Solbeskyttelse barn

Slik beskytter du barna dine mot solen

Solkrem er ikke alltid nok.

RISIKO: Visste du at barn som blir solbrente har større sjanse for å få hudkreft som voksne? FOTO: NTB Scanpix
RISIKO: Visste du at barn som blir solbrente har større sjanse for å få hudkreft som voksne? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Nå blir det varmere de fleste steder i landet, og solen steker store deler av dagen. Mange barn leker ute både i barnehagen og på ettermiddagen, og er derfor veldig utsatt for solskader. Selv om sol og utelek er sunt og bra, har barn en sart og ømfintlig hud som trenger beskyttelse mot solen.

Alle foreldre ønsker å skåne barna sine mot ubehag og risiko, men det er fort gjort å undervurdere hvor sterk solen faktisk er.

Så hvordan beskytter man den sarte barnehuden på best mulig måte, enten man er i Norge eller i den sterke sydensolen?

De aller minste barna bør i utgangspunktet ikke oppholde seg i direkte sol i det hele tatt, men dette er som regel enklest når de er helt små og fortsatt ligger mest i vogn. Når barna blir mer aktive og er vanskeligere å holde unna, er det viktig at huden beskyttes på best mulig måte.

- Det er viktig at huden smøres med solkrem, og at klær og solhatt brukes i tillegg for å beskytte. For de aller minste kan det være lurt å velge en solkrem med fysisk filter, da dette er mest hudvennlig for en sart hud. Det viktigste er imidlertid at barna blir smurt, sier Synne Bakker, som er fagrådgiver for hudpleie og kosmetikk i Apotek1.

Barn er ekstra utsatt for solskader, og det er også slik at barn som blir solbrente har en større sjanse for å få hudkreft som voksne.

- De solskadene som oppstår når man er barn, bærer man med seg videre i livet. Derfor har vi voksne et stort ansvar for å smøre barna, og også lære dem gode solvaner, sier Bakker.

LES OGSÅ: Har du blitt skikkelig solbrent?

TRENGER BESKYTTELSE: Den aller beste solbeskyttelsen er å være mindre i den sterke sola midt på dagen.
TRENGER BESKYTTELSE: Den aller beste solbeskyttelsen er å være mindre i den sterke sola midt på dagen. Vis mer

Lær barna om sola

Litt sol er sunt, og det kan blant annet redusere blodtrykket og bedre immunforsvaret. Men det er viktig å ikke bli solbrent. Det er ikke bare veldig ubehagelig, men huden «husker» episoder når vi blir solbrent. Solbeskyttelse har derfor betydning gjennom hele livet.

- Sørg likevel for at barn er ekstra beskyttet, og at de lærer om sola. Da kan de slippe mange episoder med vond solbrenthet i årene fremover. Barn under ett år bør ikke oppholde seg i direkte sol, sier Anne Lise Ryel, som er generalsekretær i Kreftforeningen.

Den aller beste solbeskyttelsen er å være mindre i den sterke sola midt på dagen.

- På varme dager vil barn ofte selv velge å være i skyggen, hvis de har muligheten. For eksempel bør barnehager tenke på hvordan de legger opp dagen, når og hvor barna spiser formiddagsmat og at de kan leke ute uten å være i stekende sol, råder Ryel.

Klær og noe på hodet gir også god beskyttelse, og så er det viktig med rikelig med solkrem på hud som ikke er beskyttet på annen måte.

SUNT MED SOL: Litt sol er sunt, og kan blant annet redusere blodtrykket og bedre immunforsvaret.
SUNT MED SOL: Litt sol er sunt, og kan blant annet redusere blodtrykket og bedre immunforsvaret. Vis mer

Gode råd

Ryel i Kreftforeningen mener følgende punkter kan være fine å huske på i sommer:

 • Vær særlig forsiktig med vinterblek hud, da er det lurt å ikke kaste klærne for brått.
 • Med et sjal i vesken har du alltid med deg din egen “skygge”.
 • Lyse farger slipper gjennom mer stråler enn mørke farger, så jo mer fargerike og tettvevd tøy, desto bedre beskyttelse.
 • Klærnes evne til å beskytte halveres når de er våte.
 • Klær med UV-beskyttelse kan være behagelig, for eksempel på stranda, i båt eller i land med ekstra intens sol.
 • Hatt med brem gir bedre skygge enn caps, som ikke beskytter nakken og ørene.

LES OGSÅ: Liten vits med faktor 30 eller 50

Velg riktig solkrem

- Hva bør man se etter når man kjøper solkrem til barn?

BRUK NOK SOLKREM: De aller fleste bruker for lite solkrem, noe som kan føre til solbrenthet.
BRUK NOK SOLKREM: De aller fleste bruker for lite solkrem, noe som kan føre til solbrenthet. Vis mer

- Det kan være lurt å kjøpe solkrem som er spesielt utviklet for barn. Da har produsenten tatt hensyn til at produktet skal brukes på en sart barnehud, og valgt ingredienser og solfiltre på bakgrunn av dette, råder Bakker.

Høy solfaktor er også viktig, samt at solkremen er vannresistent hvis barnet skal bade.

- Men minst like viktig er det å være obs på smørevanene. Smøringen skal gjentas etter 2-3 timer, og oftere hvis det bades. De aller fleste bruker også for lite solkrem. En tommelfingerregel er å bruke en hel barnehåndfull til en barnekropp, sier hun.

Smart smøring

Helle Grøttum er sykepleier og generalsekretær i LHL Astma og allergi, og hun gir disse rådene for smart beskyttelse mot solen:

 • Vær raus med solkremen.
 • Bruk en stor håndfull med krem, tilsvarende 40 ml (ca. to spiseskjeer) for voksne og en barnehånd (20 ml) for barn. Påsmøres det et for tynt lag, kan den solfaktoren du benytter reduseres. Eksempelvis vil faktor 15 i tynt lag, kun tilsvare faktor 3-5.
 • Bruk solkrem med minst SPF 15. I Norge er faktor 15 med UVA-beskyttelse nok for de fleste hvis du smører jevnt og rikelig. I solrike land er høyere faktor nødvendig. Smør ofte, minst hver andre til tredje time.
 • Husk å smøre fotrygg, øreflipper, hender og isse.
 • La kremen tørke før du tar på deg klær, for å unngå flekker.
 • Mindre klær, sol og bading i saltvann virker positivt på huden, men unngå å tørre ut huden og vær nøye med å smøre med fuktighetskrem.
 • Husk at dersom du har rødt hår eller lys hud, trenger du ekstra beskyttelse.

LES OGSÅ: 6 grunner til at sola er BRA for deg!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer