Prevensjon:

Sjekk om du bruker riktig prevensjon

Myten om at kvinner som ikke har født ikke kan bruke spiral, er nå avlivet!

VALGETS KVAL: Kondom, P-piller, spiral eller P-stav. Hvilket prevensjonsmiddel passer best for deg? FOTO: NTB
VALGETS KVAL: Kondom, P-piller, spiral eller P-stav. Hvilket prevensjonsmiddel passer best for deg? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Om man søker informasjon på nett om spiral, kan det dukke opp gamle myter forkledd som fakta. Et nettsted kan fortelle at «Det er flere bivirkninger av spiral (smerter, blødninger, utstøtning) hos kvinner som ikke har født».

Det kan så tvil om man bør bruke det eller ikke. Ingrid Aas ved Legemiddelverket svar imidlertid:

– Yngre kvinner og kvinner som ikke har vært gravide, har noe større risiko for at spiralen støtes ut. For øvrig har de ingen økt risiko for bivirkninger sammenliknet med kvinner som har født.

Bør være førstevalg

Maria Ræder er gynekolog med 15 års erfaring. Hun kan mye om prevensjon og heier på spiralen. Ifølge Ræder er fordelen med spiral, fremfor p-stav at færre opplever plagsomme uregelmessig blødninger med spiralen.

– Både spiral og p-stav er veldig sikre og bør være førstevalg for mange kvinner når det kommer til prevensjon.

Hver kvinne er ulik og responderer forskjellig på prevensjonsmidler. Det er viktig at hun sammen med lege eller helsesykepleier bruker tid til å gjennomgå fordelene og ulempene med ulike typer prevensjon og finne den som kan passe best. Noen ganger må man bruker litt tid for å prøve seg frem og bytte, før man finner det man trives med.

Mer tilpasset med årene

Ræder forteller at om man til vanlig sliter med kraftige blødninger og sterke smerter, bør de velge hormonspiral eller p-stav foran kobberspiral.

Det har skjedd mye på spiralfronten de siste årene. Før i tiden anbefalte man ikke spiral til kvinner uten barn. Det var fordi man trodde at spiralen økte sjansen for infeksjoner i livmoren. og at det igjen kunne føre til sterilitet.

– Dette vet vi nå er feil. Det er også de siste årene kommet flere spiralen på markedet, også noen som er mindre og som kan egne seg bedre om livmoren er mindre, slik det kan være om man ikke har født barn.

Kobberspiralen er et godt valg for dem som ønsker å unngå tilførsel av hormoner, og som ikke har kraftige blødninger eller smerter.

Det er også verdt å ta med seg at spiralen i motsetning til de fleste p-piller ikke øker risiko for å få blodpropp og derfor er trygg å bruke også for dem som har økt risiko for blodpropp.

Verken p-stav eller spiral inneholder østrogen. Disse prevensjonsmidlene gir derfor ingen økt risiko for blodpropp eller hjerte-karsykdom.

Det forteller Ingrid Aas (42) i Legemiddelverket. Hun jobber også som fastlege og er spesialist i allmennmedisin. Hun sier at både p-stav og spiral kan brukes av unge kvinner, men at spiral ikke kan settes inn før minst seks uker etter fødsel.

Kan ha sammenheng med depresjon

Det er ikke bare fysiske tilstander man bør være obs på før man velger prevensjon. Ifølge Aas har man blant kvinner, som bruker hormonelle prevensjonsmidler, sett at en større andel får behandling for depresjon.

Selv om det ikke er påvist noen direkte årsakssammenheng mellom bruk av hormonell prevensjon og depresjon, anbefales det at kvinner informeres om denne mulige sammenhengen før de starter med et nytt prevensjonsmiddel.

Maria Rader påpeker at det fremdeles er for lite data på hvem som bør ha hvilken prevensjon. Derfor er det viktig når kvinner går til sin behandler, at de får god veiledning. Samt at de tillater seg å bruke god tid på å finne det midlet som passer en selv best.

Gjør det vondt?

Det er ikke alle som er like komfortable med å blottstille seg nedentil, selv ikke hos legen. Derfor mener Maria Rader at p-staven er et godt alternativ, da den settes i armen.

Det er nemlig sånn at det kan være litt vondt å sette inn spiral.

Det er ulikt hvordan kvinner opplever å få satt inn spiral, men kvinner opplever ofte innsettingen som ubehagelig eller smertefull, sier Ingrid Aas.

Hun anbefaler derfor at man tar en liten dose smertestillende, for eksempel to tabletter Paracet (500 mg) 1 time før innsetting. Det er ikke vanlig å få bedøvelse når man skal sette inn spiral.

– Det er heller ikke uvanlig at noen kvinner kan oppleve en vasovagal reaksjon, at de blir kvalm, svimmel eller uvel i forbindelse med innsettingen. Dette går raskt over, men kan oppleves ubehagelig, sier Aas.

Kan man merke spiralen under sex?

Det er ikke vanlig at menn kjenner spiraltrådene under samleie, men kvinnen kan selv kjenne trådene.

– Dette er ikke farlig. Trådene skader heller ikke kondom dersom dette blir brukt, understreker Aas og legger til at man også kan bruke tamponger.

Det anbefales derimot ikke å bruke menskopp for kvinner som har spiral fordi det kan oppstå et vakum som trekker spiralen ut.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer