Magefett

Sit-ups fjerner ikke magefett

Men trening kan påvirke hvordan magen din ser ut - slik blir du kvitt fettet!

MÅ MER TIL: Det må mer enn sit-ups til for at du skal få redusert fettmengden rundt magen din. De beste tipsene får du lenger nede i saken! Foto: Getty Images
MÅ MER TIL: Det må mer enn sit-ups til for at du skal få redusert fettmengden rundt magen din. De beste tipsene får du lenger nede i saken! Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Magefett er noe mange kvinner skulle ønske de hadde mindre av. Og dessverre er det heller ikke slik at trening og mageøvelser alene kan fjerne den forhatte «bilringen» eller «muffinmagen».

Selv om du tar hundrevis av sit-ups hver eneste dag vil du mest sannsynlig ikke merke noen forskjell i fettmengden rundt midtpartiet ditt.

Underhudsfettet på kroppen bryr seg nemlig fint lite om hva som skjer med musklene under det, og det eneste som virkelig hjelper er energiunderskudd – altså at du får i deg færre kalorier enn du forbrenner.

LES OGSÅ: Slik får du bikinimage

Kan påvirke magens utseende

Det å ta sit-ups, eller gjøre andre mageøvelser er imidlertid ikke helt nytteløst.

I tillegg til å styrke kjernemuskulatur – som er viktig blant annet for å motvirke skader, vil tøffe mageøvelsene - gjennomført på korrekt måte, kunne påvirke hvordan magen din ser ut.

Ikke fordi det får fettet til å forsvinne, men fordi du får bedre holdning og strammere muskler.

Trener du musklene i den nederste delen av magen – og da særlig den dype, tverrgående magemuskelen, slik at den hele tiden opprettholder en viss spenning, vil den presse magen din inn og samtidig rette deg ut. Dette vil gjøre at du både ser slankere og høyere ut.

I tillegg vil styrketrening av magen gi økt muskelmasse, og jo mer muskelmasse du har, desto høyere fettforbrenning får du.

Tips til gode mageøvelser du kan gjør finner du i denne artikkelen!

LES OGSÅ: Derfor bør du unngå sit-ups

EKSPERTEN: Ina Garthe er KK.nos trenings- og kostholdsekspert, og holder regelmessige nettmøter her på KK.no. Neste nettmøte avholdes 10. mai. Foto: Astrid Waller
EKSPERTEN: Ina Garthe er KK.nos trenings- og kostholdsekspert, og holder regelmessige nettmøter her på KK.no. Neste nettmøte avholdes 10. mai. Foto: Astrid Waller Vis mer

Dette reduserer magefett


Ønsker du imidlertid at fettet skal helt bort, ja, da er det «andre boller» som må til.

Dessverre er det heller ikke slik at du kan punktslanke kroppen (kun fjerne fett på magen), og dermed må du være forberedt på at fett fra andre kroppsdeler (som brystene) også kan forsvinne underveis i prosessen.

Ifølge KK.nos trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe er det fire ting du bør fokusere på hvis du ønsker å redusere magefett, og det er: kaloriunderskudd, sammensetning i kosten, stress og trening.

- Hvis du skal ned i vekt er det essensielt med svakt energiunderskudd (forbrenne mer enn du inntar). Dersom du ikke tenker på vektreduksjon, men kun å endre sammensetning (redusere fettmasse og øke muskelmasse), er det imidlertid styrketreningen som spiller størst rolle, har hun tidligere uttalt til KK.no:

- Når det gjelder sammensetning i kosten, er det fordel med et noe høyere proteininntak – altså proteiner til hvert måltid, og reduksjon av karbohydrater, som sukker, finbakst og den typen ting. Du bør imidlertid fortsette å spise frukt, grønnsaker, grove kornprodukter, ris, potet og grov pasta.

Tips til hvordan du kan lage deg en «perfekte» matdag finner du i denne artikkelen!

LES OGSÅ: Slik får du mer definerte muskler

Stress gir økt lagring av fettEr du misfornøyd med magen din?
Tidligere studier har også vist at stress kan øke fettet rundt midjen.

- Flere studier viser at hormonbalansen i kroppen ved konstant stress er meget ugunstig og kan gi økt lagring av fett. Og da særlig rundt midjen, som er regnet som det «farlige» fettet, som gir økt risiko for hjerte- og karsykdom, har Garthe forklart:

- Trening er en veldig viktig del av å redusere denne fettmassen, men trening alene er ikke den raskeste måten å redusere fettet på. Kombinert med sunt kosthold med svakt energiunderskudd vil det imidlertid ha en fantastisk effekt.

LES OGSÅ: Slik får du sterkere mage til sommeren

Ja, jeg er veldig misfornøyd
 
(48%)
Ja, jeg er litt misfornøyd
 
(31%)
Nja, jeg er ganske fornøyd
 
(11%)
Nei, jeg er fornøyd
 
(6%)
Jeg vet ikke helt
 
(2%)
Nei, jeg er kjempefornøyd
 
(2%)

Dette bør du gjøre

Ifølge Garthe bør du som ønsker å bli kvitt overflødig magefett gjøre følgende:

 • 1. Gå igjennom kostholdet ditt og se på hva du spiser i løpet av en dag.
 • 2. Luk ut det du ikke trenger, som sukkerrike matvarer og den slags, og legg til grove produkter, mye fisk/magert kjøtt og grønnsaker.
 • 3. Ha en god måltidsrytme gjennom dagen.
 • 4. Spis proteiner til hvert måltid.
 • 5. Dersom du ønsker vektreduksjon bør du spise litt mindre mengde til hvert måltid.
 • 6. Begynn med fysisk aktivitet, der du for eksempel kjører én styrkeøkt og to utholdenhetsøkter i uken (du kan godt bare begynne med gåturer om du er helt utrent).
 • 7. Sørg for nok søvn og hvile i løpet av uken. Vi tåler fint å stresse en periode på jobben, men langvarig intenst stress (fysisk og mentalt) er ikke bra.

  LES OGSÅ: Den enkle veien til flat mage

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer