MS

Skuespilleren hylles for å gi MS et ansikt – og en kropp

Selma Blair feiret livet med stupebilder og naken rumpe.

BEHANDLING: Selma Blair har mistet håret etter den tøffe behandlingen mot den autoimmune sykdommen MS. FOTO: NTB Scanpix
BEHANDLING: Selma Blair har mistet håret etter den tøffe behandlingen mot den autoimmune sykdommen MS. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Et Instagram-bilde av skuespiller Selma Blair har vakt oppmerksomhet, heldigvis mest positiv, selv om noen av følgerne hennes har kritisert henne for å blotte en bar bakende i sosiale medier.

Men bildet er tatt i en helt spesiell kontekst. Det er nemlig et seiersbilde over fullført stamcelle behandling, ett år etter at hun fikk diagnosen multippel sklerose (MS) i august 2018.

LES OGSÅ: Lever med MS: - Jeg måtte bare ligge rett ut. Jeg orket ingenting, hørte ingenting, så ingenting

Seiersbilde etter MS-behandling

I oktober i fjor fortalte Blair følgerne sine at hun ble diagnostisert med multippel sklerose (MS) i august 2018, etter å ha hatt smerter i syv år. I år har hun altså fullført en behandling som reduserer risikoen for forverring.

Dette måtte feires med et hopp i bassenget, så hun stilte seg opp … Men rett før stupet kjente hun sønnens hånd på bikinibuksen som puffet henne uti så hun mistet koordinasjonen. «Hvordan skal jeg ta igjen?» spurte hun følgerne sine og svaret ble butt-bildet.

«Victory, I don’t give up», står det under bildet, sammen med hashtaggene #bottomsup #crackup #smallbutt.

Gir MS et ansikt …

Skuespilleren har det siste året bidratt til å gi MS et ansikt. Og apropos ansikt så har vi til og med sett henne sminke seg på sykehuset. For hvorfor skulle hun ikke fortelle fansen om sin nye favoritt eyeliner og det å få venninner på besøk og leke seg med gaver i form av parykker og produkter?

- Det er mange som ikke vet hva MS er, og hvor mange forskjellige ansikter sykdommen kan vise, sier Gudrun Sofie Østhassel som er kommunikasjonssjef i MS-forbundet.

Hun roser Blair for å gi sykdommen et ansikt og forteller at den rammer flest unge og kvinner. Det er viktig for dem å se noen andre stå frem.

- Vi er positive til at personer med ulike roller står frem med MS. Vi vet at det er like mange varianter av sykdommen som det er pasienter. Det er noe å ha i bakhodet, sier Elisabeth Gulowsen Celius, professor og overlege ved Nevrologisk avdeling, Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo.

Utfordringen for en del pasienter med å stå frem er jo oppfatningen i samfunnet om hva MS er og hva det innebærer. Det kan for den enkelte være en tøff sak, for du står frem, du fungerer godt, men så treffer du en som skal ansette deg som har sett ansiktet ditt før og så «nei».

- På en god måte så ser Blair ut til å forsone seg med den sykdommen hun har. Slik oppmuntrer hun til åpenhet, sier Østhassel.

… og en kropp

Blair har også vært åpen om sine mobilitetsproblemer, det at kroppen ikke alltid vil bære henne og at hun trenger hjelpemidler. Hun poserer på bilder både med sin stokk og sin Alinker gåsykkel (en gåstol med sete, red.anm.).

MED STOKK: Selma sammen med sønnen Arthur på Race to erase MS - galla. FOTO: Scanpix
MED STOKK: Selma sammen med sønnen Arthur på Race to erase MS - galla. FOTO: Scanpix Vis mer

- Hun tar også eierskap over den nye kroppen. Det er jo sånn med MS at sykdommen forandrer seg gjennom livet hos en og samme person. Det kan være vanskelig å bli komfortabel med sin egen kropp. Den er kanskje hele tiden i endring og det vil hele tiden være nye ting som er utfordrende, sier Østhassel.

Når du får en kronisk sykdom og ikke kan bli frisk så må du på en eller annen måte forsone seg med hvordan det blir. Når sykdommen hele tiden endrer seg, så får du denne prosessen på nytt og på nytt som er vanskelig å takle.

- Vi er vant til å se bilde av en rullestol. At dét er MS liksom. Det er fint at Blair står frem. Hun er et godt eksempel på at vi starter med en frisk kropp og kan gjøre alt, men så oppstår det problemer og da må vi likevel prøve å leve livet og utnytte alle muligheter, sier Celius.

Gir håp

Blair har helt sikkert mange tunge dager, men hun gir håp. Selv om du må bruke en gåstol eller stokk, så er det ikke slutt.

- Dette er i dag en sykdom mange kan leve med og gjøre normale ting som resten av oss andre gjør. Så har du MS, ja, men det finnes behandling som gjør at du også har utsikter til å kunne fortsette å leve godt og være aktiv, sier Celius.

Det er viktig å si at verken stamcelle behandling eller nyere medisiner (som går for å være like effektive og med færre bivirkninger) er noen kur, men reduserer risikoen for at sykdommen forverrer seg. Det å være i gang med noe som kan hjelpe på sikt gir en mulighet til å løfte blikket og tenke på å leve livet.

- Alle med MS vil ha forskjellige mål og ting de skal mestre. For noen er det å reise seg fra en stol, for andre er det å kneppe buksen sin selv og for andre er det å stupe ut i bassenget sitt. Eller det kan handle om å legge barna sine eller klare en hel dag på jobb. Det er forskjellig fra person til person, sier Østhassel.

Ellers vil både hun og Celius benytte anledningen til å si at mange går med diffuse plager i årevis før de diagnostiseres. Dette synes å gjelde særlig kvinner, så pass på at plagene dine ikke avskrives av fastlege som «dobbeltarbeid» hvis du opplever en merkbar endring i overskudd!

LES OGSÅ: - Kvinner blir oftere vurdert som hysteriske

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer