Bevare fargen:

Slik bevarer du fargen på klærne

Er det virkelig slik at salt og pepper kan hjelpe?

BEVARER FARGEN: Her finnes det både velprøvde og mer originale råd. Vi sjekket med ekspertene. Foto: NTB.
BEVARER FARGEN: Her finnes det både velprøvde og mer originale råd. Vi sjekket med ekspertene. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

Når du kjøper nye klær er som regel fargen klar og fin, mens over tid blir den mer blass. KK har tidligere skrevet om hvordan du kan bevare fargen på klærne, og det finnes en haug av ulike kjerringråd og velmenende tips.

Et tips som du sannsynligvis ikke har hørt om før er å bruke pepper i vaskemaskinen. Ifølge det amerikanske nettstedet Pure Wow er nemlig det et enkelt triks verdt å prøve.

Slik gjør du: Tilfør en teskje med svart pepper sammen med vaskemiddelet, og sett den på med lav temperatur. Tanken er at pepperet vil eksfoliere tøyet og fjerne såperester som kan bleke tøyet. Det vil føre til at klærne bevarer den fine fargen, skriver nettstedet viivilla.no.

Men har det egentlig noen funksjon?

KJERRINGRÅD: Og til slutt i vasken slepper man en liten teskje pepper... eller gjør man det? Foto: NTB.
KJERRINGRÅD: Og til slutt i vasken slepper man en liten teskje pepper... eller gjør man det? Foto: NTB. Vis mer

- Kan ikke utelukke det

- Pepper? Det høres jo rart ut, men jeg har ikke testet det så jeg kan ikke utelukke noe. Helt generelt er ikke fargerstoffer én ting, noe som betyr at alle mulig tilsetninger, inkludert eddik, vil ha ulike virkninger på ulike fargestoffer.

Det sier Ingun Grimstad Klepp, som er professor i klær og bærekraft ved Oslomet, til KK.

- Hva er ditt aller beste tips for å bevare fargen i tøyet?

- Du bør ikke vaske klær som ikke er skitne. Flekker kan fjernes som flekker, og du trenger ikke vaske hele plagget på grunn av en liten flekk, sier hun.

Klepp kommer med følgende gode tips for å bevare fargen i tøyet:

  • Ikke vask fargede klær med blekemidler
  • Vrangen ut er best
  • Ikke tørk klærne i solen
SALT ELLER PEPPER?: - Vanlig bordsalt kan hjelpe å fikse fargen på nye klær, eller klær som du farger selv, hevder vaskeeksperten.
SALT ELLER PEPPER?: - Vanlig bordsalt kan hjelpe å fikse fargen på nye klær, eller klær som du farger selv, hevder vaskeeksperten. Vis mer

- En risiko

- Vi har aldri tidligere hørt om bruk av pepper i forbindelse med tøyvask, og det er heller ikke noe vi vil anbefale. Å tilsette pepper i vasken virker unødvendig når det finnes vaskemiddel som allerede inneholder flere nøye utvalgte, fargebevarende ingredienser. Det er også en risiko for at pepperet kan bli liggende igjen i klærne eller i vaskemaskinen.

Det sier Anne Gjemdal, som er kommunikasjonssjef i Orkla Home & Personal Care, som blant annet produserer vaskepulveret OMO.

Det finnes i dag vaskemidler som skal bevare fargene i tøyet.

- Det stemmer at klær over tid kan miste litt av sin opprinnelige farge på grunn av friksjon mellom plagget og kroppen eller omgivelsene. Dette er en uunngåelig prosess, men vi jobber kontinuerlig med å finne løsninger som bevarer klærne, sier hun.

Hun anbefaler å bruke et vaskemiddel som inneholder spesielt utvalgte ingredienser som hjelper til med å bevare fargen over tid, samt ingredienser som virker mildt eksfolierende på klærne.

Hvis et plagg har blitt blassere i fargen, typisk etter slitasje og nuppedannelse, finnes det flere løsninger. For syntetiske tekstiler anbefales en nuppefjerner, og for ulltøy anbefales vi en nuppekam.

GODE RÅD: Ikke vask fargede klær med blekemidler, sier eksperten. Foto: NTB.
GODE RÅD: Ikke vask fargede klær med blekemidler, sier eksperten. Foto: NTB. Vis mer

Slik bevarer du fargen i tøyet

- Jeg må være ærlig og innrømme at det har jeg aldri hørt om før, så jeg kan ikke anbefale det. Det jeg vet er at salt, altså vanlig bordsalt, kan hjelpe å fikse fargen på nye klær, eller klær som du farger selv.

Det sier vaskeentusiast Raluca Moldovan, som står bak Instagram-kontoen @vaskmedmeg, til KK.

Hun mener at den beste måten å bevare fargen på klærne er lav vasketemperatur og riktig dosering av vaskemiddel.

- Vaskemaskiner i dag har mange smarte funksjoner. Hvis du respekterer produsentanbefalingene både når det gjelder vaskemaskinen og etiketten på hvert plagg, så burde du ikke oppleve at fargen går bort etter et par vask. Vedlikehold og rens av vaskemaskinen er også viktig, da det hjelper maskinen å fungere optimalt, råder hun.

Det gjelder på samme måte som hvis du ikke vasker filteret til oppvaskmaskinen og ikke kjører renseprogrammet når du skal. Da opplever du et dårligere vaskeresultat og til og med såperester på oppvasken.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om