Vinterhud:

Skal du bruke kuldekrem i kulda?

Kan virke mot sin hensikt, forteller generalsekretær i LHL Astma og allergi.

KULDEREM: Har det noe for seg å bruke kuldekrem når det er svært kaldt ute? FOTO: NTB Scanpix
KULDEREM: Har det noe for seg å bruke kuldekrem når det er svært kaldt ute? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mye kaldt vær og tørr luft gjør det vanskelig for huden å holde på fuktighet, og mange av oss sliter med litt tørrere hud vinterstid. Er du mye utendørs har du kanskje lurt på om du skal bruke kuldekrem for å bevare hudens fuktighet, og særlig om du vil unngå frostskader under lange dager ute i sprengkulda. Først er det viktig å vite at kuldekremen ikke beskytter mot frostskader. Her er det kun klær som hjelper. Men er kuldekremen et godt verktøy mot tørr vinterhud?

Ifølge generalsekretær i LHL Astma og allergi, Helle Grøttum, er det faktisk ikke kuldekrem som gir den beste beskyttelsen i kulda.

- Det gjeldende rådet er at man ikke skal bruke kuldekrem, sier hun.

LES OGSÅ: Slik pleier du tørr og sløv vinterhud

Fikk frostskader

Rådet bygger særlig på en studie på rekrutter i Finland, som var publisert i 1999. Studien viste at det var høyere forekomst av frostskader hos de som hadde brukt kuldekrem enn de som ikke hadde gjort det.

- Når du bruker kuldekrem så legger det seg som en film utenpå huden, forklarer Grøttum.

- Når du er ute i aktivitet og svetter, så vil svetten legge seg mellom huden og kremen, og når det da fryser så kan du få frostskader.

Derfor råder de heller til å bruke en god fuktighetskrem. Den kan gjerne være fet, men påfør alltid i god nok tid før du skal ut døren, så kremen får tid til å trekke inn i huden.

- Det er litt forskjellig hva man kaller kuldekrem, men det vi tradisjonelt har kalt kuldekremer har en veldig høy fettprosent - nesten på hundre prosent, slik at det blir som vaselin. Dette fettinnholdet gir denne filmen utenpå huden, men du kan gjerne bruke en fet krem dersom du smører i god tid før du skal ut, sier Grøttum.

LES OGSÅ: Hvorfor fryser noen lettere enn andre?

Smør deg 20 til 30 minutter før du går ut døren

Fordi fuktighetskremene inneholder vann bør du imidlertid ikke påføre rett før du går ut døra på iskalde dager.

- Bruk en god fuktighetskrem, og ha den på 20 til 30 minutter før du skal ut, slik at vannet har fordampet før du er ute i kulda.

LES OGSÅ: Derfor bør du løpe ute - også om vinteren

Huden får ikke puste

Heller ikke Norges Astma og Allergiforbund anbefaler kuldekremer – hverken på barn eller voksne.

- Problemet med kuldekrem er at det hindrer huden i å puste. Vannbaserte kremer vil også kunne fryse på huden, forteller Anna Bistrup, som er rådgiver i Naaf.

Hun råder heller til å sørge for å holde barnets hud fuktig til vanlig, slik at det har en god beskyttelse mot kulden.

- Særlig når det er litt kald og tørr luft er det viktig å smøre godt i forkant, påpeker Bistrup.

FUKTIG HUD: Barn som bruker smokk, eller som sutter på klærne sine kan bli våte rundt munnen. Da er det lurt å sørge for å smøre ekstra godt en stund før dere skal ut. FOTO: NTB Scanpix
FUKTIG HUD: Barn som bruker smokk, eller som sutter på klærne sine kan bli våte rundt munnen. Da er det lurt å sørge for å smøre ekstra godt en stund før dere skal ut. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Unngå fuktig hud i kulda

Noen reagerer med elveblest når kulden blir for sterk, og for de med atopisk eksem er det også ekstra viktig å beskytte huden når det er kaldt. Små barn som sutter på votter, krager eller bruker smokk og blir våte rundt munnen kan få skader, og det samme gjelder om de har fått påført fuktighetskremen rett før de skal ut døren.

Om du ønsker å bruke en kuldekrem vil ikke Bisrup direkte fraråde det, men unngå i så fall en vannbasert kuldekrem som heller kan stjele varme fra huden.

- Kuldekremen legger seg uten på huden som en barriere, og prinsippet er jo at det skal beskytte mot kald luft, men rent praktisk er jeg usikker på om det fungerer. Har man en god hud, som man smører godt, så skal det være godt nok.

LES OGSÅ: Dette trikset lurer inn glød i tørr og matt hud

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer