftere følte seg energiske og mer sexy når de drakk ute på byen, enn de eldste i som deltok i undersøkelsen.

Hva er akkurat passe?

En god nyhet er at man ikke trenger alkohol i det hele tatt for å komme i julestemning. Skal du være ekstra trendy i år, går du til baren og bestiller The Saviour. Da får du et stort glass vann, gjerne lekkert dekorert med mynte, agurk, rosmarin eller grapefrukt.

Ønsker du likevel å drikke alkoholholdig, men akkurat passe, har Nyborg Eriksen følgende råd å komme med:

- Hvor mye vi tåler er veldig individuelt. For eksempel så får kvinner generelt høyere promille enn menn når man drikker det samme. Grunnen er at menn har mer muskelmasse og mer kroppsvev å fordele alkoholen på. Det er også lurt å fordele alkoholen hvis man først velger å drikke. For eksempel det at det er bedre å drikke syv enheter i løpet av en uke, enn syv på én kveld, sier hun.

LES OGSÅ: - Det er mer sosialt akseptert å drikke alkohol i hverdagen

Kvinner og menn reagerer ulikt

Den britiske spørreundersøkelsen avdekket også store ulikheter mellom kvinner og menn. Mens de kvinnelige deltakerne gjerne assosierte alle typer følelser med alle typer alkohol, oppga mange flere menn enn kvinner at de følte aggressivitet knyttet til alkohol.

Vi spør til slutt psykolog Margrethe Mehus hvilke råd har du å gi til henne som føler hun drikke alkohol for komme i god stemning, men som stadig ender opp som den tristeste på nachspiel?

– Hun, ja. På kort sikt, ville jeg anbefale henne å drikke mindre. Hvis det er vanskelig å få til, kan hun prøve å drikke i samme tempo som en venninne som har bedre kontroll. Hun kan bytte ut noe av drikken med alkoholfri og lage avtale om ikke å drikke mer enn for eksempel 1 enhet i timen. Dette er tiltak som kan hjelpe henne å holde kontroll.

– På lengre sikt ville jeg ønsket henne velkommen til meg, og spurt henne om det kunne være interessant å snakke litt om hvordan hun har det med følelsene sine, både når hun drikker og ikke drikker. Hvilken rolle spiller følelser i livet hennes? Slipper hun dem til i hverdagen, når avgjørelser skal tas og prioriteringer gjøres? Eller når hun bare skal være den hun er? Synes hun følelsene er greie å ha med på laget eller skaper de vanskeligheter for henne?

– Kanskje ville litt fakta om hva følelser er og hvordan de opererer i systemet vårt, være til nytte, avslutter Mehus.

Til slutt en liten fun fact: Til spørreundersøkelsen oppgav beskjedne 19 prosent at de følte seg mer sexy etter å ha drukket øl. Til gjengjeld følte 45 prosent av øldrikkerne mer selvtillit, 25 prosent fikk mer energi og 50 prosent følte seg mer avslappet.

Om AV-OG-TIL:

  • Alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL jobber ikke for at man skal slutte å drikke alkohol. Målet er å redusere alkoholbruken der det kan være farlig, eller gå ut over andre.
  • AV-OG-TIL jobber spesielt med følgende situasjoner: Arbeidsliv, båt- og badeliv, graviditet, idrett og friluftsliv, livskriser, samvær med barn og unge og trafikk, samt generelt alkovett.

Alkovett:

Alkovett er å tenke over om man skal drikke og når man skal stoppe. Personer med godt alkovett reflekterer over hvordan eget alkoholinntak kan påvirke uheldig, om det kan bidra til skade, risiko eller utrygghet for en selv eller dem rundt, og tar valg på bakgrunn av refleksjonen. (www.avogtil.no)

Kilder:

LES OGSÅ: Derfor sjangler du når du er full

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer