Irriterende pasienter

Sju uvaner fastlegen ønsker at vi slutter med

Og vi som trodde det var innafor …

IRRITERENDE PASIENTER: Det er ikke alt hos pasientene som faller i like god jord hos fastlegen. FOTO: NTB
IRRITERENDE PASIENTER: Det er ikke alt hos pasientene som faller i like god jord hos fastlegen. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Mange er superfornøyd med fastlegen sin og forblir trofast, mens andre benytter seg av muligheten til å bytte fortere enn svint, enten fordi de ikke føler de får hjelpen de trenger, eller på grunn av manglende kjemi.

Men har du tenkt på at legen også kan ha en mening om deg? Og at det faktisk er en del ting vi pasienter gjør, som kan få legen til å irritere seg?

KK har tidligere skrevet om uvaner vi har som kan få restaurantpersonalet til å irritere seg, og vi har sett på hva som kan få ansatte i klesbutikkene til å se rødt. Og nå etter korona, er vi kanskje ekstra urutinerte i møte med andre, noe som kan gi grobunn for irritasjoner av ulike slag.

Vanskelige pasientbesøk

I en studie publisert av The Archives of Internal Medicine i 1999 kom det frem at leger opplevde opp mot 15 prosent av pasientbesøkene som vanskelige, ifølge ABC News, gjengitt av Din Side.

I det samme tidsskriftet ble det i 2016 publisert en studie som viser at det kan oppstå store problemer når pasientene ser ut til å være misfornøyd med behandlingen eller har urealistiske forventninger.

Men hva er det egentlig vi pasienter gjør, som kan irritere legen? Er det noen klassikere som går igjen? ABC News, sitert videre av Din Side, har laget en sammenstilling over de verste irritasjonsmomenter på legekontoret:

Å ta med seg noen inn til legen

Barn og andre som har behov for assistanse skal selvsagt ikke måtte gå alene til legen, men ikke sjelden kommer pasienter til legen i følge med for eksempel familiemedlemmer.

En studie som ble publisert i The Journal of Family Practice i 2002 viser at rundt 16 prosent av alle pasienter har med seg noen inn til legen, for eksempel en ektefelle, et voksent barn, en forelder eller en venn.

Vi skal ikke sette oss til doms over grunnen for å ha med seg ledsager, men å være flere på legekontoret kan faktisk komme i konflikt med legens arbeid eller pasientens velvære, skriver ABC News. Lege Keith Ayoob, spesialist i ernæring og overvekt ved Albert Einstein College of Medicine i New York, gir et eksempel til nettstedet:

– Du har to ektefeller i samme rom, hvor den ene er overvektig og den andre ikke er det. Hvis du da begynner å snakke om overvekt, kommer det gjerne et «Ser du, hva var det jeg sa!» fra den andre. Slikt kan gjøre det vanskeligere for legen å kommunisere, eller for pasienten å diskutere symptomene.

– Mens vi først er her …

Vi er mange som har kommet til legen med det ene barnet, og samtidig benyttet anledningen til å spørre legen og hun kan ta en titt på det andre også, som man ikke har bestilt time til.

Men skal vi tro det amerikanske nettstedet Physicians Practice er et gjentakende irritasjonsmoment hos mange leger nettopp at foreldre som kommer med ett barn ber legen ta en titt på det andre også, gjerne for en helt annen problemstilling.

– Jeg har sluttet på medisinene

Dersom du av ulike grunner vurderer å slutte på medisinene dine, husk å snakk med legen om det! Lege John Sutherland gir i ABC News-saken et eksempel fra en pasient med høyt blodtrykk som plutselig bestemte seg for å halvere dosen, siden han likevel ikke hadde noen bivirkninger. Resultatet ble at blodtrykket steg til langt over det som er anbefalt for diabetespasienter.

SLUTTE PÅ MEDISINER? Konferer alltid med legen først! FOTO: NTB
SLUTTE PÅ MEDISINER? Konferer alltid med legen først! FOTO: NTB Vis mer

– Jeg vil gjerne sykemelde meg

Mange går til legen med innstillingen om at de selv kan be om en sykemelding. Dette har skapt engasjement hos flere leger, blant annet Jørgen Skavlan, som for noen år siden gikk ut i mediene og uttalte seg om pasienter som kommer med slike krav. Skavlan gikk så langt som til å si at «nordmenn er blitt som bortskjemte enebarn».

– Hei, jeg vil gjerne ha en resept

Dette er faktisk noe av det legene irriterer seg mest over, skal vi tro ABC News: pasienter som vil ha resepter, uten å høre på legens anbefaling eller utfallet av undersøkelsen. Mange leger setter pris på opplyste pasienter, så lenge formålet er å delta i diskusjon og å ta beslutninger, snarere enn å få et diktat fra pasienten.

Du forteller ikke at du bruker naturmedisin

Det er strenge regler i Norge for hva som kan kalles legemidler, og for å påstå at preparater virker. Mange sverger til såkalte naturmidler, og i troen på at de er rene og naturlige, er det mange som tenker at det ikke er verdt å nevnes hos legen. Men du bør alltid fortelle legen din dersom du gå på naturmidler. Enkelte kan nemlig forstyrre legemidlers virkning på kroppen. Blant annet kan johannesurt, som brukes mot søvnvansker og lett depresjon, påvirke flere legemidler, blant annet antidepressiver.

– En MR, takk!

Noen nøyer seg ikke med å be om resepter, men ber om å få omfattende og dyre undersøkelser, uten at det foreligger grunn. Det kan selvsagt være mange grunner til at pasienter vil ha tester – kanskje for å få en second opinion. Andre igjen er overbevist om at noe alvorlig feiler dem, som del av en psykisk lidelse. Ifølge lege Scott Fields, viseformann for familiemedisin ved The Oregon Health and Science University i Portland, må legene forstå at det ikke er dem det handler om, og at pasienten står i sentrum for behandlingen:

– Vi må konsentrere oss mer om hvorfor pasienten gjør det han gjør – ikke om hvordan det påvirker oss.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer