LEGGER HAN AN PÅ ANDRE? Blir du sjekket opp av en som er i et forhold, eller vet du at han stadig er på hugget etter andre damer? Den beste løsningen er nok ikke å gå rett til kjæresten, mener ekspertene.  Foto: Scanpix
LEGGER HAN AN PÅ ANDRE? Blir du sjekket opp av en som er i et forhold, eller vet du at han stadig er på hugget etter andre damer? Den beste løsningen er nok ikke å gå rett til kjæresten, mener ekspertene. Foto: Scanpix Vis mer

Utroskap

Sjekket opp av en mann som allerede er i et forhold?

Ikke løp rett til kjæresten hans.

Blir du stadig vekk sjekket opp av en fyr som du VET er i et forhold, eller har en skikkelig skjørtejeger på kontoret med en uvitende kone hjemme? Da kan det være svært fristende å fortelle den andre parten i dette forholdet om hva som foregår. For vi ville jo absolutt ikke likt å finne ut noe slikt om vår kjære.

Og, nettopp fordi vi kan kjenne igjen det støkket en slik nyhet ville satt i oss selv, kan det for noen av oss bli vanskelig å la være å blande seg, forklarer gestalterapeut og sexolog, Bianca Schmidt.

- Blir du sjekket opp av en som allerede er i et forhold, eller vet at noen er utro, kan det sette i gang mange følelser. Det kan vekke så mye frustrasjon, og du kan få veldig lyst til å løpe rett til kjæresten.

UTROSKAP: Carrie og Mr. Big har flere affærer i Sex- og singelliv.  Foto: HBO
UTROSKAP: Carrie og Mr. Big har flere affærer i Sex- og singelliv. Foto: HBO Vis mer

LES OGSÅ: Slik kommer du over utroskapen 

Vær klar over at du ikke vet alt

Men her er det viktig å trå forsiktig, mener ekspertene. 

- Jeg mener at det er en sak du i alle fall ikke skal ta lett på, sier Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes.

Kanskje er det ikke så drøyt som du opplever det. Det er jo mulig han bare er litt flørten av seg, og kanskje bør du la tvilen komme ham til gode? 

- Dersom det derimot skjer flere ganger og du i tillegg har bevis for at han ikke ser det som noen hindring at han allerede er i et forhold, for eksempel en het sms der han foreslår sex med deg, er det viktig at du markerer tydelig at dette ikke er greit. Er du snill gir du ham først en advarsel, og dersom han nekter å ta et tydelig hint vil nok hans kjæreste, i alle fall på sikt, bli takknemlig for at noen våget å fortelle henne den vonde sannheten, mener hun. 

LES OGSÅ: Krangler dere ofte? 

Gi ham en advarsel

Schmidt mener heller ikke at å gå rett til henne er den beste løsningen. Du vet lite om det forholdet du da blander deg inn i, og  tar avgjørelsen på mange andre menneskers vegne.  Ikke send den sms-en videre til kjæresten hans som en slags straff. Her er det flere mennesker å ta hensyn til. 

- Det ansvarsfulle vil være å gå til den som gjør dette eller som du vet er utro, og si at dette er langt unna det du synes er okay. Vær tydelig og si at du vil at han skal ta ansvar. Kanskje er dette noe de kan ordne opp i, men det er så mye verre for henne å høre det av deg enn av ham, sier hun. 

Det kan nemlig også hende det er mye du ikke vet. Er de i et åpent forhold? Er historien deres litt mer komplisert enn du er klar over (uten at det forsvarer utroskap)? Hva er det hun allerede vet? Uansett vil hun mye heller høre det av ham enn av henne.

- Det er fristende å si noe, for du kan gjenkjenne hvor uendelig vondt det ville gjøre om det var deg det gjaldt, men gi heller paret en mulighet til å finne ut av det selv. Legg inn noen krav hos ham – si at «om du ikke ordner opp, så kommer jeg til å gi beskjed», mener Schmidt. 

Ifølge Søyland er dog også det motsatte vanlig. At «alle» vet, men ingen forteller at kjæresten din stadig vekk er på hugget etter andre damer kan gjøre det vonde enda verre når sannheten til slutt er ute. 

- Her er ingen løsninger optimale – i alle fall ikke på kort sikt, dessverre er det en vanlig tankegang at en bare tenker at «det er ikke mitt liv» eller «ingen er vi perfekte». Mens i terapirommet får jeg ofte høre at i slike situasjoner eller der utroskap og svik kommer frem etter lang tid, kunne mye vondt vært unngått - selv om det gjør aldri så vondt å få høre sannheten - dersom noen hadde hatt mot til å si fra. «Jeg trodde han elsket meg. Jeg var vel den siste som fikk vite det..»

LES OGSÅ: Slik kommer dere ut av kompisfella

Kan skade deres forhold

Om du til slutt velger å fortelle hans kjæreste om hva han holder på med, er det også noen ting du må være forberedt på. Sjansen for at du møtes med kun takknemlighet over at du er ærlig er liten, og er du og kjæresten gode venner er dette noe som kan sette vennskapet på prøve. 

- Noen ganger kan det føre til at en mister et vennskap til en venn eller kollega – er kjæresten blitt bedratt oppstår en ambivalens; hun er både uendelig trist og lettet over at det kom for en dag – aller helst ville du selvsagt vært det foruten. Noen nekter å tro på det, og gjør heller deg til syndebukken, og velger heller leve videre med livsløgnen i et overfladisk fasadeforhold, sier Søyland. 

For noen i et slikt fasadeforhold kan imidlertid noe slikt faktisk være det som trengs for at kjærligheten vekkes til livs. 

- Når fasadeforholdet ryker og krisen er et faktum er det mange par som opplever såre men gode samtaler som kan bringe nytt liv inn i kjæresterelasjonen – om det er liv laga.

- Du risikerer også å vitalisere et sovende parforhold, og kanskje til og med bidra til at en person fikk opp øynene i tide, slik at hun kunne gå videre i livet og få oppleve ekte kjærlighet. 

LES OGSÅ: Er du og kjæresten svært ulike? 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: