Sosiale Medier

Slik beskytter du barna mot kroppspresset

- Det har stor betydning hvilke holdninger foreldrene selv representerer, sier psykolog Willy-Tore Mørch.

PRESS: Både barn, ungdom og voksne blir i dag bombardert med bilder og råd om utseende og kropp. Dette kan føre til en usunt kroppspress blant unge.  Foto: NTB scanpix
PRESS: Både barn, ungdom og voksne blir i dag bombardert med bilder og råd om utseende og kropp. Dette kan føre til en usunt kroppspress blant unge. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag er det vanskelig å ikke bli i litt overkant opptatt av utseende, for samtidig som treningsbølgen herjer bombarderes vi av bilder av mat, kostholdsråd av selvutnevnte eksperter og ikke minst et veldig glansbilde av folks fantastiske hverdag i ymse medier.

- Fokus på utseende og kropp er det mye av i mediene. Instagram er en av de arenaene hvor barn og unge er mest, og her er det mye hyggelig og sunn formidling, men også en del usunn, destruktiv og ukritisk formidling. Kroppsfokuset har også ulikt uttrykk; alt fra kjendiser som kler av seg i mediene til app-spill med fokus på sminke, klær og plastisk kirurgi. Vi ser også inspirasjonsbilder med tema om slanking eller fitness med daglige poster fra superbloggere hvor mange av dem har operert og flikker på utseendet, sier Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.no. 

- Det at det er så massivt med uttrykk og inntrykk og så mange kanaler, gjør at mange nok opplever dette kroppsjaget som masete. Og det er klart at vi blir påvirket, både barn og voksne. 

LES OGSÅ: Lider du av «flinkpike»-syndromet? 

Foreldrenes holdninger har størst innflytelse på barna

At vi som foreldre lar oss påvirke mer enn vi kanskje vil innrømme er én ting, men det er viktig at vi ikke tar det med oss hjem. For det er fremdeles slik at i barneårene er det foreldrene som har størst innflytelse på barnas holdninger. 

- Barn og unge påvirkes av mange kilder. Foreldrene er én kilde, venner en annen og sosiale medier en tredje, for å nevne kanskje de vanligste. Foreldrene er de viktigste rollemodellene. Det har stor betydning hvilke holdninger foreldrene selv representerer når det gjelder utseende, kosthold og trening, sier Willy-Tore Mørch, psykolog og professor ved Universitetet i Tromsø til KK.no.  

- Sterkt fokus på skjønnhet, utseende og moter vil kunne føre til at man blir opptatt av å pynte seg med dyre klær, slanking, trening og plastisk kirurgi. 

Han mener vår rolle som foreldre bør være å vise moderasjon med tanke på temaene som har med kropp å gjøre, for å unngå at barna vokser opp med et for stort fokus på utseende, mat og trening. Om foreldrene aktivt stimulerer barnet til å prestere på utseendefronten vil det ha mye å si for barnas interesser, forteller han. 

- Vi har foreldre som aktivt fremmer slike holdninger og ser på kroppsfiksering som positivt, og vi kan da få barn som rimeligvis «tar etter». 

LES OGSÅ: Må du prestere for å føle deg verdifull?  

Willy-Tore Mørch, psykolog og professor ved Universitetet i Tromsø, mener foreldre bør vise moderasjon med tanke på temaene som har med kropp å gjøre. Dette for å unngå at barna vokser opp med et for stort fokus på utseende, mat og trening.  Foto: Scanpix
Willy-Tore Mørch, psykolog og professor ved Universitetet i Tromsø, mener foreldre bør vise moderasjon med tanke på temaene som har med kropp å gjøre. Dette for å unngå at barna vokser opp med et for stort fokus på utseende, mat og trening. Foto: Scanpix Vis mer

Viktig å realitetsorientere de unge

Men uansett hvordan foreldrene forholder seg til kroppspresset får mange barn i dag altså en god overdose av fitspo- og matbilder servert på Instagram og andre sosiale medier allerede fra tidlig alder. Mørch mener foreldre bør sette seg godt inn i hva som skjer i de sosiale mediene barna er aktive på. 

- Jeg har tidligere sagt at foreldre har plikt til å vite hva barna holder på med i sosiale medier når de er under 18 år. Dette skal helst gjøres med barnas samtykke, noe man lettest får hvis man er i dialog og viser interesse for barnas mediebruk helt fra begynnelsen av. Barn bruker sosiale medier fra grunnskolealder av. Det å være interessert og følge med gir mulighet for kontinuerlig dialog om disse tingene og dermed mulighet for å forebygge ekstrem aktivitet hos ungdommen. 

Tønnesen mener det er viktig at vi som voksne realitetsorienterer barn og ungdom. Sørg for at de er klare over at ikke alt de ser på Instagram og andre sosiale medier er ekte. 

- Snakk med dem om retusjering av bilder og lær dem å være kritiske. Det er mange som ønsker en lov som krever merking av all retusjert reklame, og noen land har allerede innført dette. Snakk med dem om plastisk kirurgi, og at dette også er blitt business hvor voksne nå tjener mye penger på unges usikkerhet på seg selv. Snakk med dem om superbloggerne, og fortell dem at mange av dem tjener enorme summer på å påvirke oss. At de som har noe å selge til barn og unge bevisst bruker superbloggerne for å påvirke oss, sier hun. 

LES OGSÅ: De første tegnene på spiseforstyrrelser

Ikke farlig å være opptatt av kropp 

Mørch mener også at i tillegg til å fremstå som gode rollemodeller bør foreldre ha jevnlig dialog med barna rundt disse temaene; høre på deres synspunkter og holdninger, og fortelle om potensielle farer ved kroppsfiksering. 

- Ikke slik at de skal komme med skremselspropaganda, men heller informere om fakta og invitere til å høre barnets oppfatninger og holdninger til temaet. 

Det har nemlig vist seg å kunne være en syltynn grense mellom positivt og negativt treningsfokus, og selv om vi vil unngå overfokusering på utseende, skal det gå an å både ha en sunn livsstil i familien, og støtte barnas interesser. 

- Problemet er når disse interessene fører til ekstreme handlinger for å bli best, penest, raskest og tynnest.

- Hvis man har en sønn eller datter som viser naturlige egenskaper til idrett, modellyrke, kroppsbeherskelse og som viser naturlige interesser for det uten at foreldrene har bidratt gjennom sine holdninger, er det viktig å gi barna støtte og råd, slik man ville gjort om det var andre interesseområder som sjakk, litteratur, fotball og så videre. Det å være opptatt av kroppen sin gjennom sunt kosthold, god hygiene, sunn trening og stilige klær er selvfølgelig i seg selv ikke skadelig, men tvert imot sunt. Problemet er når disse interessene fører til ekstreme handlinger for å bli best, penest, raskest og tynnest. 

LES OGSÅ: Mange forstår ikke at barna har en spiseforstyrrelse

Gode familieforhold = godt kroppsbilde 

Du bør også være bevist på deg selv som forbilde. Tønnesen i Barnevakten.no mener fokuset på helse og det å se sunn ut bør være tilstedet fremfor trening for å bygge kropp. Ikke bare gi komplementer på utseende, men se hele mennesket og mangfoldet av kvaliteter. Ikke snakk nedsettende om din egen kropp foran barna.  

- Det aller viktigste man kan gjøre er å styrke barns selvbilde og gjøre dem trygge, glade og robuste, samt legge til rette for at de skal ha gode oppvekstmiljø. Forskning fra Hemil-senteret, ved Universitetet i Bergen viser at barn og unge som har gode venne- og familieforhold i oppveksten har et jevnt over bedre kroppsbilde enn de som ikke har slike nære relasjoner, påpeker hun. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer