Mygg

Slik beskytter du deg aller best mot mygg!

- Både hvitløk og D-vitamin har vært foreslått, men ingen av dem har dokumentert effekt, sier zoolog Gunnar Hasle til KK.

MYGG: Sommer = mygg, men heldigvis finnes det flere måter å beskytte seg på. FOTO: NTB scanpix
MYGG: Sommer = mygg, men heldigvis finnes det flere måter å beskytte seg på. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Sommervarmen er over oss (endelig!), og det betyr også at myggen har tittet frem. Men heldigvis finnes det noen knep man kan gjøre, for å holde myggen unna.

Vi har tidligere snakket med lege Helena Niemi Eide, ansatt ved avdeling for smitte fra mat, vann og dyr ved Folkehelseinstituttet, og hun har uttalt til KK at klær og myggmidler er det beste «våpenet» mot myggen.

- Man bør beskytte seg mot myggstikk med klær og myggmidler, og eldre mennesker er mer utsatt enn yngre.

MYGGTRIKS: Plages du av myggen? Da kan dette geniale trikset hjelpe deg. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Gunnar Hasle, zoolog og eier av Reiseklinikken i Oslo, har tidligere sagt til KK at myggen stikker i hovedsak etter mørkets frembrudd, og at det er lurt å ta på myggrepellent ved solnedgang om det er mygg å se.

- I rom med airconditioning er det liten risiko for myggstikk. Det gjelder å holde det totale antallet myggstikk så lavt som mulig, med å bruke myggrepellent og dekkende klær, og eventuelt gå inn i et myggfritt område innendørs.

Avkrefter at hvitløk hjelper

For to år siden herjet vestnilfeberviruset flere steder i Europa, som spres hovedsakelig gjennom en myggart som heter Culex pipiens - «fuglemygg» på norsk.

Han påpekte den gang at viruset kan ramme alle, men hos 80 prosent av de som er blitt stukket av en infisert mygg gir det ingen symptomer i det hele tatt.

- De fleste merker ikke noe annet enn et vanlig myggstikk, selv om det er en infisert mygg, sa Hasle til KK i fjor.

- Kan man ta en vaksine eller tabletter for å forebygge vestnilfeber-smitte?

- Man arbeider visst med å lage en vaksine mot vestnilfeber, men det er langt frem. Vaksiner mot nært beslektede virusinfeksjoner, som japansk encefalitt, TBE og gulfeber hjelper ikke. Det er heller ingen tabletter man kan ta for å forebygge myggstikk. Både hvitløk og D-vitamin har vært foreslått, men ingen av dem har dokumentert effekt. Det som hjelper er dekkende klær, myggnett, airconditioning og myggrepellenter som smøres på huden, bedyrer Gunnar Hasle.

MYGGMARERITT: Beboerne i kommunene Fet og Rælingen har sine triks for å unngå å bli sperret inne av myggen. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

Også lege Helena Niemi Eide bekrefter at myggstikk kan unngås ved påkledning, bruk av myggmidler og impregnerte myggnett.

- Myggen tiltrekkes av lys i skumringen. Lyset bør derfor ikke slås på før dører og vinduer er lukket. Hotellrom med klimaanlegg er vanligvis myggfrie. Myggen flyr sjelden høyere enn til annen etasje.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer