Tørr hud:

Slik bekjemper du tørr vinterhud

Når gradestokken begynner å synke, er det mange av oss som opplever å få diverse hudplager. Disse enkle triksene kan hjelpe deg å få gløden tilbake!

TØRR HUD: Ifølge Anne Berit Eide, fagansvarlig og daglig leder ved Oslo Hudpleieklinikk, er vi ikke flinke nok til å gi huden nok fuktighet på vinterstid. FOTO: NTB Scanpix
TØRR HUD: Ifølge Anne Berit Eide, fagansvarlig og daglig leder ved Oslo Hudpleieklinikk, er vi ikke flinke nok til å gi huden nok fuktighet på vinterstid. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Tørr hud som klør, sprekker, blir rød og hard er verken behagelig eller særlig vakkert. Gjennom de kalde vintermånedene gjør du derfor lurt i å etablere noen faste rutiner for å holde huden din i toppform.

Anne Berit Eide er fagansvarlig og daglig leder ved Oslo Hudpleieklinikk. Hun mener at svært mange av oss har godt av å bli mer obs på hvordan vinterklimaet påvirker huden vår.

– Tørt, varmt inneklima, for eksempel på kontoret eller hjemme, tørker oss rett og slett ut. Kulde er også noe av det som er verst mot huden, forteller hun.

Overgangen huden vår må gjennom når vi i vår hektiske hverdag stadig beveger oss inn og ut av varme og kalde steder, er også svært belastende på kroppens overflate.

Akkurat disse tingene er det naturlig nok lite vi kan gjøre noe med, men heldigvis finnes det også en rekke konkrete tiltak som faktisk fungerer! Nøkkelen er å klare å gi huden nok fuktighet, uavhengig av om du har ung eller eldre hud.

Nedenfor finner du ekspertens 6 beste tips!

LES OGSÅ: Sliter du med tørr hud? Da bør du droppe disse sminkeproduktene

1. Ikke dusj i for varmt vann

Å dusje i varmt vann virker ekstra fristende på vinterhalvåret, men det har derimot ikke huden noe godt av.

Varmt vann fjerner nemlig mye av fuktigheten i huden din! Ideelt sett burde man ha dusjet annenhver dag, men det synes Eide blir litt vel strengt. Kanskje vi heller skal satse på å dusje kortere, og i litt kaldere vann?

2. Vær obs på såpen din

Noen såper stripper huden for dens naturlige fuktighet. Bytt heller til en dusjolje, eller en såpe som er ekstra mild, så lenge gradene holder seg på den blå siden.

LES OGSÅ: Sliter du med kvisete, fet hud?

3. Rens huden

Huden fornyer seg hele tiden, og det er viktig at man også blir kvitt de døde hudcellene. Skrubbing har positiv effekt for blodsirkulasjonen din, men veldig mange tar i mer enn de trenger.

– Bruk ansiktsrens og skrubb som vanlig også om vinteren, men tilpass produktene etter hudsituasjonen din. Altfor hard vask fjerner hudens naturlige fettlag og barriere, som den så sårt trenger om vinteren, forklarer eksperten.

4. Bruk fuktighetskrem mens huden er fuktig

Smør deg godt inn med det første du kommer ut av dusjen, og ha en håndkrem parat ved vasken. Å smøre seg inn mens huden er fuktig gir en ekstra fuktighetsgivende effekt, fordi fuktigheten i huden bindes.

– Om vinteren er det også viktig å kompensere for mangelen på fuktighet ved å bruke oljebaserte og fetere kremer. Fokuser på å tilføre huden mer fett enn den får om sommeren! sier Eide.

LES OGSÅ: Det er særlig én makeup-uvane vi bør slutte med i Norge...

5. Ta tak i problemene fra innsiden

Drikk masse vann! Kroppen skal inneholde 80 prosent vann, men på vinteren drikker vi ofte mindre enn vi trenger. Dette er rett og slett fordi det ikke frister like mye å drikke vann, som er en kald væske, enda vi trenger det like mye.

Ifølge Eide er det heller ikke bare vann som kan pleie oss fra innsiden:

– Pass på å få i deg nok fettsyrer, som Omega3 og olivenolje også. Når kroppen omfordeler væske, prioriterer den vitale organer, så det er viktig å få i seg nok til at det blir noe igjen til huden, forteller hun.

6. Beskytt huden når du er ute

Dekk deg til, spesielt om du skal være ute i vær og vind. Glem heller ikke at solen kan påføre huden din skader også på vinteren.

– Sol og varme gjør at alle de mange boldårene i huden vår utvider seg, og når det blir kaldt trekker de seg sammen. Skjer dette for fort sprekker de, og vi blir røde, forklarer Eide.

Dette betyr at huden er veldig sårbar både mens vi er utendørs, men også når vi farter inn og ut.

– Kulde er noe av det som tørker ut huden mest, så pass på å minimere tiden huden blir utsatt for dette ved å kle godt på deg, råder hun.

LES OGSÅ: Slik kan du trylle vekk arr og tatoveringer med sminke

Sminke er bra

Du trenger imidlertid ikke å bekymre deg for at du trenger å foreta deg noen drastiske endringer i sminkevanene dine. I forhold til hvordan beskytte huden din best mulig i kaldt vær, er faktisk hudsminken din en faktor som bidrar i positiv forstand.

– Foundation er ofte fettbasert, og pudder eller mineralsminke oppå der igjen hjelper for å isolere. Med sminke kan du altså «kle på» huden din med enda et lag mot kulden, sier hun.

Visste du at Amundsen brukte vaselin og hvetemel for å beskytte huden sin når det var veldig kaldt?

Som hudpleier er Eide ekstra nøye med å pleie egen hud om vinteren. Hun mener at bevisst forebyggende arbeid er det beste antiage-serumet, og at å utvikle gode vaner tidlig er gull verdt.

– Jeg renser huden morgen og kveld, men er nøye med å ikke bruke for sterke renseprodukter. Jeg bruker også fuktighetsgivende serum, dagkrem og mineralmakeup på dagen, og lar huden marinere i fuktighetsgivende krem på natten. I tillegg bruker jeg kuldekrem hvis jeg vet jeg skal være ute!

​LES OGSÅ: Stjernesminkør deler sine beste øyeskyggetips!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer