Åpning av treningssentre

Slik blir den nye hverdagen på treningssenteret

Blir livet på treningssenteret slik det var før korona?

ÅPNING AV TRENINGSSENTRE: Fra og med 15. juni kan vi trolig trene innendørs på treningssentrene igjen. De har vært stengt siden 12. mars 2020 som følge av Korona-pandemien. FOTO: NTB scanpix
ÅPNING AV TRENINGSSENTRE: Fra og med 15. juni kan vi trolig trene innendørs på treningssentrene igjen. De har vært stengt siden 12. mars 2020 som følge av Korona-pandemien. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er også mange som trener på treningssentre. Vi jobber for å få åpnet disse 15. juni. Men det må skje etter helsemyndighetenes anbefalinger om forsvarlige smittetiltak, sa kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) under pressekonferansen som ble holdt 7. mai 2020.

Og tre måneder og tre dager etter at treningssentre over hele landet så seg nødt til å stenge som følge av korona-pandemien, har de nå altså fått grønt lys til å åpne igjen. Ifølge Regjeringen tar de nemlig sikte på og har intensjoner om å åpne treningssentrene fra 15. juni 2020.

Men blir livet på treningssenteret slik som vi husker det før 12. mars 2020? Hvis ikke - hva blir i så fall endringene, og hva kan vi forvente når treningssentrene åpner igjen?

Vi har tatt kontakt med landets største treningssentre, for å undersøke nettopp dette - hva vi forbrukere kan forvente oss når tiden med kun stue- og utendørstrening er forbi (selv om vi veldig gjerne fortsetter med dette også!).

SATS

- Hva kan vi konkret forvente når treningssentrene deres åpner igjen 15. juni?

- Medlemmer kan forvente, og kommer til å merke, et betydelig fokus på smittevern. Dette tar vi på største alvor og har siden april jobbet med å utarbeide en bransjestandard for smittevern som etter lang dialog er godkjent av Folkehelseinstituttet, forklarer Wenche Evertsen, landssjef i SATS Norge, til KK.

SATS: Wenche Evertsen er landssjef i SATS Norge. FOTO: Sats
SATS: Wenche Evertsen er landssjef i SATS Norge. FOTO: Sats Vis mer

Wenche påpeker at spesielt reglene om avstand er noe medlemmene kommer til å merke. Som for eksempel redusert antall deltakere på gruppetimer, samt fokuset på renhold.

- SATS øker omfang og frekvens på eget renhold og medlemmer må hjelpe til ved å vaske utstyr etter bruk i tillegg til å praktisere god håndhygiene. Gruppetimer med kroppskontakt vil ikke bli avholdt eller endres, badstuer og barnepass holdes også stengt inntil videre da det er vanskelig å opprettholde 1 meters avstand.

- Kommer det til å være fulle timer? Hvis ikke, hvor mange settes opp på løpetime, yogatime, crosstraining osv?

- Fordi vi må opprettholde minimum avstand, blir det redusert kapasitet på timer – rundt 50 prosent til på begynne med. Ved harde fysiske økter må det holdes 2 meter avstand, mens 1 meter gjelder ved mindre harde økter. Derfor kommer vi også til å fortsatt kjøre timer ute som et supplement hvor det kan være lettere å holde avstand og hvor vi har plass til opp til 30 personer.

TRENING: Disse fire øvelsene er Jorun Stiansens favoritter - se alle på under ett minutt! Video: Jorun Stiansen Vis mer

- Hva med styrketreningsområdet – må man booke seg tid for å kunne bruke styrkeområdet? Eller hvordan skal dere løse det?

- Våre datasystemer blir satt opp med et slags «trafikklys» som varsler personalet når det nærmer seg grensen for maks kapasitet på antall personer inne samtidig. Vi kommer til å be medlemmer om å trene i maks 1,5 time slik at flest mulig kan trene innenfor maksgrensen av vår kapasitet.

Fra SATS' foreløpige analyser og antagelser om besøk, mener Wenche at majoriteten av sentrene fint vil kunne håndtere trafikk ved gjenåpning, og samtidig opprettholde avstand mellom medlemmer.

- Men, vi vil uansett ha dialog med våre medlemmer og synliggjøre tider på dagen/i uken hvor trafikken er noe lavere slik at vi kan spre trykket noe mer. Hvis vi mot formodning når maks kapasitet på et senter, kan vi dessverre ikke slippe et medlem inn, før noen går ut. Derfor er det viktig at vi informerer medlemmene godt om alle alternativene de har.

- Skal medlemmene deres betale full pris for et eventuelt redusert tilbud? Blir det redusering av månedspris?

- De som betaler ekstra for barnepass og spesialkonsepter vil ikke betale for dette så lenge tjenestene ikke tilbys (på spesialkonsept timer kan det være vanskelig å opprettholde avstand og unngå deling av utstyr, så flere av disse produktene må utgå inntil videre). Utover det tilbyr vi alle produkter og tjenester til ordinære priser.

- Blir det endring i åpningstider?

- Vi opprettholder ordinære åpningstider fra 15. juni. I juli, som vanlig, planlegger vi en liten reduksjon (ca 2 timer/dag), men her må vi se an trafikken til sentrene. Med mange som ferierer i Norge i sommer håper vi mange flere vil benytte seg av treningstilbudet gjennom hele sommeren. Ikke minst, hvis vi ikke får strålende sommervær kan vi nok regne med mer trafikk. Vi får mange tilbakemeldinger fra medlemmene som savner treningssenteret og sine faste treningsrutiner så vi er optimistiske til at denne sommeren vil bli mer hektisk enn vi er vant til i juli, sier Wenche Evertsen til KK.

- Skal dere fortsette med utendørstimer?

- Ja, dette tilbudet har vært veldig populært og mange har fått øynene opp for å trene gruppetrening og personlig trening ute. Vi vil ha gruppetimer både ute og inne i sommer, og PTene våre fortsetter å trene ute med de kundene som ønsker det. Dette er også et viktig tilbud for de som ikke vil trene inne riktig ennå, og et godt alternativ for å opprettholde avstand og spre trafikk. For eksempel kommer de fleste løpetimer til å kjøres utendørs, fordi vi må sikre 2 meter avstand på tredemøller inne. Kun sentre med minimum 28 tredemøller vil kunne kjøre løpetimer inne til å starte med (med 14 deltakere).

- Hvordan skal dere forhindre smittespredning på senter? Konkrete tiltak?

- Det viktigste vi gjør er å sikre avstand mellom medlemmer og sikre godt og riktig renhold.

SATS gjør:

 • Hyppig renhold, spesielt flater med mye kontakt
 • Redusere antall på gruppetimer for å opprettholde trygg avstand

Medlemmene må bidra med:

 • God håndhygiene
 • Vaske utstyr etter bruk (vi tilrettelegger og tilgjengeliggjør)
 • Holde avstand etter anvisning
 • Begrense mobilbruk (potensiell smittekilde)
 • Bli hjemme om du ikke føler deg frisk eller har symptomer på Covid-19. Dette gjelder selvfølgelig også våre ansatte
 • Stenge tjenester midlertidig hvor trygg avstand ikke kan opprettholdes, slik som badstuer og barnepass
 • Oppfordrer til å komme ferdig skiftet og dusje hjemme i sommer månedene
 • Holde oss oppdatert på smittevern, nye regler og anbefalinger som vi skal følge

Family Sports Club

- Hva kan vi konkret forvente når treningssentrene åpner igjen 15. juni?

- Masse smil, glede og en varm velkomst! Vi er trygge på at hos oss er det trygt å være fysisk aktiv og trene, sier Hilde A. Sandvoll, som er HR-direktør i Family Sports Club, til KK.

FAMILY SPORS CLUB: HR-direktør Hilde A. Sandvoll i Family Sports Club. FOTO: FSC
FAMILY SPORS CLUB: HR-direktør Hilde A. Sandvoll i Family Sports Club. FOTO: FSC Vis mer

- Kommer det til å være fulle timer? Hvis ikke, hvor mange settes opp på løpetime, yogatime osv?

- Det er bransjestandarden som setter føringer for antall deltaker og her er det avstand som er en av nøkkelfaktorene. Dette er spesifisert i 2 meters avstand ved høyintensitet og 1 meter ved lavintensitetsøkter. Alle timer vil legge opp timedeltakelsen ut i fra bransjestandarden for smittevern.

- Hva med styrketreningsområdet – må man booke seg tid for å kunne bruke styrkeområdet? Eller hvordan skal dere løse det?

- Det er bransjestandarden som setter føringer for antall deltaker også her, igjen er det avstand som er en nøkkel faktoren. Hvor det er 2 meter avstand ved høyintensitet- og 1 meter ved lavintensitetsøkter.

- Skal medlemmene deres betale full pris for et eventuelt redusert tilbud? Blir det redusering av månedspris?

- Vi åpner opp for trening og øvrige tilbud til våre medlemmer, dette inkluderer også helsetjenesteneste vi leverer. Våre priser er ifølge det som er avtalt i medlemskontrakten med våre medlemmer.

- Blir det endring i åpningstider?

- Vi er som kjent myndighetspålagt stengt fram til 15. juni og åpner nå dørene igjen under lavkonjunktur. I tillegg står en sommerferie for tur. Dette medfører at vi tilpasser åpningstidene til sesongen vi er inne i og at smitteverntiltakene overholdes på en kvalitativt god måte.

Her kommer et eksempel på en treningsøkt man fint kan gjennomføre med en vektvest! Vis mer

- Skal dere fortsette med utendørstimer?

- Utendørstrening har vært en stor suksess gjennom flere år og vi vil fortsette å tilby våre medlemmer dette tilbudet.

- Hvordan skal dere forhindre smittespredning på senter? Konkrete tiltak?

- De forberedelser vi i FSC gjør er basert på bransjestandarden til treningsbransjen i Norge.

Noen av de konkrete tiltakene som iverksettes hos oss i FSC og basert på standarden er:

 • Treningssenteret vil være vasket før gjenåpning
 • Det er laget gode vaskerutiner med lister over hva som skal rengjøres samt frekvens
 • Det sørges for ekstra rengjøring av særlig hyppig berørte flater (for eksempel dørhåndtak, kortlesere, servantbatterier etc) og ellers ved behov
 • Desinfeksjonsmiddel vil være lett tilgjengelig på strategiske steder på sentrene (resepsjon, ved booking stasjon, garderober og toaletter)
 • Hyppig etterfylling på alle hygienestasjoner
 • Tilgjengelig vask eller desinfeksjonsmiddel ved vannkraner/kilder som brukes til å drikke av eller til påfyll av flasker

I tillegg er det viktig at alle følger FHI sine anbefalinger:

- Om du har symptomer på COVID-19 skal du ikke være tilstede på treningssenteret

- Ha god hygiene: Godt renhold, håndhygiene, hostehygiene, og unngå å ta deg til ansiktet med hendene

- En kvalitetssikring av denne standarden med FHI (Folkehelseinstituttet) sine innspill testes nå ut i et forskningsprosjekt.

Hilde A. Sandvoll forklarer at studien gjennomføres av et forskerteam ved Universitet i Oslo, ledet av professorene Michael Bretthauer og Mette Kalager.

- Formålet med studien er å få faktakunnskap på bordet, som viser at bransjen kan ha sentrene oppe på en trygg og sikker måte. Dette vil være med å sikre bransjen mot ytterligere nedstenging, hvis det skulle komme nye smittebølger.

Hilde A. Sandvoll gleder seg på vegne av treningskjeden til å endelig åpne dørene igjen.

Evo fitness

- Hva kan vi konkret forvente når dere åpner igjen 15. juni?

- Vi har samarbeidet godt på tvers av treningsbransjen, og vi i EVO har vært med å utarbeide bransjestandarden sammen med andre blant annet Sats, Virke og andre aktører. Vi har også tatt lærdom av Finland hvor alle våre sentre har vært åpen i denne perioden. I Norge har alle EVO-sentrene, fra Kristiansand i sør til Kirkenes i nord, blitt vasket ned, og desinfisert i perioden vi har vært stengt, forklarer driftsdirektør Kjetil Fanebust i Evo.

EVO: Driftsdirektør Kjetil Fanebust. FOTO: EVO fitness.
EVO: Driftsdirektør Kjetil Fanebust. FOTO: EVO fitness. Vis mer

Han legger til at de har gjort alle de tiltakene de kan for at dette skal bli så bra som overhodet mulig, både for medlemmer og PT'ene.

- Vi har samarbeidet godt med våre samarbeidspartnere innen renhold, hygiene og renholdsprodukter, og er trygg på at både vi og resten av bransjen kan tilby trening i gode rammer.

- Hva med styrketreningsområdet – må man booke seg tid for å kunne bruke styrkeområdet? Eller hvordan skal dere løse det?

- Nei, man trenger ikke booke tid. Vi har ikke fått konkrete retningslinjer på antall vi kan ha inne på senter, men forventer ikke at det blir noe problem for vår del med trengsel. Til vanlig har vi sjelden mer enn 40 personer inne på samme tid, selv før korona-krisen. Medlemmer kan også se på nettsiden, på Evo visits, hvordan kapasiteten er på sitt senter, i sanntid. Her kan de se hvilke dager og tidsintervall som er de mest besøkte, og hvilke som er de minst besøkte.

- Skal medlemmene deres betale full pris for et eventuelt redusert tilbud? Blir det redusering av månedspris?

- Vi åpner 15. juni med vanlig tilbud, og ingen av medlemmene våre har betalt i perioden vi har vært stengt. Er vi lukket skal ikke medlemmene våre lide av dette.

- Blir det endring i åpningstider?

- Nei, ikke som vi har fått signal om.

- Skal dere fortsette med utendørstimer?

- Noen av PTene har hatt dette, men vi har ikke hatt dette i regi av EVO.

- Hvordan skal dere forhindre smittespredning på senter? Konkrete tiltak?

- De viktigste tiltakene på senter er å holde avstand, og sørge for at alle vasker hender jevnlig. 1 meter avstand mellom apparater, og annethvert kondisjonsapparat vil ikke være mulig å bruke ved oppstart, for å sørge for tilstrekkelig avstand. Vi kommer også til å ha økt fokus på renhold, med ekstra renhold av berøringsflater tre ganger per dag.

Barry's Bootcamp

- Hva kan vi konkret forvente når dere åpner igjen 15. juni?

- Hos oss kan man forvente å få den samme fantastiske treningsøkten man er vant til, i trygge rammer. Sikkerheten til våre kunder og ansatte er vår første prioritet, men selv om rammene rundt det er annerledes enn før så vil vi at følelsen skal være den samme. Rødt lys, musikk, en motiverende trener, miljøet - the Red Room magic - de som vet, de vet, forklarer Linn Herland, som er CEO i Barry's Bootcamp Norway.

BARRY'S BOOTCAMP: Linn Herland er CEO i Barry's Bootcamp Norway. FOTO: Barry's Bootcamp
BARRY'S BOOTCAMP: Linn Herland er CEO i Barry's Bootcamp Norway. FOTO: Barry's Bootcamp Vis mer

- Kommer det til å være fulle timer? Hvis ikke, hvor mange settes opp på de ulike timene?

- Vi kommer til å ha redusert kapasitet på timene både i Red Room, hvor vi holder våre ordinære Barry's-timer der man veksler mellom intervalltrening på tredemølle og styrketrening på gulvet, og i Flex lounge hvor vi akkurat har lansert vårt nye konsept LIFT som er et styrketreningskonsept i Barry's-stil.

- Antall deltakere per time varierer fra senter til senter, men det legges opp til anbefalt avstand mellom deltakerne på alle timer. Hos oss er det enkelt å tilrettelegge da alle har sin stasjon.

- Hva med styrketreningsområdet – må man booke seg tid for å kunne bruke styrkeområdet? Eller hvordan skal dere løse det?

- Hos oss er det kun gruppetimer og kun booking som gjelder, dermed er det enkelt for oss å kontrollere antall deltakere og sørge for at avstanden er trygg.

- Skal medlemmene deres betale full pris for et eventuelt redusert tilbud? Blir det redusering av månedspris?

- Det blir ikke redusert pris på våre ordinære medlemskap og klippekort, men vi skal sørge for at det blir verdt hver krone.

- Blir det endring i åpningstider?

- Nei, vi har full timeplan, men lenger opphold mellom timene for å få tid til nye rengjøringsrutiner.

- Skal dere fortsette med utendørstimer?

- Ikke på fast basis.

- Hvordan skal dere forhindre smittespredning på senter? Konkrete tiltak?

- Våre smitteverntiltak er under utarbeidelse. Blant tiltakene hos oss:

 • Man kan ikke sjekke inn før 10 min før timen starter og man blir bedt om å forlate studio når timen er slutt
 • Det blir lagt til rette slik at det skal være enkelt å holde anbefalt avstand på sentrene, både i og utenfor treningslokalet
 • Redusert kapasitet på timene.
 • Ingen deling av utstyr (det inkluderer, plass på gulv, tredemølle, vekter etc)
 • Det blir lagt opp lenger pause mellom timene for renhold
 • Ingen fysisk kontakt
 • Dusjområdet vil være midlertidig stengt
 • Flere antibac-stasjoner
 • Endrede renholdsrutiner som omfatter rengjøring av overflater som er i kontakt med hender hyppig og rengjøring av treningsutstyr, møller, matter og gulv som har vært i bruk mellom hver time, i tillegg til daglig grundig rengjøring av alt utstyr og alle overflater

Friskis & Svettis

- Hva kan vi konkret forvente når dere åpner igjen 15. juni?

FRISKIS&SVETTIS: Utdanning-/treningsansvarlig Christina Engebretsen i Friskis&Svettis. FOTO: Privat
FRISKIS&SVETTIS: Utdanning-/treningsansvarlig Christina Engebretsen i Friskis&Svettis. FOTO: Privat Vis mer

- Vi åpner opp for nye og eksisterende medlemmer, og satser på at vi kan tilby et bredt og spennende treningstilbud, et trygt treningslokale og et hyggelig møte med treningskamerater med sosial distanse, forklarer utdanning-/treningsansvarlig Christina Engebretsen i Friskis&Svettis til KK.

- Kommer det til å være fulle timer? Hvis ikke, hvor mange settes opp på løpetime, yogatime osv?

- Antallet på alle gruppetreninger vil være begrenset til det tillatte antallet, i henhold til gjeldende smittevernregler. I dag er det 20 personer med minst 1 meter mellomrom. Siden salene er såpass store, vil avstanden mellom hver enkelt utøver være mye mer enn 1 meter. Foreningen kommer sannsynligvis til å markere i gulvet hvor hver enkelt har sin plass.

- Hva med styrketreningsområdet – må man booke seg tid for å kunne bruke styrkeområdet? Eller hvordan skal dere løse det?

- Vi vil selvfølgelig også ha begrenset antall i styrkerommet. Også her i henhold til gjeldende regler fra Folkehelseinstituttet. Om man bruker bookingsystem eller registrerer dem på stedet, vil være avhengig av behov i henhold til gjeldende regler. Apparater vil flyttes, og noen vil sannsynligvis også stenges av slik, at vi forholder oss til avstandsreglene. I tillegg vil det settes ut desinfeksjonsmiddel som gjør det enkelt alle å vaske av apparater etter bruk. Renhold og mannskap forsterkes.

- Skal medlemmene deres betale full pris for et eventuelt redusert tilbud? Blir det redusering av månedspris? Blir det endring i åpningstider?

- Friskis&Svettis er et idrettslag. Medlemmene eier idrettslaget. Alle medlemmer betaler årlig medlemsavgift og treningsavgift (etter modell i alle idrettslag). Treningstilbudet i lokalene og åpningstider i sommer vil være som en normal sommer uten Korona, og treningsavgiften vil være uendret. Det totale treningstilbudet tilbudet vil sannsynligvis være bedre enn ellers, siden de fleste foreningene fortsetter med livestreamtrening, og utetreninger for alle. I tillegg vil det bli satt opp ekstra timer siden det blir begrenset antall deltagere på gruppetreningene.

- Skal dere fortsette med utendørstimer?

- Absolutt! Mange har, i disse spesielle tider, oppdaget utetrening som et flott alternativ til innetrening så mange treninger vil fortsatt tilbys utendørs.

- Hvordan skal dere forhindre smittespredning på senter? Konkrete tiltak?

- Vi har våre egne koronavettregler som våre medlemmer blir gjort kjent med og skal følge mens de er på trening i Friskis&Svettis. Vår forening er en del av Norges Idrettsforbund og følger «Smitteveileder for Idretten», og med utgangspunkt i denne har vi laget en egen manual for foreningen med tanke på åpningen av trening også innendørs, som oppdateres ved endringer i FHI sine smittevernregler

I denne manualen fremgår blant annet følgende:

 • Helsemyndighetene anbefaler trening med maksimalt 20 personer i en gruppe og avstand på minst 1 meter. Dette gjelder både innendørs og utendørs. Flere slike grupper av maksimalt 20 personer kan samles dersom gruppene holdes adskilt og de enkeltvis og samlet kan overholde smittevernrådene.
 • Alle medlemmer må booke seg inn på trening for å ha kontroll hvem og antall som er til stede for smittesporingsmulighet. Dette i henhold til krav fra myndighetene
 • Ha funksjonær til stede i styrkerom for å påse at medlemmer selv tar ansvar for desinfisering etter bruk av apparater
 • Steng av eller flytt apparater dersom avstanden mellom dem ikke tilfredsstiller nåværende avstandsregler
 • Blokker eller fjern redskap, baller, kettlebells, matter, yogamatter etc
 • Bruk bookingsystemet el lignende for å ha kontroll på hvem og antall i salen/ lokalet. Hold deltakerantallet innenfor tillatt antall i henhold til smittevernreglene
 • Ha desinfeksjonsmidler tilgjengelig på flere steder i lokalet/salen

Her er et eksempel på en trappeøkt som utfordrer både kondisjon og styrke! Vis mer

Christina Engebretsen forklarer at de også har egne koronavettregler for medlemmer, som de burde forholde seg til når de kommer tilbake på innendørstreningen igjen:

1. Vis hensyn til alle rundt deg
2. Dersom du er i karantene, skal du ikke delta
3. For å delta på F&S-trening må du være frisk og symptomfri. Minst et døgn etter forkjølelse og minst tre døgn etter bekreftet eller mistenkt Covid. Er du i tvil, hold deg heller hjemme
4. Dersom du tilhører risikogruppen, ta kontakt med fastlege for råd
5. Hold avstand til andre medlemmer, minst 1 meter, i samsvar med retningslinjer fra myndigheter
6. Vær nøye med egen håndhygiene, bruk hånddesinfeksjon før og etter trening
7. Ingen berøring, håndhilsning eller annen kroppskontakt med andre medlemmer eller ledere
8. Ta med egen matte/yogamatte eller håndkle for eget bruk under trening
9. Når vi åpner for bruk av redskap/apparater/sykkel må dette desinfiseres etter bruk
10. Bruk nyvasket, rent treningstøy hver gang du kommer på trening
11. Skifte og dusje hjemme – garderobene er foreløpig stengt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer