Vin:

Slik avslører du dårlig vin

Vet du hvordan du kjenner igjen de vanligste feilene i vin?

LUKT DEG FREM: Noen enkle huskeregler kan gjøre det enklere å kjenne igjen en vin med feil. Neglelakkfjerner, råtten frukt og våt papp vil du som regel ikke lukte. FOTO: NTB Scanpix
LUKT DEG FREM: Noen enkle huskeregler kan gjøre det enklere å kjenne igjen en vin med feil. Neglelakkfjerner, råtten frukt og våt papp vil du som regel ikke lukte. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hvor ofte klager du på vinen? Eller har du noen gang gjort det? Vet du ikke helt hva du går etter når du skal bedømme om det er feil i vinen så er du nok ikke alene, men det finnes noen enkle tegn.

Trond Erling Pettersen er varefaglig rådgiver i Vinmonopolet. Han forteller at sammenlignet med antall vinflasker man vet det er feil på, så får de svært få klager på vinen kjøpt hos dem.

- Jeg tror nok det kan være sånn at folk flest ikke har så god kunnskap om hvordan man gjenkjenner for eksempel en korket eller en oksidert vin. At man er litt usikre, og bare tenker at «denne vinen var ikke noe god», heller enn at det er noe galt med den, sier han.

Det finnes heldigvis enkle huskeregler som gjør det enklere å snuse seg frem til om vinen er som de skal eller ikke, også for oss som ikke anser oss selv som veldige gode vinkjennere.

- En grei huskeregel er at om det ikke lukter og smaker fruktig av vinen, så kan det være fare på ferde, sier Pettersen.

LES OGSÅ: 6 vanlige myter om vin

Tre til fire prosent har korkfeil

Korkfeil er den vanligste vinfeilen, og forekommer i omkring tre til fire prosent av all vinen vi kjøper. Når det blir sagt at det er «kork i vinen» vet de fleste av oss at dette er et dårlig tegn, men korkfeilen trenger i utgangspunktet ikke ha noe med selve korken å gjøre og det å få biter fra korken i vinen er helt ufarlig.

Korkfeilen er derimot en produksjonsfeil som oppstår når klorrester fra rengjøring reagerer med fenoler i korker eller treverk, og danner stoffet TCA. Du kjenner korkfeilen igjen ved at vinen har en lukt som minner om våt papp, mugg eller en innestengt kjeller.

FÅR SJELDENT KLAGER: Selv om vi vet det er feil i mye av vinen som kjøpes, er det sjeldent vi klager, ifølge Tor Erling Pettersen i Vinmonopolet. FOTO: Tommy Andresen / Vinmonopolet
FÅR SJELDENT KLAGER: Selv om vi vet det er feil i mye av vinen som kjøpes, er det sjeldent vi klager, ifølge Tor Erling Pettersen i Vinmonopolet. FOTO: Tommy Andresen / Vinmonopolet Vis mer

- Om du så smaker på vinen, og det smaker platt og tamt, slik at det ikke er noen fruktsmak i den, så kan du være sikker i din sak, sier Pettersen.

Denne korksmaken forsvinner ikke når vinen varmes opp, og korket vin kan heller ikke brukes i matlaging, forteller blogger og vinspaltist Heidi Jaksland Kvernmo, som står bak Iglasset.no.

- Dette er den vanligste feilen konsumenten vil møte på. Korket vin betyr ikke, som noen tror, at det er korkbiter i vinen. Korket vin er når vinen lukter som muggen kjeller, våt papp, morkent treverk eller andre mugne greier. Det minner om den innestengte lukta som møter deg i gamle, ubebodde bygninger eller som jordslag i den brune, gamle sofaen som står i garasjen. Denne jordligheten kjennes også i smaken. I tillegg blir frukten tam og kjedelig, forklarer Kvernmo.

LES OGSÅ: Dette gjør alkohol med handlingene dine

For mye oksygen lukter overmoden frukt

Oksidering er en annen vanlig vinfeil, som kommer av at det er kommet for mye luft inn til vinen. Du kjenner det gjerne igjen ved at vinen lukter litt kjemisk, som neglelakkfjerner eller overmoden frukt, og at fruktigheten til vinen er borte.

- Da har det kommet for mye luft til vinen. Det samme skjer om du legger en epleskrott på kjøkkenbenken og den blir brun. Det friske fruktpreget er blitt gammelt og emment. Noen vintyper har det oksiderte preget som del av stilen, men da balansert med noe frisk fruktighet, sier Pettersen.

- Dette er vinens vei mot edikk. Det samme skjer hvis man skjærer opp et eple eller avokado. Den vil bli brun når den kommer i kontakt med luft. Det smaker ikke frisk frukt av vinen lenger. Det smaker epleskrott, nøtter og hvis den har kommet langt i oksideringsfasen vil det gjerne komme stikk av edikk. Fargen vil være mørkere gul og i verste fall brunlig på hvitviner, og brunrød i rødviner, forteller Kvernmo.

Nøtter og karamell kan være dårlig tegn

Videre kan vinen bli skadet av oppvarming, og den kan også fortsette å gjære etter at den er tappet på flaske.

VINENTUSIAST: Heidi Jaksland Kvernmo driver vinbloggen Iglasset.no. FOTO: Privat
VINENTUSIAST: Heidi Jaksland Kvernmo driver vinbloggen Iglasset.no. FOTO: Privat Vis mer

- Hvis en vin utsettes for høy varme, for eksempel under frakt, i butikkhyllen eller hvis den lagres på kjøkkenet eller andre varme rom over en tid vil ødelegge vinen. Frukten vil mangler frukt, smake kokt og søtlig. Veldig skadet vin vil ha innslag av smak av nøtter og karamell. Ofte ser man at det lekker litt fra korken, forklarer Kvernmo.

Om det er rester av gjær og sukker igjen i vinen når den tappes på flaske, vil den kunne begynne å ettergjære.

- Det vil merkes med en skarp prikking på tungen og man kan ofte se små bobler langs kanten på vinens overflate i glasset. Dette gjelder selvfølgelig ikke musserende eller perlende viner som skal ha bobler.

LES OGSÅ: Så mye sukker er det i vinen

- Man bør klage

Kvernmo tror mange blir usikre når de skal bedømme om en vin bare smaker rart eller om det faktisk er noe galt med den. Er du i tvil kan det imidlertid lønne seg å ta med vinen tilbake til Vinmonopolet. De sjekker om det at vinen er dårlig er tilfellet, og du får en ny flaske.

- Man bør klage – det vil si bytte varen. Det gjør man andre steder hvis man kjøper produkter som det er feil på, påpeker Kvernmo, som tror flere heller ikke er klare over at det går an å reklamere på vin.

Det bekrefter også Pettersen. Vin som er kjøpt i løpet av de siste to årene kan du bytte om det er feil i den, og opptil fem år dersom det er snakk om vin som tåler lengre lagring. Det må selvsagt være vin igjen i flasken, slik at Vinmonopolet kan kontrollere at det stemmer at dette er feil, og reklamasjonsretten gjelder ikke for brennevin. Er du usikker er det også lite i veien for å ta med flasken tilbake for å spørre om alt er slik det skal være.

- Det er også noen ting som folk kan oppfatte som feil, men som ikke er det. Bunnfall, som gjerne forbindes med håndverksøl eller eplemost – altså at innholdet er litt grumsete og gjerne legger seg på bunnen i flasken, betyr som regel ikke at det er feil, forteller Pettersen.

Vinstein er små krystaller som kan dannes i vin. Disse er heller ikke farlige, og har ikke noe å si for smaken på vinen.

- Når du åpner en naturkork kan du se at det sitter små krystaller i korken. Dette kommer av at vinsyre og kalium reagerer og danner krystaller under avkjøling, forklarer Pettersen.

INNEHOLDER FEIL: I gjennomsnitt er det noe feil med en av tjue vinflasker. FOTO: NTB Scanpix
INNEHOLDER FEIL: I gjennomsnitt er det noe feil med en av tjue vinflasker. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kloakklukt trenger ikke bety feil

Også Kvernmo forteller at noe vin kan se litt annerledes ut, uten at det er noe galt.

- Såkalte «naturviner» kan forvirre. De mest ytterliggående vinene i denne kategorien kan ofte ha et skyet utseende, være grumsete og lukte både fjøs og nøtter. Men dette er korrekt for denne stilen og konsumenten må vite hva han kjøper, forteller hun.

- Reduktive viner er viner som er laget uten tilgang på oksygen for å beskytte den mot oksidering. Når så luft kommer til vil vinen få et sjokk og det frigjøres en litt ubehagelig lukt, nesten mot kloakk. Dette vil gå over i løpet av kort tid og er ikke en feil. Lufting på karaffel er lurt, råder hun videre.

LES OGSÅ: - Jeg vokste opp med en drink i hånden

Slik oppbevarer du vinen:

For å holde vinen så god som mulig gjelder det å oppbevare den riktig. Mange av oss setter hvitvin i kjøleskapet, mens rødvinen får stå i kjøkkenskapet eller i en vinhylle på kjøkkenet, men helst skal begge oppbevares sånn passe kjølig. De skal ikke fryse og helst ikke måtte gjennom mye svingninger i temperaturen.

- Vinen bør ikke oppbevares for varmt, så å ha den i et kjøkkenskap nær ovnen som lukkes opp og igjen er ikke lurt. Peishylla er også et av de dummeste stedene å oppbevare vin. Temperaturen bør være stabil og helst på den kjølige siden, forteller Pettersen.

En kjellerbod, eller eventuelt soverommet, der man gjerne har det litt kjøligere enn ellers er derfor fint.

- Når du skal servere kan du ha hvitvinen i kjøleskapet, men ta den ut en halvtime før servering, slik at den ikke er altfor kald. Det omvendte gjelder for rødvinen – ha den ute, men sett den inn i kjøleskapet en halvtime før.

Har du åpnet en flaske vin, men har mer igjen som skal spares, kan den som regel trygt stå kjølig med korken på i en ukes tid. En kartong er tettere og kan gjerne stå i tre til fire uker.

LES OGSÅ: Slik skal frukt og grønt oppbevares

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer