LYST TIL Å RØMME VEKK FRA VINTERKULDEN?: Mange nordmenn reiser bort om vinteren. Da er det lurt å ha vaksinasjonen i orden! FOTO: NTB Scanpix
LYST TIL Å RØMME VEKK FRA VINTERKULDEN?: Mange nordmenn reiser bort om vinteren. Da er det lurt å ha vaksinasjonen i orden! FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Reise:

Skal du reise i vinter? Disse vaksinene må du ha!

Det er lurt å forberede seg godt i forkant av lange reiser. Dersom du trenger hepatitt A, bør du være raskt ute – det kan faktisk bli tomt.

Publisert

Vinteren her i landet er ofte kald og lang, og mange drømmer om å reise til varmere strøk. Om drømmen blir til realitet, er det viktig å være forberedt! Ofte er det nødvendig med reisevaksiner, men hvilke trenger du da?

– Hepatitt A bør man ha uansett, og alle bør ha oppdatert barnevaksinene, slik som difteri, stivkrampe, kikhoste og polio, som fås i én sprøyte. I noen land i Afrika og Sør-Amerika kreves det at man har tatt gulfebervaksine, sier Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo. Han er en av Norges fremste eksperter på reisemedisin.

Disse vaksinene gjelder for reiser som har en varighet på opptil to-tre uker. For lengre reiser, kan vaksine mot tyfoidfeber være nødvendig, i tillegg til BCG dersom man ikke fikk det som barn.

– Noen trenger også vaksine mot hepatitt B, spesielt personer som for eksempel skal jobbe på et sykehus, hvor det kan oppstå situasjoner som krever førstehjelp, eller at man kanskje blir bitt. Ellers trenger man kun hepatitt A.

Hepatitt B må tas minimum fem uker før avreise, fordi man må starte med to doser med fire ukers mellomrom. Dersom du skal reise i nærmeste fremtid, og kun har behov for hepatitt A, vil det vanligvis være tilstrekkelig å komme én uke før avreise.

– Vi oppdaget nylig at Folkehelseinstituttet begynner å gå tomt for vaksiner mot hepatitt A. Vi vet ikke hvor lenge dette kommer til å vare. Om man skal på juleferie til et eksotisk land, kan det derfor være lurt å bestille time for vaksinering så fort som mulig, sier Hasle.

Kan også være nødvendig med vaksiner i Europa

EKSPERT PÅ REISEMEDISIN: Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo (Foto: MDG)
EKSPERT PÅ REISEMEDISIN: Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo (Foto: MDG) Vis mer

Det er ikke bare utenfor Europa det er nødvendig å ta vaksiner – hepatitt A bør tas dersom man skal til Tyrkia og noen land i Øst-Europa. Hasle anbefaler å lese om landet man skal til, og hvilke vaksiner som anbefales for nettopp det landet.

– De fleste er flinke til å ta vaksinene som trengs. Men det er ikke mangelfull vaksinering som tar livet av reisende, det er hovedsakelig trafikkulykker og drukning.

Hasle ble selv involvert i en redningsaksjon da han var på ferietur med et vennepar i Italia i sommer. De var ute og svømte, og da en vakt blåste i fløyten prøvde de å komme seg inn på land. Istedenfor ble de dratt lengre og lengre ut av strømmene.

– Vi havnet i en såkalt rip current – en strøm som dannes når bølgene slår inn mot stranden, og dybden varierer. Det man må gjøre da, er å svømme parallelt med stranden slik at man kommer ut av strømmen – det hjelper ikke å prøve å svømme mot land. Heldigvis ble vi reddet.

Les også: Disse vaksinene bør du friske opp

Kosttilskudd mot turistdiaré

Et annet problem som kan dukke opp på ferie, er turistdiaré. Reiseklinikken har gjort en dobbelblind studie på et kosttilskudd som kalles B-GOS, som fungerer, men bare på diaré som ville ha hatt en varighet på én dag.

– Det er viktig å forebygge selv om diaréen kun varer i én dag, spesielt ved kortere reiser. Vi er foreløpig de eneste i landet som selger dette kosttilskuddet. Ettersom det er et kosttilskudd, og ikke et legemiddel, er det ikke lov til å si at det virker. Men vi må jo ha lov til å fortelle om den studien vi har gjort, sier Hasle.

Hvor kan du ta vaksinene? Du kan bestille time hos en reiseklinikk eller hos offentlige vaksinekontorer. Enkelte allmennleger kan sette vaksiner, men det kan være lurt å forhøre seg med noen som jobber med reisemedisin.

Les også: - Når vi reiser har vi tid til hverandre og kjærligheten på en helt annen måte enn hjemme

Hvordan kan man beskytte seg mot myggen?

Malaria er en infeksjonssykdom som kan være ekstremt farlig; i 2015 var det 429 000 mennesker som døde av sykdommen. Det er svært sjelden det rammer nordmenn, men det er lurt å beskytte seg allikevel. Dengue er en virussykdom som gir høy feber og smerter. Sykdommen går over av seg selv i løpet av to uker.

Både malaria og dengue, som smittes til mennesker via mygg, er forekommende i mer enn 90 tropiske land – vanlige områder for dengue sammenfaller i dag i stor grad med områder hvor malaria finnes.

– Risikoen for å bli smittet med malaria og dengue kan variere både mellom de ulike land, mellom ulike områder innen landene, og mellom årstider, men generelt er smitte fra disse sykdommene etter vanlig turistreiser forholdsvis sjelden, ser Emily MacDonald, seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet.

Siden 2012, er Thailand, Indonesia, Filippinene, India, Brasil og Sri Lanka de landene hvor de fleste reisende fra Norge har blitt smittet med dengue, mens de fleste som har blitt smittet med malaria har reist til Afrika, ofte i forbindelse med besøk i tidligere hjemland.

– I år har det vært noen få tilfeller av malaria rapportert fra Hellas og Kypros, men risiko for smitte med malaria for reisende til disse områdene anses som svært lav.

Les mer: Så lenge varer vaksinene dine

Kan være nødvendig å få beskyttelse mot malaria før avreise

Det viktigste er å være påpasselig med god beskyttelse mot myggstikk dersom man reiser til land med myggoverførte sykdommer som malaria eller dengue.

– I mange områder der malaria er vanlig bør man i tillegg ta medikamentell malariaprofylakse. Reisende bør ta kontakt med fastlege eller reiseklinikk i god tid før reise for å få individuelle råd tilpasset sitt reisemål, sier MacDonald.

For å unngå myggstikk bør man:

Les også: Har du ingen å reise på ferie med? - Det er jo synd å gå glipp av en reiseopplevelse bare fordi ingen vil eller kan bli med

Les også: Reise med baby til syden

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer