Apotek

- Skeptiske fordi de tror alternativet er dårligere

Sier du nei takk når apoteket tilbyr deg byttemedisiner, må du betale mer for medisinene dine. Og det er det fremdeles mange som gjør.

BILLIGSTE MEDISIN: Apotekene er forpliktet til å opplyse kunden om det billigste alternativet dersom det finnes en billigere variant av den medisinen som legen har skrevet ut resept på. Men denne opplysningsplikten gjelder ikke for reseptfrie varer - selv om det er anbefalt. Foto: NTB
BILLIGSTE MEDISIN: Apotekene er forpliktet til å opplyse kunden om det billigste alternativet dersom det finnes en billigere variant av den medisinen som legen har skrevet ut resept på. Men denne opplysningsplikten gjelder ikke for reseptfrie varer - selv om det er anbefalt. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Myndighetene har bestemt at apotekene skal tilby kunden det rimeligste merket av legemiddelet når det er flere å velge mellom. Hensikten er at verken du som pasient eller samfunnet skal betale mer enn nødvendig for behandlingen.

En fersk undersøkelse utført av Kantar, på vegne av Apotekforeningen, viser at 3 av 4 har opplevd å bli spurt om å bytte medisin. Andelen er høyere for de som bruker faste legemidler. Der har 8 av 10 fått tilbud om å bytte til et annet likeverdig legemiddel enn det merket legen har skrevet på resepten. Finnes det ikke alternativer å velge mellom, blir du heller ikke spurt om bytte.

Dersom du blir spurt om å bytte men avslår, må du selv ta regningen for mellomlegget - og i gjennomsnitt koster dette norske medisinbrukere 55 kroner hver gang, men prisen på mellomlegget vil avhenge av hvilken medisin det er og hva den koster. Dette forteller vi mer om nedenfor.

Og ja, selv om de aller fleste er positive til å bytte til likeverdig reseptpliktig legemiddel, er det også en god del som er negative - eller som svarer at de er verken positive eller negative.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer