Skjulte diagnosen: - Jeg syntes ikke det var nødvendig at alle visste det

Ann-Rita (77) har aldri latt seg begrense av at hun har blødersykdommen von Willebrands sykdom type 2b, som både menn og kvinner i hennes familie er rammet av. Samtidig ble det ikke snakket mye om i oppveksten hennes.

POSITIV: I stedet for å sette søkelys på egen sykdom, velger Ann-Rita å hjelpe andre. Det har gitt henne venner fra hele verden. Foto: Merete Sillesen
POSITIV: I stedet for å sette søkelys på egen sykdom, velger Ann-Rita å hjelpe andre. Det har gitt henne venner fra hele verden. Foto: Merete Sillesen Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

For Ann-Rita Danielsen Hol har det alltid vært viktigere å fokusere på å hjelpe andre enn å tenke på sin egen sykdom. At hun har vært bløder hele livet, er bare en del av henne, det definerer henne ikke.

– Jeg har levd et rikt liv der jeg har fått mulighet til å jobbe ulike steder og med mennesker fra mange land. Det har gitt meg svært mye, ikke minst venner fra hele verden. Jeg var også med og startet Frivilligheten her i Horten, der jeg fremdeles er aktiv med matutdeling to ganger i uka, sier Ann-Rita, mens katten Lille Gubben (15) stadig hopper opp og ville ha kos.

Flere søsken med sykdommen

Vi.no besøker Ann-Rita i det lofotblå huset hennes i Horten. Dialekten røper at hun er innflytter, og hun forteller om en aktiv oppvekst i Lofoten. Hun flyttet til Horten i 1968, og er en kjent figur for mange gjennom sitt sterke engasjement for å hjelpe andre. Hun møtes av mye omsorg selv også, og det er ikke sjelden personer med innvandrerbakgrunn kommer på døra med velduftende middagsretter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.