Ost Og Vin

Skal du ha ost og vin i helgen? Da bør du unngå denne kombinasjonen

I noen tilfeller kan det gi skikkelig hodepine!

OPPSKRIFT PÅ BAKRUS: Det er ikke bare vin og øl som kan bli krøll, vin og ost kan også føre til en tung dagen derpå. Foto: Shutterstock / George Dolgikh
OPPSKRIFT PÅ BAKRUS: Det er ikke bare vin og øl som kan bli krøll, vin og ost kan også føre til en tung dagen derpå. Foto: Shutterstock / George Dolgikh Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har hatt en behagelig kveld med litt ost og vin og våkner så opp dagen etter med en plagsom hodepine – og det selv om du ikke engang ble full. Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse at vin kan føre til hodepine. De fleste av oss har klart å komme til denne konklusjonen på egenhånd etter en gøyal kveld «på druen». Og det verste av alt er at det ikke nødvendigvis skal så mye vin til før du kjenner dundringen i hodet.

Mange tror at dette skyldes garvesyren i vinen, og leter derfor ofte etter vin med lite garvesyre når de tar turen innom Vinmonopolet. Men det er slett ikke sikkert at det har så mye å si.

– Det er usikkert om tannin, populært kalt garvestoff/garvesyre, gir hodepine. Tannin finnes naturlig i frukt og bær. Kaffe, te og mørk sjokolade inneholder også tannin uten at de er kjent som kilder til hodepine, forteller Anders Roås Stueland, som er varefaglig rådgiver i Vinmonopolet, til KK.no.

LES OGSÅ: 6 vanlige myter om vin

Også ost kan gi deg hodepine

Vin inneholder flere ulike stoffer, som biogene aminer, gjær og svovelforbindelser, og noen av oss kan ha en allergisk oversensibilitet for noen av stoffene som finnes i alkoholholdig drikke. Slapp av, det betyr ikke at du er allergisk, men at du kan få allergilignende reaksjoner – som for eksempel hodepine.

– Av de stoffene som finnes i vin er nok etanol den vanligste kilden til hodepine og faren for hodepine øker med inntaket av drikke med alkohol(etanol), forklarer han. 

Men la oss ikke legge all skylden på vinen. Visste du at også osten i seg selv kan være en medvirkende årsak til hodepinen din? Ifølge kunnskapsarkivet til Astma- og Allergiforbundet, Allergiviten.no, er såkalte biogene aminer en hyppig årsak til hodepine, feberfølelse, hudutslett, mageknip og av og til diaré. Dette finner du særlig mye av i for eksempel sjokolade, salami og noen rødviner, men også i lagrede oster. 

Dette gjelder selvsagt ikke alle typer oster, men ofte de ostene som modnes raskt og har mye smak og lukt. Disse plagene forklares med mangel på et spesielt enzym som blant annet skal finnes i tynntarmen, og som er nødvendig for å spalte ned disse aminene. Dette enzymet hemmes av alkohol slik at plagene kommer derfor lettest når du kombinerer slike oster med alkohol – og da særlig noen rødviner. 

Tyramin er et eksempel på et biogent amin vi kan reagere på. Dette finnes blant annet i brie, blåskimmelost, cheddar, feta, gorgonzola og mozzarella, men vær obs på at dette også finnes i druer. En kveld med ost, druer og vin kan derfor fort utvikle seg til en skingrende hodepine.

LES OGSÅ: Ost du kan spise med god samvittighet

VELG HVITT: Stueland anbefaler at du heller velger en hvitvin til ostefatet. Det både passer bedre sammen, og det gir mindre risiko for å få hodepine. Foto: Shutterstock / Dasha Petrenko
VELG HVITT: Stueland anbefaler at du heller velger en hvitvin til ostefatet. Det både passer bedre sammen, og det gir mindre risiko for å få hodepine. Foto: Shutterstock / Dasha Petrenko Vis mer

Gå for hvitvin til ostefatet

Biogene aminer finnes som sagt naturlig i all vin, og ifølge Stueland er nivåene som regel høyere i rødvin enn i hvitvin. 

– Tyramin finnes i rødvin og kan føre til hodepine om kroppen ikke klarer å bryte tyraminet ned. Alkohol og stress kan endre din evne til å bryte ned tyramin, forklarer han.

Han har derfor to smarte tips som du bør ha i bakhodet ved neste ost- og vinkveld.

– Det første rådet jeg vil gi er derfor å ikke drikke for mye vin til osten. I tillegg er det greit å få i seg i nok vann siden dehydrering også gir hodepine. To glass vann per glass med vin er en grei tommelfingerregel, sier han og legger til:

- Det andre rådet er å heller velge hvitvin enn rødvin til ost. Og ikke stress, men ta det med ro og kos deg.

Selv om du kanskje er mest vant til å drikke rødvin til osten så trenger du slett ikke deppe, ifølge Stueland fungerer faktisk hvitvin bedre enn rødvin til ost. 

– Oster har ofte mye salt og umami som demper opplevelsen av fruktighet og friskhet i vinen. Rødviner kan derfor kjennes mer snerpende og mindre friske. Hvitvin, derimot, har nok friskhet og har ikke tannin som gir den snerpende munnfølelsen, forteller han.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er funnet frem igjen til nytte for nye lesere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer