Carina Elisabeth Carlsen

- Skrot BMI snarest!

En diskriminerende og utdatert måleenhet, mener kroppsaktivist Carina Elisabeth Carlsen, som får støtte av professor.

ØNSKER Å SKROTE BMI: Carina Elisabeth Carlsen mener måleenheten BMI er problematisk fordi den kun tar hensyn til høyde og vekt. - Et menneske er veldig mye mer enn et tall på en skala, sier hun. FOTO: Privat
ØNSKER Å SKROTE BMI: Carina Elisabeth Carlsen mener måleenheten BMI er problematisk fordi den kun tar hensyn til høyde og vekt. - Et menneske er veldig mye mer enn et tall på en skala, sier hun. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Gjennom tenårene brukte jeg BMI slavisk. Jeg gjorde det jeg kunne for å passe inn i et tall på en skala og brukte det som et virkemiddel for å opprettholde spiseforstyrrelsen. I ettertid, når jeg har jobbet med tematikken og studert dette, kan jeg ikke fatte at vi fortsatt benytter en slik form for måleenhet, sier Carina Elisabeth Carlsen.

Nylig skrev kroppsaktivisten et innlegg på Instagram hvor hun tok et kraftig oppgjør med BMI.

BMI står for Body Mass Indeks (kroppsmasseindeks) og er et mål som brukes for å vurdere om en person er undervektig, normalvektig eller overvektig.

– BMI er superproblematisk, fordi den kun tar hensyn til høyde og vekt. Du trenger ikke være spesielt tjukk for å ha en høy BMI, og tjukk betyr dessuten ikke at du automatisk er ved dårlig helse. Akkurat som at det at du er tynn ikke automatisk betyr at du har god helse, skriver hun.

Carlsen mener blant annet at det norske helsevesenet støtter seg for mye på denne måleenheten, som ble oppfunnet av den belgiske astronomen og vitenskapsmannen Adolphe Quetelet i 1832.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer