Vi har alle opplevd det. Når du er skikkelig tissetrengt i bilen og må stoppe på en bensinstasjon som ikke har blitt renovert siden 90-tallet, eller på en festivaldo den siste festivaldagen. Å tisse på offentlige toaletter skulle vi ofte helst vært foruten.
Det er som regel selve toalettet som er forbundet med dårlig hygiene, men mange av oss har ikke engang tenkt på at det kan være andre bakteriefeller på offentlige toaletter.

Informerer nordmenn på fjelltur i sommer: - Noen få bakterier kan gjøre deg syk
Hva slags tørking er mest effektivt?
En TikTok-bruker undersøker hvor mye bakterier det er på ulike steder i serien «How Germy Is It?». De to amerikanerne bak serien på videodelingsplattformen la i midten av juli ut en video der en av dem viser hvordan han tar prøver fra lufttørking av hendene etter ulike offentlige toalettbesøk – både manuell lufttørking hvor han rister på hendene, og ved hjelp av håndtørkere som blåser varmluft.
Etter noen dager tar han frem prøvene etter å ha oppbevart dem forseglet. I videoen kommer det tydelig fram at det er et yrende bakterieliv i håndtørkeren, og betraktelig mer enn testen fra han viftet hendene fritt i luften. Sistnevnte hadde et utslag på minimalt av bakterier.
Å vifte hendene fritt i luften er kanskje ikke like effektivt for å bli tørr etter håndvask, men skal vi tro guttene bak TikTok-kontoen resulterer det i færre bakterier på hendene.

Ekspert: - Disse personene bør unngå å dusje daglig
FHI fraråder ikke håndtørkere
Seniorrådgiver Mette Fagernes ved FHI bekrefter at bruk av håndtørkere er noe omstridt, men at de ut fra dagens kunnskap ikke ser grunn til å fraråde bruk utenfor helsetjenesten.
Når det gjelder TikTok-videoen minner hun på at man alltid bør være bevisst på at videoer i sosiale medier, ikke alltid er sannferdig fremstilt og at det er grunn til å stille spørsmål ved om det man blir presentert er korrekt eller konstruert.
Håndtørkere anbefales ikke i helsetjenesten av flere grunner. De kan bidra til luftstrømninger som gjør at hendene kan forurenses med mikroorganismer som virvles opp fra gulv og gjenstander.
Helseinstitusjoner har høyere forekomst av potensielt sykdomsfremkallende mikroorganismer, inkludert antibiotikaresistente bakterier.

Mange pasienter i helsetjenesten er både mer mottakelig for infeksjoner og er utsatt for alvorlige konsekvenser om infeksjon først oppstår. Kravene til håndhygiene er derfor strengere i helsetjenesten enn ellers. Andre årsaker til at håndtørkere ikke anbefales i helsetjenesten er at de skaper støy, og at det ofte tar lengre tid å tørke hendene enn med papir.
FHI har ikke noen anbefalinger mot bruk av håndtørkere utenfor helsetjenesten. Én av fordelene er at de ikke produserer store mengder søppel slik som engangstørkepapir.
– Oppvekst av mikroorganismer på skål slik som vist, er forventet. Det vil alltid være mikroorganismer i luften og på gjenstander i våre omgivelser. De fleste av disse utgjør liten eller ingen helsefare, forklarer hun.

Derfor blir du forkjølet nå
Vask hendene grundig
– Det viktigste budskapet er å rengjøre hendene skikkelig, spesielt etter toalettbesøk og før man spiser eller tilbereder mat.
Den største utfordringen er at dette ofte ikke gjøres grundig nok, forklarer hun.
– Videre er tørking av hender en viktig del av effektiv håndhygiene. Om det gjøres med rent engangspapir eller med en ren og fungerende lufttørker er trolig av mindre betydning.
