Tipse:

Skal vi tipse på norske restauranter?

Vi har hørt med ekspertene - og fått deres tips til hvordan vi kan støtte restaurantnæringen post korona.

TIPS: I utgangspunktet trenger du ikke tipse på norske restauranter. FOTO: NTB
TIPS: I utgangspunktet trenger du ikke tipse på norske restauranter. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Du skal betale regningen på en restaurant - og blir brått litt usikker. Hvordan var dette med tipsingen, igjen? Du har hørt at det ikke er nødvendig å tipse på norske restauranter, men så runder du likevel opp beløpet, bare for å være på den sikre siden.

I utlandet er det ofte faste prosenter vi er forventet å betale i tips når vi spiser ute. I mange land lever de ansatte på inntektene de får gjennom tips, men slik er det jo ikke her til lands.

Så er det egentlig nødvendig å tipse i Norge? Vi har hørt med ekspertene.

Ikke nødvendig

Spare- og forbrukerøkonom i Storebrand, Cecilie Tvetenstrand, svarer:

- I utgangspunktet trenger du ikke tipse når du er ute og spiser i Norge. Her får de som jobber på spisestedene fast lønn som ikke er basert på at kundene tipser, men hvor mye de jobber.

Men selv om det ikke er nødvendig, er det mange som tipser likevel, forklarer hun.

- Det kan være en hyggelig gest dersom du er ekstra fornøyd med servicen og maten. Det er likevel ikke noe du skal føle at du må. Det er nok en del som tror vi må tipse i Norge ettersom det er slik i mange andre land, forklarer hun.

SPARE- OG FORBRUKERØKONOM: Cecilie Tvetenstrand. FOTO: Kristian Skalland Moen/Storebrand
SPARE- OG FORBRUKERØKONOM: Cecilie Tvetenstrand. FOTO: Kristian Skalland Moen/Storebrand Vis mer

Det er viktig å huske at lønnsoppsettet for dem som jobber på restauranter i utlandet ofte har en inntekt basert delvis på lønn fra arbeidsgiver, og delvis på tips de mottar fra gjestene.

- Hva som er vanlig kan variere i de ulike landene, du bør derfor sette deg inn i hva som gjelder i landet du skal til.

Tipsing post korona

Også forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, forklarer at tipsing ofte avhenger av om du har fått god service, og hvilke land du er i.

- I Norge er det ikke forventet at man skal gi tips, det er selvsagt hyggelig hvis man har fått ekstra god service, og spesielt i år, hvor mange små bedrifter legger bak seg et krevende år. Dersom du planlegger for Norgesferie i år og planlegger å spise ute, så oppfordrer jeg til å handle lokalt, sier hun til KK.

TIPSE PÅ NORSKE RESTAURANTER: - Det kan være en hyggelig gest dersom du er ekstra fornøyd med servicen og maten. Det er likevel ikke noe du skal føle at du må, sier ekspert. FOTO: NTB
TIPSE PÅ NORSKE RESTAURANTER: - Det kan være en hyggelig gest dersom du er ekstra fornøyd med servicen og maten. Det er likevel ikke noe du skal føle at du må, sier ekspert. FOTO: NTB Vis mer

Det er altså ikke forventet av deg å tipse når du spiser ute i Norge.

Men, som Sandmæl, nevnte - det har vært et krevende år. Nå ser vi endelig lyset i enden av tunellen når det gjelder pandemien. Koronatiltakene gikk blant annet utover restaurantbransjen, som mange steder i landet måtte permittere ansatte og stenge ølkranene.

Vi hører med Tvetenstrand - nå som samfunnet åpner igjen, skal vi forholde oss annerledes til tipsing på norske restauranter?

- Det har vært en spesiell tid med mange som har vært permittert, og selv om de har hatt gode ordninger fra det offentlige, har de hatt redusert inntekt i denne perioden. Måten vi kan hjelpe restaurantnæringen på, er nettopp ved å gå ut å spise når anledningen byr seg, dersom du selv har økonomi til det.

Er du spesielt fornøyd et sted du har vært, kan du bidra med å anbefale stedet til andre og hjelpe dem med å få flere gjester, råder Tvetenstrand.

- Nå er det mange fine muligheter for å legge igjen vurderinger av restauranter på nett, både på hjemmesider og på åpne sider, bruk denne muligheten hvis du er fornøyd. Hvorvidt du velger å legge igjen litt ekstra tips bør komme an på opplevelsen med god mat og service.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer