Unngå D-vitaminmangel

- Sjansen er stor for lave nivåer

Hvis du ikke har et tradisjonelt, fiskeholdig kosthold er sannsynligheten for D-vitaminmangel i vinterhalvåret stor.

D-VITAMIN: I vinterhalvåret er det ekstra viktig å passe på D-vitamininntaket, enten gjennom D-vitaminholdige matvarer eller tilskudd. Foto: Berit B. Njarga
D-VITAMIN: I vinterhalvåret er det ekstra viktig å passe på D-vitamininntaket, enten gjennom D-vitaminholdige matvarer eller tilskudd. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vintermørket er over oss, som betyr at mange bør passe ekstra godt på D-vitamininntaket:

- Den gamle regelen om at man i måneder med «r» bør passe ekstra godt på vitamin D-inntaket, er fortsatt aktuell, uttalte Magritt Brustad, professor i ernæringsepidemiologi ved Universitetet i Tromsø, til Vi.no tidligere i høst.

Professor ved avdeling for samfunnsmedisin og global helse ved Universitetet i Oslo, Haakon E. Meyer, forklarer årsaken:

- I vinterhalvåret står sola så lavt at UV-B strålene fra sola ikke når igjennom atmosfæren. Av denne grunn produseres det ikke vitamin D selv om sola skinner fra blå himmel. Men utpå seinvinteren tar dette seg gradvis opp, sier Meyer til Vi.no.

Det betyr at det allerede fra september er lurt å være bevisst på dette - ikke minst for enkelte aldersgrupper, og for dem med et lite fiskeholdig kosthold.

Hvor mye D-vitamin trenger man?

Den generelle anbefalingen er å få i seg 10 mikrogram D-vitamin per dag for voksne og barn, mens voksne fra 75 år og oppover er anbefalt 20 mikrogram D-vitamin per dag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer