Skjørost:

Skjørost inneholder nesten dobbelt så mye protein som cottage cheese

Og du kan lage den helt selv!

SKJØROST: Visste du at skjørost inneholder dobbelt så mye protein som cottage cheese? FOTO: NTB Scanpix
SKJØROST: Visste du at skjørost inneholder dobbelt så mye protein som cottage cheese? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Cottage cheese - du kjenner til det, ikke sant? Den magre ferskosten har nemlig blitt enormt populær her til lands i løpet av de siste årene - og spesielt blant de som trener mye da den inneholder en god del protein (som er gunstig å få i seg når man skal bygge muskler).

Men visste du at det finnes en ost som inneholder enda mer protein enn cottage cheese? Hvis du kommer fra Røros-området, er sannsynligheten stor for at du allerede har smakt osten - denne heter nemlig skjørost og er laget av noe så enkelt som skummet kulturmelk (mens cottage cheese er laget av søtmelk og fløte).

Du kan se næringsinnholdet til cottage cheese og skjørost lengre ned i saken.

LES OGSÅ: Slik lurer du cottage cheese inn i middagen

Skjørost inneholder mye mer protein enn cottage cheese

Kari H. Bugge, som er ernæringsfysiolog og fagsjef hos Grete Roede AS, forteller til KK.no at når det gjelder næringsinnholdet til de to ferskostene er det både likheter og ulikheter.

- Sammenligner du skjørost med original cottage cheese så er innholdet av energi det samme, mens den fettfrie cottage cheesen inneholder noe mindre. Men mens den originale cottage cheesen inneholder noe fett, er skjørosten nærmest fettfri (som den fettfrie cottage cheesen).

- Skjørost inneholder til gjengjeld noe sukker, noe cottage cheese ikke gjør. Men skjørosten har klart det høyeste innholdet av protein, sier hun.

Næringsinnhold per 100 gram cottage cheese original:
Energi: 400 kJ (96 kcal)
Fett: 4,3 g
Hvorav mettede fettsyrer: 2,6 g
Karbohydrat: 1,5 g
Hvorav sukkerarter: 1,5 g
Protein: 13 g
Salt: 0,4 g

Næringsinnhold per 100 gram skjørost:
Energi: 448kJ (97 kcal)
Fett: 0,6 g
Hvorav mettede fettsyrer: 0,4 g
Karbohydrat: 4,7 g
Hvorav sukkerarter: 4,7 g (naturlig innhold av melkesukker)
Protein: 21,5 g
Salt: 0,1 g

- Kan skjørost brukes på samme måte som cottage cheese?

- Skjørosten er tørrere på smak og mer smuldrete enn cottage cheese, men kan brukes på samme måte. Den egner seg i salater, i yoghurt eller i ulike typer oppskrifter.

- Den kan også fungere i varme retter da den ikke smelter, men holder konsistensen ved koking og steking. Den kan faktisk erstatte kjøttdeig i enkelte retter, sier Bugge.

SKJØROST: Eksperten forteller at du kan bruke skjørost i de samme rettene som cottage cheese.  Foto: Shutterstock / istetiana
SKJØROST: Eksperten forteller at du kan bruke skjørost i de samme rettene som cottage cheese. Foto: Shutterstock / istetiana Vis mer

LES OGSÅ: Eksperter er negative til ny cottage cheese-variant

Et bedre valg for dem som trener mye?

Siden skjørosten inneholder nesten dobbelt så mye protein som cottage cheese kan den være et bedre valg for dem som trener mye - eller? Ifølge Beate Rosvoll Eidissen, som er personlig trener, ernæringsfysiolog og driver BoostBox.no, er svaret både «ja» og «nei».

- Joda, skjørost gir helt klart mer proteiner enn det cottage cheese gjør, og det er ingenting i veien for å benytte seg av skjørost fremfor cottage cheese. Men det er heller ikke slik at de som trener har et utømmelig behov for proteiner. Spiser man en boks cottage cheese får man i seg nesten 40 gram proteiner, og det er mye.

- Hva ville du gått for - skjørost eller cottage cheese?

- Jeg kan godt bruke begge deler jeg. Cottage cheese er jo kanskje lettest å få tak i, da det er Rørosmeieriene som har skjørost. Konsistensen på skjørost blir også litt annerledes, og for meg er den bedre enn cottage cheese. I tillegg er det jo ekstra gøy at man kan lage skjørosten selv, sier hun.

Lyst til å lage den egen skjørost? I videoen nedenfor ser du hvordan det gjøres:

LES OGSÅ: Cottage cheese-kaken du må prøve

Til info: Aller Media AS er deleier i Grete Roede AS.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer