Sjögrens Syndrom

Sjögrens syndrom: Tørr munn og tørre øyne kan være tegn

- Mange får aldri diagnosen, men lever med symptomene.

SJÖGRENS SYNDROM: En kronisk betennelse i kroppens kjertler, som blant annet kan gi munntørrhet og tørre øyne. Foto: Shutterstock / A. and I. Kruk
SJÖGRENS SYNDROM: En kronisk betennelse i kroppens kjertler, som blant annet kan gi munntørrhet og tørre øyne. Foto: Shutterstock / A. and I. Kruk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rundt 25.000 nordmenn har Sjögrens syndrom, og diagnosen stilles vanligvis på kvinner mellom 30 og 50 år. 

Sykdommen er en kronisk betennelse i kroppens kjertler, og den kan gi mange ulike symptomer. Mange kvinner har symptomene i årevis uten å vite hva som feiler dem.

- Over 90 prosent av dem som får sykdommen er kvinner. Mange får aldri diagnosen, men lever med symptomene, sier professor Roland Jonsson ved Klinisk institutt ved Universitetet i Bergen.

Andre årsaker til munntørrhet kan være bivirkning av medisiner, aldring, angst, infeksjoner og diabetes. Roland Jonsson forteller at det ikke finnes en enkel test for å finne ut om noen har Sjögrens syndrom.

- Ofte blir diagnosen gitt etter flere observasjoner og undersøkelser. Vanligvis er det øyenleger og tannleger som gir diagnosen, sier han.

LES OGSÅ: Dette sier munnen om helsa di

BØR BEHANDLES: Ubehandlet munntørrhet kan føre til hull i tennene.  Foto: Shutterstock / William Perugini
BØR BEHANDLES: Ubehandlet munntørrhet kan føre til hull i tennene. Foto: Shutterstock / William Perugini Vis mer

Symptomer på Sjögrens syndrom

Jonsson har forsket på Sjögrens syndrom, og har vært med på å utarbeide en pasientbrosjyre om sykdommen. Han forteller at symptomene varierer veldig fra person til person, men at de vanligste plagene er:

Tørr munn og tunge
Tørr munn og tunge kan være ubehagelig, og kan også øke bakterieveksten i munnen og føre til hull i tennene. 

Tørre øyne

Både tåremengden og -kvaliteten reduseres hos dem som har sykdommen. Mange opplever irritasjon i øynene, men noen opplever også rennende øyne helt i starten. Etter hvert oppleves tørrheten som sandkorn eller skraping i øynene.

LES OGSÅ PÅ LOMMELEGEN: Alle symptomene på Sjögrens syndrom

Tørr nese
Tørrhet i nesen er vanlig, og kan føre til sårdannelse og nedsatt luktesans.

Trøtt og utslitt
Ett av de største plagene til pasienter med sykdommen er kronisk tretthet, men de veksler ofte mellom gode og dårlige perioder. Trettheten kan skyldes dårlig søvn og urolige ben om natten.

Tørr hud
Nedsatt svettefunksjon kan føre til tørr hud. Eksemlignende plager kan oppstå, og noen opplever overfølsomhet for sol og får soleksem. 

Tørr skjede hos kvinner
Tørr skjede kan føre til smerter ved samleie. Det kan også føre til at pasientene oftere får soppinfeksjon. 

LES OGSÅ: Følg med på spyttet ditt

SMAK: Sjögrens syndrom kan gi redusert smakssans.  Foto: Shutterstock / beornbjorn
SMAK: Sjögrens syndrom kan gi redusert smakssans. Foto: Shutterstock / beornbjorn Vis mer

Kan få store konsekvenser

Ronny Heine Andreassen er spesialist i allmennmedisin ved Vitalisklinikken. Han forteller at munntørrhet kan få store konsekvenser for tannhelsen.

- Spyttet beskytter munnslimhinne og tenner, og er også viktig for smakssans og smaksopplevelser, sier han.

Munntørrhet kan derfor føre til hull i tennene, og kan i verste fall redusere smakssansen. Andreassen sier at Sjögrens syndrom er en diagnose som det kan være vanskelig å stille.

- Plagene kommer ofte i perioder, og det kan ta mange år før sykdommen blir typisk og diagnosen stilles, sier han.

LES OGSÅ: En av de verste drikkene for tennene dine

I dag finnes det ingen kur mot sykdommen, men det finnes en rekke medisiner som kan lindre plagene. Årsaken til sykdommen er ukjent, men det forskes blant annet på en genetisk bakgrunn.

Professor Marianne Hiorth ved Universitetet i Oslo har fått seks millioner kroner av Forskningsrådet for å lage medisin mot tørre slimhinner i munnen.

- Vi jobber med å utvikle en ny medisin mot munntørrhet. Produktet er ikke ferdig, men vi er optimistiske og har utviklet en god metode på laben, sier hun til KK.no. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer