Vanskelige flekker:

Slik blir du kvitt de verste matflekkene

Har du fått fettflekker eller sølt tomatsaus på skjorta?

SKYLL FØRST: Nøkkelen til å fjerne de fleste flekker er å skylle gjennom plagget før du vasker det i vaskemaskinen. FOTO: NTB Scanpix
SKYLL FØRST: Nøkkelen til å fjerne de fleste flekker er å skylle gjennom plagget før du vasker det i vaskemaskinen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det finnes flere typer flekker vi må hanskes med i blant. Vet du for eksempel hvordan du får vekk gule flekker på hvite og fargede klær, eller hvorfor du får hvite «striper» på mørke klær? Å få flekker på klærne kan være skikkelig irriterende. Spesielt hvis det gjelder de litt vanskeligere flekkene. Hvem har vel ikke opplevd å ikke få vekk fettflekker etter matlaging?

Det første du bør vite om flekker er at du må være rask med å vaske plaggene så fort du søler på dem. Seniorforsker ved forbruksforskningsinstiuttet SIFO ved OsloMet og forfatter av boken «Lettstelt Rene klær med lite arbeid og miljøbelastning», Ingun Grimstad Klepp, understreker at jo før flekkene fjernes, jo lettere er de å fjerne.

- Og mye søl blir ikke flekker bare du er rask nok med å tørke av – og fjerne, sier hun til KK.

- Blir flekken vanskeligere å fjerne jo lenger tid det tar før vi får vasket plagget?

- Ja. Jo før jo heller. Bruk det du har, papirlommetørklær er jo finfint, vann, spytt og så videre. Når du vasker klær vil du kunne fjerne flekker, men du kan også fiksere flekker – om du ikke fjerner dem. Derfor er det ofte sikrere å ta dem vekk først.

Her får du en oversikt over hvordan du fjerner noen av de vanskeligste flekkene av mat og drikke!

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt sminkeflekker på klærne

VASKEMASKIN: Det er ofte lurt å fjerne flekkene før du vasker klærne i vaskemaskinen. FOTO: NTB Scanpix
VASKEMASKIN: Det er ofte lurt å fjerne flekkene før du vasker klærne i vaskemaskinen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Matflekker og fettflekker


Har du fått fettflekker på klærne? Det er fort gjort å få litt sprut fra olje og annet når vi steker mat i panna. Disse flekkene kan være ganske vriene å få bort hvis du ikke gjør noe med dem med én gang.

Malin Skaar er leder for Orkla Forbrukerservice og vaskeekspert på plusstid.no. Hennes tips er å helle på litt Zalo og trykke det inn i tekstilen. La virke i rundt 20 minutter, før du skyller godt ut all Zalo - ellers skummer det over i vaskemaskinen.

- Vask deretter på så høy temperatur som tekstilen tåler. Jo høyere, jo bedre. Hvis man ikke har Zalo eller vaskemaskin tilgjengelig så kan det være lurt å skylle gjennom flekken så fort som mulig i lunkent/varmt rennende vann, forteller Skaar til KK.

Om du har fått fettflekker på et ullplagg, råder Skaar deg til å bruke Milo til maskinvask. For øvrige tekstiler bør du gå for Omo eller Blenda.

- På lyse plagg anbefaler jeg å bruke et pulver for hvitt tøy, da dette inneholder blekemiddel.

LES OGSÅ: Så lenge kan du bruke ulltøyet før du vasker det

Fargeflekker fra mat og drikke

Har du fått en skikkelig fargeflekk på yndlingsgenseren? Eller kanskje du var litt uforsiktig med rødvinsglasset? (Psst... Nei, hverken hvitvin eller salt fungerer på rødvinsflekker!) Mat og drikke som blåbær, granateple, rødvin og tomatsaus kan farge ganske kraftig av.

Dette er Skaars fremgangsmåte for å sørge for at slike flekker forsvinner:

- Hell på litt flytende Omo eller Blenda og trykk inn i tekstilen. La virke ca. 30 minutter før du vasker som anvist på plagget. Et godt tips er også å bruke Omo flekkfjerningspray som forbehandling.

Men denne fremgangsmåten ikke er anbefalt for ullplagg. Er det ull, kan du helle på litt Zalo og trykke det inn i tekstilen i 20 minutter før du skyller det godt ut, som forklart over. Vask deretter på ullprogram.

LES OGSÅ: Slik redder du ulltøyet som har krympet

RØDVIN: Flekker med sterke stoffer i seg, som rødvinsflekker, er ekstra vanskelig å få bort. FOTO: NTB Scanpix
RØDVIN: Flekker med sterke stoffer i seg, som rødvinsflekker, er ekstra vanskelig å få bort. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ikke la plagget ligge lenge før du vasker det

Skaar har tidligere uttalt til KK at flekker fra hygieneprodukter også kan være vanskelige å fjerne.

Flekker fra hygieneprodukter, som for eksempel deodorant, solkrem, sminke, og andre stylingprodukter kan være svært vanskelige, og det er viktig at man prøver å vaske det av før flekken rekker å tørke inn, uttalte Skaar.

Hun sa også at alle flekker blir vanskeligere å få vekk dersom de får ligge en stund.

- De som er ekstra vanskelige å få bort, er flekker med sterke fargestoffer i seg. For eksempel bær og rødvin, uttalte Skaar.

Hun mener du bør få bort flekken så fort som mulig, og at det i tillegg er én ting du absolutt ikke bør gjøre.

- Det verste du kan gjøre er å forsøke å få vekk flekken, ikke få den vekk og deretter la den ligge over tid uten å vaske plagget.

LES OGSÅ: Slik fjerner du stearinflekken

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer