Bananfluer

Slik blir du kvitt bananfluer

Og det er spesielt én ting som tar knekken på dem.

BANANFLUER: Mange klør seg i hodet om høsten, over bananfluer som synes umulige å bli kvitt. Men ikke fortvil, det finnes håp. FOTO: NTB
BANANFLUER: Mange klør seg i hodet om høsten, over bananfluer som synes umulige å bli kvitt. Men ikke fortvil, det finnes håp. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Høsten er rene høytiden for de små fluene, som mange husker fra timene i biologi på Videregående. De brune fluenes korte livssyklus, og også hyppige formering, gjør dem nemlig til et yndet objekt for å studere arvelige egenskaper.

Og det er nettopp den hyppige formeringen som skaper problemer nå om høsten, og fluene snart er overalt. Når dagene blir kaldere kommer de enten inn åpne vinduer, eller sammen med frukt og grønt, eller krydderurter fra butikken. Den som har forsøkt å ha et oppskåret eple eller en halv lime liggende på benken i mer enn en time, vet at det snart sitter en liten koloni av rakkere og mesker seg. Og dagen etter et de jammen blitt enda flere, og så nærgående at de ikke tar et nei for et nei, og særlig synes å sirkle rundt øynene, når de ikke sitter i juiceglasset.

Problemet med bananfluer er så stort at krekene har fått seg eget nettsted, i sitt navn. Der leser vi at bananflueplagen er et ganske nytt fenomen, og at forklaringen muligens kan ligger i importert frukt.

Vanligvis er august og september de store bananfluemånedene, men med en varm høst mange steder, sliter mange med bananfluer også i oktober og november. Typiske ynglesteder er i potteplanter, matrester i romtemperatur, sluk, og under og bak badekar og dusjkabinett. Andre ynglesteder kan være kjæledyrenes matfat og søppelbøtta på badet.

Hygiene er derfor viktig for å bli kvitt krekene. Ikke sånn å forstå at du trenger å skamme deg om du har fått bananfluer inn, men nå er tiden inne for å være ekstra påpasselig med renholdet.

Tips mot bananfluer:

  • Fjern alt søppel som inneholder matavfall og tomflasker. Fluene har nemlig smak på mer enn bananer. Vask søppelbøttene og skapet de står i.
  • Fjern frukt fra benken, og legg i kjøleskapet. Spesielt om frukten er overmoden.
  • Luft godt og senk innetemperaturen. Da blir vekstvilkårene dårligere. Kanskje er du så heldig at fluene finner noe mer fristende ute.
  • Tåler du at plantene dine henger litt med hodet en periode, ja, da bør du vente litt med å vanne potteplantene. Fluene trives nemlig godt i blomsterjorden.

Unnfanget i fylla?

Nå som du har tatt grep om det hygieniske og vekstvilkårene, kan du gå til angrep på selve lømlene. Her om dagen fikk vi et tips om å helle en vinskvett i en skål dekket med plastfolie, og stikke små hull i plasten slik at fluene kan krype nedi, og ikke finne veien ut. Dette er et råd vi i skrivende stund ikke har prøvd. Noen i redaksjonen antydet at fluene kanskje får det vel godt oppi vinen og formerer seg enda mer? Da påpekte en annen snarrådig kollega at det i så fall ikke være første gang noen ble unnfanget i rødvinsrus.

Noen råd vi derimot har prøvd, og opplevd gode resultater med, er følgende:

  • Sett små skåler med blanding av eddik og Zalo på benken. Fluene tiltrekkes av eddik, og vaskemiddelet gjør at fluene drukner. Noen heller også eddik i flasker, med trakt på toppen. slik at fluene ikke finner veien ut igjen.
  • Sett igjen en svett brus i en halvlitersflaske på benken. De fleste fluene setter seg rundt kanten, men mange flyr oppi. Rist flasken med jevne mellomrom.
  • Legg alle fruktrester i en bolle, og rydd bort annen mat som står i nærheten. Dekk bollen med cellofan og stikk små hull i plasten. Bananfluene vil gå ned i bollen, men finner ikke veien ut igjen. Tøm bollen langt vekk fra huset eller leiligheten.
  • Noen går amok med støvsugeren. De lette fluene har ikke sjans – men husk å sette støvsugeren ut etterpå. Det er lett å fly ut igjen.
  • Lukter det surt av kjøkkenvasken, bør du helle klor eller salmiakk i sluket. Det frister bananfluene mindre enn det sure.

Har du fortsatt ikke fått bukt med fluene? Ifølge Insektsforsker Geir Sørli har bananfluene kort levetid, men legger desto flere egg. I et intervju med NRK forteller han at det finnes hele 47 arter, og at noen av dem overvintrer, men at det er sju-åtte arter som er vanlig å få inn. Ifølge forskeren kan hunnen legge flere hundre egg, og pare seg og igjen, og han mener man må belage seg på å ha fruktfluene i hus til frosten kommer.

– De holder ut to the bitter end, altså til frosten kommer, sa Sørli i intervjuet.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer