KLAR, FERDIG, GÅ: Lyst il å komme i bedre løpeform på et blunk? Riktig løpeteknikk gjør det mulig. Foto: Colourbox
KLAR, FERDIG, GÅ: Lyst il å komme i bedre løpeform på et blunk? Riktig løpeteknikk gjør det mulig. Foto: Colourbox
Løping

Slik blir det lettere å løpe

Riktig løpeteknikk gjør at du holder ut mye lenger.

Nå nærmer KK-mila seg med stormskritt, er det sikkert en del av dere lesere som lader opp til jentefest med svette og champagne på Aker Brygge 15. september!

Vi regner også med at du har trent - hvertfall litt, og hvis ikke så er det ikke så farlig, for det er fullt lov å gå de 5 eller 10 kilometrene, også.

Det er ikke for sent å bli med. Meld deg på her!

Om planen din er å løpe, kan det være smart å vurdere om løpeteknikken er optimal. Jo bedre løpeteknikk, jo mer økonomisk løper du, og jo lettere er det å komme seg gjennom runden.

Men trenger vi å lære å løpe? Er ikke det noe vi bare gjør helt naturlig?

HØSTENS HØYDEPUNKT: 15. september braker det løs med KK-mila på Aker Brygge i Oslo! Foto: Per Ervland
HØSTENS HØYDEPUNKT: 15. september braker det løs med KK-mila på Aker Brygge i Oslo! Foto: Per Ervland Vis mer

Viktig med riktig teknikk

Joda, alle kan løpe, men det betyr ikke at vi helt naturlig velger den beste løpeteknikken.

- Det har vært en forandring i løpeteknikk siden 80-tallet og siste løpebølge. Nå skal du være forfotløper. Det gir en helt annen avlastning, betyr at du er mindre utsatt for skader og at du løper mer økonomisk, sier Anneli Hong Torjuul, løpetrener i Learn2Run og tidligere aktiv mellomdistanseløper.

Hun opplever at mange kvinner melder seg på kurs for å lære bedre løpeteknikk.

- Kvinner er mer åpne for å lære teknikk, og tar gjerne et tredagerskurs for å lære effektiv løping. Menn er mer skeptiske. «Trenger jeg å lære dette?», tenker de. Så løper mange av dem som elefanter, vet du, ler hun.
Hva er forfotløping?

Du har sikkert også hørt om forfotløping, som er løpeteknikken som regnes som den mest effektive og minst belastende.

Merk at dette ikke betyr at du skal løpe på tærne. Det er en vanlig misforståelse, men det er altså forfoten, omtrent der hvor bakre del av tåballene befinner seg, og ikke tærne og fremre del av tåballene, du skal lande på.

Svært mange av oss har lagt oss til en løpestil der vi langer ut i steget, og lander på hælen. Vi «sitter» litt i løpestillingen, og smeller hælene ned i underlaget med stor kraft. Dette er belastende for knær, sener og hofter, og dessuten lite økonomisk.

LES OGSÅ: Tøy deg til bedre løpeform

Overkroppen skal lede an

I stedet for å smelle hælene i bakken, skal du strekke kroppen mer opp, og la overkroppen lede an når du beveger deg framover. «Det kontrollerte fallet» kalles det, og handler om å utnytte framdriften du får helt gratis ved å la din egen vekt drive deg framover.

Det er altså ikke beina som skal lede deg framover, det er overkroppen. Med denne teknikken er det enkelt å øke tempoet - du bare lener deg litt mer fram, så vil beina øke på for å følge med.

Et annet triks er å ha ganske høy frekvens på beina, omtrent 180 steg per minutt (90 steg per bein per minutt). Det betyr at du også tar kortere steg, og at du løfter knærne litt mer, og løfter hælene mer opp mot baken.

Tenk at føttene skal være nedi bakken så kort tid som mulig, og la dem heller sprette opp fra underlaget som om det er glovarmt, og du er redd for å brenne deg.

LES OGSÅ:Derfor bør du bli en løper

TENK FRAMOVER: La overkroppen lede an, det gjør det midre slitsomt å løpe. Foto: Thinkstock
TENK FRAMOVER: La overkroppen lede an, det gjør det midre slitsomt å løpe. Foto: Thinkstock Vis mer

Ikke stress med teknikken

Å omstille seg til denne løpestilen er ganske enkelt for de fleste. (Journalisten brukte 5-6 økter på å få det til å kjennes naturlig å lande på forfoten, men løpestilen er sikkert ikke perfekt ennå.)

Det viktige er at du ikke stresser, men prøver å slappe av. La bryst og overkropp lede an, styr med armene, la beina ha høy frekvens, og pass på at du lander på forfoten - ikke på tærne eller hælen.

Det betyr ikke at hælen ikke skal være nedi for hvert steg - men det er ikke den som skal være nedi bakken først.

Forfotløping i fem punkter:
1. Len deg framover og la overkroppen lede an.
2. Land midt under foten, ikke på hælen eller tærne.
3. Øk frekvensen på beina og tenk at føttene skal være kortest mulig i kontakt med bakken. Det er lettere å få til forfotløping hvis du øker tempoet - og du vil merke at det ikke koster deg særlig mer energi.
4. Løft knærne litt høyere enn du pleier, og la hælene sparke høyere opp mot baken.
5. La armene pendle i løpsretning, løft blikket framover, og hold hoftene stabile.

Aftenbladet har en fin løpeskole der tidligere løper Jan Erik Christiansen punkt for punkt viser hvordan du løper riktig i videoer. www.youtube.com/embed/oN1x3Ik1t5Y" frameborder="0" allowfullscreen="">Du finner artikkelen her
threeQuartsPositionFound
(ekstern lenke).

I videoen under forklares forfotløping nærmere:

LES OGSÅ: Bli kvitt hold på tre minutter

Til forsiden