Aldersforskjell

Sier «ja» til yngre menn

Kvinner med økonomisk stabilitet og seksuell erfaring er attraktive for unge menn.

ALDERSFORSKJELL: Det er langt vanligere i dag at voksne kvinner finner seg yngre menn, sier psykolog og parterapeut Eva Tryti. Foto: Shutterstock / alessandro guerriero
ALDERSFORSKJELL: Det er langt vanligere i dag at voksne kvinner finner seg yngre menn, sier psykolog og parterapeut Eva Tryti. Foto: Shutterstock / alessandro guerriero Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Alder er bare et tall, er det noen som sier. Og kjærlighet har ingen alder, sier andre. Og kanskje er det slik at jo eldre vi blir, jo mindre bryr vi oss om partneren vår er flere år yngre eller eldre enn oss.

At eldre menn finner seg yngre kvinner er nok noe de fleste av oss oppfatter som ganske vanlig, men hva når det går andre veien?

– Det er langt vanligere i dag at voksne kvinner finner seg yngre menn. Her har det gradvis skjedd en holdningsendring, og fordommene er mindre enn før, sier Eva Tryti, som er psykolog og parterapeut. 

Og det er ikke bare når det kommer til uforpliktende moro at kvinner ser mot den yngre garde, stadig flere voksne kvinner finner også sin livspartner i en yngre mann.

– Når det gjelder sexpartnere har det blitt langt vanligere å søke på kryss og tvers av aldersgrupper, og noen leker nok litt med dette.

- Men det er også flere kvinner som har forpliktende forhold eller ekteskap med menn som er yngre enn dem, forklarer hun.

IKKE BARE SEX: Det blitt langt vanligere å søke på kryss og tvers av aldersgrupper når det kommer til sex, men det er også flere kvinner som har varige forhold med menn som er yngre enn dem. Foto: Shutterstock / Galina Tcivina
IKKE BARE SEX: Det blitt langt vanligere å søke på kryss og tvers av aldersgrupper når det kommer til sex, men det er også flere kvinner som har varige forhold med menn som er yngre enn dem. Foto: Shutterstock / Galina Tcivina Vis mer

LES OGSÅ: Kvinner vil ha yngre menn

Kvinnen er eldre i hvert femte ekteskap

I 1966 var mannen eldre enn kvinnen i 75 prosent av alle ekteskap ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB), mens kvinnen var eldre enn mannen i kun 14 prosent av tilfellene. Og selv da var det kun snakk om ett til tre år eldre.

EKSPERTEN: Psykolog og parterapeut Eva Tryti. Foto: Rolf M. Aagard/Gyldendal norsk forlag
EKSPERTEN: Psykolog og parterapeut Eva Tryti. Foto: Rolf M. Aagard/Gyldendal norsk forlag Vis mer

I 2008 viste tallene en drastisk endring når det kom til aldersforskjellen mellom kvinner og menn. Da viste det seg nemlig at kvinnen var eldre enn mannen i hvert femte ekteskap, og økningen har vært størst for gruppen hvor kvinnen er fire år eldre eller mer.

Det antas at en av årsakene til den økte aldersforskjellen kan være at flere av de som inngår ekteskap har vært gift tidligere, og derfor gifter seg igjen i høyere alder. Og jo eldre vi blir, jo mindre har en aldersforskjell på fire-fem år og si for oss.

– Etter et samlivsbrudd er det mange kvinner som ønsker et «nytt og bedre liv», og da kan det friste å finne noen som er yngre som gir deg liv og lyst igjen, sier Tryti.

LES OGSÅ: Har du nådd din seksuelle gullalder?

Penger, stabilitet og erfaring har noe å si 

Damer er generelt sett langt tøffere i dag enn før i tiden, og tør å gå etter det de vil ha. I tillegg til at kvinner i dag oftere er velutdannet og har karrierer.

Psykologen tror at dette kan være med på å gjøre voksne kvinner attraktive for yngre menn.

– Mange tror nok at menn bare vil ha unge kvinner, men seksualitet er mye mer komplisert enn som så. Jeg hører ofte fra voksne, single kvinner at de opplever stor pågang fra yngre menn, sier hun.

I parforhold er det heller ikke uvanlig at én part står for penger og makt mens den andre står for ungdommelighet og utseende. Men personlighet og det å være trygg på seg selv er selvsagt også viktige faktorer.

– Voksne kvinner i dag er flinke til å ta vare på utseendet, i tillegg til at de tilbyr en form for sikkerhet, stabilitet og materiell trygghet. Kvinner bruker mer tid på å finne seg selv seksuelt, og vet bedre hva de vil ha når de kommer opp i 30- og40-årene, utdyper hun.

ATTRAKTIVT: Kvinner i dag er oftere velutdannet og har karrierer, og kan tilby en form for stabilitet og materiell trygghet. Foto: Shutterstock / auremar
ATTRAKTIVT: Kvinner i dag er oftere velutdannet og har karrierer, og kan tilby en form for stabilitet og materiell trygghet. Foto: Shutterstock / auremar Vis mer

Bedre selvtillit, erfaringer og seksuell trygghet er noe som de aller fleste finner attraktivt, og dette kan være mye av grunnen til at yngre menn trekkes mot kvinner som er eldre enn dem.

For stor aldersforskjell har sine ulemper

Aldersforskjeller trenger altså slett ikke å være en hindring for kjærligheten, men dersom aldersforskjellen blir veldig stor kan det ha noen ulemper.

– Når vi nærmer oss aldersforskjeller på 10, 15 eller 20 år, vil nok langt flere begynne å grine på nesa. Spesielt dersom kvinnen er gammel nok til å være moren til partneren, sier Tryti.

Ulempene er for eksempel at man er i ulike livsfaser. Er man 45 år gammel har man kanskje ikke like stort behov for å fly på byen hver helg, slik man kanskje gjør mer i 20-årene.

– Har man vokst opp i ulike generasjoner kan det selvsagt føre til en slags kulturforskjell hvor både interesser og referanser er ulike mellom partnerne. For eksempel har man kanskje vennekretser i helt ulike aldersgrupper, og som derfor ikke fungerer så bra sammen, forklarer hun.

Dette er noe man merker best dersom den ene parten er i 20-årene, mens den andre er over 40. Etter hvert som man blir eldre vil selv større aldersforskjeller ha litt mindre å si, og derfor være mer akseptert.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer