Nyttårsforsetter

Slapp av, du trenger verken å bli slankere eller rikere

Ekspertenes beste tips til nyttårsforsettene alle kan greie.

NYTTÅRSFORTSETTER: Enklere enn du tror, og med mye lavere skuldre. FOTO: NTB
NYTTÅRSFORTSETTER: Enklere enn du tror, og med mye lavere skuldre. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tradisjonen tro innledes det nye året med lovnader om å bli en bedre versjon av oss selv. Idet januar melder sin ankomst er det bare å brette opp ermene, for nå skal vi jammen bli både sunne, slanke og rike. Og snille også. Hvert fall snillere.

Men tro ikke at forsetter er noen nymotens greie, funnet på av folk som under reklamens åk tenker at de aldri er gode nok, at det alltid er noe som kan forbedres - og alltid noe å skamme seg over. Nei, de første nyttårsforsettene stammer visstnok fra Babylon for 4000 år siden, på Akitu-festivalen. Lovet man bare å betale gjelden sin og levere tilbake lånte gjenstander, skulle man få gudenes gunst i det nye året, skriver Ole Jacob Madsen, professor i kultur- og samfunnspsykologi, Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo, i Aftenposten.

I 50-tallets USA utviklet forsettene seg i retning av å forbedre sin karakter. Altså at man ved årets begynnelse bestemte seg for å legge ut på en slags indre dannelsesreise, med mål om å bli et sjelelig bedre menneske, til glede for seg selv og andre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer