Trening Etter Fødsel

Slik blir du kvitt gravidemagen

Det er fullt mulig å få tilbake fasongen fra før graviditeten.

IKKE STRESS ETTER FØDSEL: Med tålmodighet og riktig trening kan magen strammes opp. Men husk, det er meningen at vi skal ha noen kilo ekstra etter fødselen!
IKKE STRESS ETTER FØDSEL: Med tålmodighet og riktig trening kan magen strammes opp. Men husk, det er meningen at vi skal ha noen kilo ekstra etter fødselen! Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Etter måneder med stor mage, gleder de fleste gravide seg til å få sin gamle kropp tilbake. Men, du trenger ikke å ha gått opp 30 kilo for å merke at kroppen – og spesielt magen – ikke er den samme.Treningsekspert Helle Bornstein ble for kort tid siden mamma for andre gang, og vet alt om hva svangerskap gjør med kroppen. Bornstein er eier og gründer av treningsstudioet Smart Trening og konseptet SMART som baserer seg på trening, kosthold og livsstil. Hun har over 10 års erfaring, og er utdannet fra Norges idrettshøyskole og universitetet i Oslo.LES OGSÅ: Vær tålmodig, magen forsvinner etter hvert

Selv treningseksperter får slapp mage!

Da Bornstein sist holdt nettmøte på KK.no, fikk hun flere spørsmål fra nybakte mødre. Blant andre fra «Lisa H.», som skrev «hvordan ble du kvitt gravidemagen? Du ser jo fantastisk ut! Sliter med det selv, har så lyst til å bli kvitt den asap».Helle Bornstein innrømmer at hun er blant de heldige som er naturlig slank. Hun gikk kun opp 12 kilo i svangerskapet, men forteller at trening underveis i graviditeten gjorde at hun raskere ble kvitt gravidemagen.– Men magen min er fortsatt løs og jeg må ta tiden til hjelp for å stramme den opp, forteller hun.LES OGSÅ: Er magen din oppblåst?

Amming og bekkenbunnøvelser

Bornsteins første råd til alle nybakte mødre, er å prøve så godt en kan å komme igang med amming. – Amming stimulerer livmoren til å trekke seg sammen. I tillegg vil de ekstra kiloene bli borte etterhvert som barnet spiser mer og mer.Treningseksperten er også opptatt av å trene bekkenbunnen. Noe hun råder alle til å begynne med så raskt etter fødselen som man orker. Ifølge en studie omtalt av Forskning.no, er det også smart å trene bekkenbunnen før fødselen. – Disse øvelsene gjør at du får tak i de dype magemusklene, som igjen er med på å trekke inn magen igjen. For å finne de riktige musklene kan du for eksempel øve deg på å stoppe urinstrømmen når du tisser. Greier du dette, bruker du de riktige musklene. Tenk deg at du må slippe ut luft fra endetarmen, og må prøve å holde den inne. Kjenn på de musklene du da ville bruke. Dersom du kjenner en følelse av at du trekker området oppover, bruker du de rette musklene.Her er en god øvelse ekspertene på Lommelegen.no anbefaler:
 • Trekk opp/ klem igjen bekkenmuskulaturen opp og hold igjen alt du kan mens du teller til tre.
 • Slipp ned igjen (uten å presse nedover) og slapp av mens du teller til tre.
 • Gjenta dette 15 ganger.
 • Gjenta øvelsen minst tre ganger daglig. Dersom du er usikker på om du gjør det riktig, eller trenger tips til flere øvelser, kan du ta kontakt med fastlegen din, en gynekolog eller en fysioterapeut.LES OGSÅ: Har du prøvd den geniale øvelsen «planken»?

  Prioriter styrkeøvelser

  De første ukene etter fødsel har de fleste mer enn nok med amming, byssing og våkenetter. Etter hvert som rutiner begynner å falle litt på plass, råder treningseksperten deg til å begynne med styrketrening framfor kondisjonstrening. – Fokuser på å trene de største muskelgruppene, tipser Bornstein. Fordi øvelser som situps fører til trykk på bukhulen, skal du ikke trene magemusklene de første ukene etter fødselen. Har du hatt keisersnitt, må du være ekstra varsom. Da kan det være lurt å være ekstra forsiktig med situps det første halve året etter fødselen. – Og husk, vi skal ha noen ekstra kilo etter en fødsel, slik at vi kan gi babyen melk. Selv spiser jeg nesten alt jeg kommer over for å holde vekta og ha nok melk, sier Bornstein.LES OGSÅ: Slik kan du trene etter keisersnitt

 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer