Tegn på demens

Signaler du bør ta på alvor

Det er helt normalt å glemme hverdagslige småting, men hva er vanlig glemskhet og hva er tidlige tegn på demens? Tre demens-eksperter avslører tegnene.

FOREBYGGENDE: Forskning har konkludert med en rekke faktorer som kan bremse utviklingen av demens. Men når enkelte tegn dukker opp, er det viktig at det tas på alvor. Foto: NTB
FOREBYGGENDE: Forskning har konkludert med en rekke faktorer som kan bremse utviklingen av demens. Men når enkelte tegn dukker opp, er det viktig at det tas på alvor. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Alle har opplevd å rote bort nøklene, glemme hvor du la mobilladeren eller surre med ord. Som regel forstår man hvorfor det skjer – fordi man er stresset eller har mye å tenke på.

Men når er det disse små hendelsene er tegn på demens, og verdt å ta på alvor? Med demens snakker vi om en fellesbetegnelse på sykdommer i hjernen, som på sikt fører til glemsomhet, desorientering og intellektuell svikt. Demens er dødelige sykdommer som gradvis forverres, og Alzheimers er den vanligste demenssykdommen. I denne artikkelen hører vi med tre ulike demens-eksperter om tegnene de mener bør tas på alvor, enten det gjelder deg selv eller andre rundt deg.

Lang prosess

– Demens utvikler seg over tid og fører til økende endringer i hjernen.

Dette forklarer Svetlana Tsarkova som er psykolog-spesialist i nevropsykologi ved Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo. Hun har bakgrunn innen utredning og diagnostisering av kognitive vansker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.