Bakterier:

Sjekk hva som kom ut av håndtørkeren

- Det vil alltid være mikroorganismer i luften, sier Folkehelseinstituttet.

BAKTERIER: Ward holdt en petriskål under en håndtørker i tre minutter, og dette var resultatet hun fikk. Foto: Nicole Ward / Facebook
BAKTERIER: Ward holdt en petriskål under en håndtørker i tre minutter, og dette var resultatet hun fikk. Foto: Nicole Ward / Facebook Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi er alle enige om at offentlige toaletter kan være både ekle, og utfordrende å bruke. De fleste av oss står på huk over setet, for å slippe å sette oss ned på den møkkete toalettringen.

Nå viser det seg imidlertid at det er en annen synder på det offentlige toalettet, som kanskje er verre enn alt annet. Har du noengang tenkt deg om to ganger før du bruker håndtørkeren ved siden av vasken?

LES OGSÅ: Så mange bakterier er det i et kyss

- Dette du ser her, er hva som grodde på en petriskål etter bare noen få dager

Facebook-brukeren Nichole Ward har postet et bilde som har gått viralt på nettsamfunnet de siste dagene.

Etter å ha holdt en petriskål under en håndtørker på et offentlig toalett, forseglet hun den, og åpnet den igjen et par dager senere. Resultatet var et yrende bakterieliv, fylt med sopp og andre bakterier.

- Dette du ser her, er hva som grodde på en petriskål etter bare noen få dager. Jeg plasserte platen i en håndtørker i tre minutter, og det var alt som skulle til, skriver hun på Facebook.

LES OGSÅ: Så ofte bør du vaske bh-en din

Foreløpig har posten fått 152 000 reaksjoner, og blitt delt hele 580 000 ganger.

Foto: Nichole Ward / Facebook
Foto: Nichole Ward / Facebook Vis mer

Omgir oss med bakterier

Mette Fagernes, talsperson for Folkehelseinstituttet, sier til KK at vi må være obs på at våte hender uansett bidrar til en større overføring av mikroorganismer enn tørre hender, og at hendene derfor alltid bør tørkes etter vask.

- Varmluftstørkere er noe omdiskutert. Det virker som om varmluftstørkere skaper turbulens, og kan spre mikroorganismer til omgivelsene. De er trolig mindre effektive enn engangspapirhåndklær, som også bidrar til å fjerne eventuelle restmikrober, og hendene kan bli forurenset i tørkeprosessen. Derfor brukes de som regel ikke i helsetjenesten, blant annet, sier Fagernes til KK.

Det er likevel ingen grunn til å bli panisk, eller å utelukke håndtørkerne helt.

- Oppvekst av mikroorganismer som dette bildet viser er forventet. Det vil alltid være mikroorganismer i luften, og på gjenstander rundt oss. De fleste av disse utgjør liten, eller ingen helsefare.

LES OGSÅ: Så ofte bør du vaske de ulike plaggene dine

Mer miljøvennlig

Til tross for at de ikke brukes i helsetjenesten, mener Folkehelseinstituttet at håndtørkere er en helt grei løsning ved offentlige toaletter. Blant annet av miljømessige hensikter.

- De har den klare fordelen av det ikke produseres store mengder med søppel, som det blant annet gjøres ved engangs tørkepapir, sier Fagernes.

Dessuten er det andre ting som er mye viktigere enn tørkeprosessen, forteller hun.

- For å sikre rene hender er det aller viktigst at hendene blir rengjort med såpe og vann. Dersom du benytter en varmluftstørker bør den være ren og formet slik at vann fra tidligere brukere ikke samler seg i maskinen.

LES OGSÅ: Denne cupcaken er tre måneder gammel

LES OGSÅ: Så ofte bør du vaske kjøleskapet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer