Sjokolade:

Slår sjokolade-alarm

I ny rapport slås det fast at sjokolade går utryddelsens vei, og at vi kan bli sittende uten allerede i 2050!

SJOKOLADE: Hvor mye hadde du savnet sjokolade om det ble borte? FOTO: NTB Scanpix
SJOKOLADE: Hvor mye hadde du savnet sjokolade om det ble borte? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er Business Insider som slår alarm om at vår kjære sjokolades endetid kan være nær. På grunn av varmere og tørrere vær, står kakaoplanten i fare for å bli utryddet – allerede om bare 30 år.

Kakaoplantene krever nemlig ganske spesielle kår for å kunne vokse. De trives bare rundt 20 grader nord og sør for ekvator, fordi der holder både vær og temperatur seg relativt likt året rundt.

Problemet er at over halvparten av hele verdens sjokolade nå kommer fra plantasjer i kun to vest-afrikanske land, nemlig Ghana og Elfenbenskysten. I løpet av de neste tiårene med økende temperaturer, vil kakaoplantasjenes ideelle vekstområde presses lengre og lengre opp i høyden, og disse landene vil måtte velge mellom sjokoladen og naturreservatene.

LES OGSÅ: Hva er egentlig forskjellen på brun og hvit sjokolade?

Fortsatt håp

Før vi løper på butikken for å hamstre sjokolade (eller revurderer et visst nyttårsforsett), er det viktig å merke seg at sjokoladegiganten Mars har inngått et samarbeid med forskere ved University of California for å redde situasjonen (les: oss). De jobber med den genmodifiserende teknologien CRISPR for å utvikle kakaoplanter som vil tåle de nye klimautfordringene, og dermed redde kakaobestanden i Vest-Afrika før det er for sent.

Akkurat nå forsøker de å ale opp nye typer kakaoplanter i drivhus, som ikke bare vil kunne overleve varmere og tørrere vær, men trives i det.

Svein-Magnus Sørensen er Norges første sertifiserte sjokoladesmaker, og er hakket mer opptatt av sjokolade enn de fleste. Han har null tro på at kakaoplantene virkelig vil kunne forsvinne helt.

– Utfordringene det er snakk om gjelder jo primært de massive plantasjeområdene i Vest-Afrika, hvor det er ryddet store mengder skog for å dyrke kakaotrær. Her har de ingen beskyttelse mot den brennende solen, mens de i sin naturlige tilstand helst vokser i skyggen av større trær.

- På plantasjer hvor man tilrettelegger for skygge, som på Papua Ny-Guinea og i Brasil, går det helt fint å dyrke kakao selv om temperaturen allerede er høyere der enn den forventede stigningen i Vest-Afrika, forteller han.

LES OGSÅ: Enda sunnere enn mørk sjokolade

TROR IKKE DET VIL SKJE: Svein-Magnus Sørensen, som er Norges første sertifiserte sjokoladesmaker, har null tro på at kakaoplantene virkelig vil kunne forsvinne helt. FOTO: NTB Scanpix
TROR IKKE DET VIL SKJE: Svein-Magnus Sørensen, som er Norges første sertifiserte sjokoladesmaker, har null tro på at kakaoplantene virkelig vil kunne forsvinne helt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Dyrere kakao

Temperaturstigning vil også kunne gi dyrere kakao, men Sørensen mener at dette faktisk kan være positivt.

En høyere kakaopris kan gjøre småskalaproduksjon lønnsomt og bidra til å bevare mangfoldet av kakaotyper, noe som kan gi større tilgang på eksklusive kvalitetssjokolader. Selv tilbyr han sjokoladesmakingskurs, nettopp fordi han synes flere bør få øynene opp for kvalitetssjokolade.

– Folk flest nøyer seg med å spise «sjokolade»-godteriene de får kjøpt på matbutikken, og disse inneholder mest av alt store mengder sukker og forsvinnende lite kakao, slår han fast.

Han er heller ikke særlig bekymret for at sjokoladen laget av genmodifiserte planter, altså vår kjære butikksjokolade, skal få forringet smak i forskningsprosessen.

- Avlingene i Vest-Afrika er allerede avlet frem for å tåle klimaet, ikke for å gi best smak. Som et resultat har denne kakaoen uansett et smaksbilde som er svært preget av bitterhet og mangler dybde og nyanser.

Sørensen håper forskningen etter hvert vil kunne anvendes slik at masseproduksjon av også kvalitetssjokolade blir mulig og lønnsomt, sånn at folk flest kan få tilgang til et bredere utvalg når det kommer til smak.

LES OGSÅ: 7 grunner til å spise litt sjokolade i dag

Må tas på alvor

Karoline Steenbuch Lied, fagansvarlig i kost og ernæring i Grete Roede, synes vi burde bruke denne nyheten som motivasjon for å kutte ned på sjokoladeinntaket.

– Verdens sjokoladeindustri bidrar til enorme mengder avskoging. Det er jo svært alvorlig for oss om vi ikke har noen skoger igjen om kort tid, som spådommene sier, forklarer hun.

Filosofien til Grete Roede om at man kan spise litt av alt, men ikke for mye, mener hun er svært passende i denne situasjonen.

Likevel er hun optimistisk, både når det kommer til mulighetene for å redde sjokoladeplantene, og vår evne til å finne oss en ny godtefavoritt.

– Sjokolade er viktig for så mange fordi det smaker godt, og forbindes med hyggelige omgivelser og gir godt humør. Det inneholder dopamin, som virker på «belønningssystemet» i hjernen vår. Jeg tror absolutt at de fleste ville klart å finne erstatninger for sjokolade, selv om det er en vane det kan ta tid å vende, forteller hun.

LES OGSÅ: Jeg hadde gått 38 dager uten sjokolade, smågodt og potetgull, og humøret mitt kunne ikke ha vært verre

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer