Har du oppdaget små nupper i huden? Da kan det hende du har tilstanden keratosis pilaris - som også blir kalt kyllinghud, kyllingnupper eller gåsenupper.
Norsk Helseinformatikk skriver på sine nettsider at tilstanden karakteriseres med masse små nupper på utsiden og baksiden av overarmene, ryggen, lår, kinn og rumpeballer.
Det er en svært vanlig tilstand, som NHI opplyser at ofte forsvinner av seg selv - og er derfor ikke like hyppig hos voksne som hos barn. NHI skriver også at kvinner muligens er noe hyppigere rammet enn menn.
Det er nok aldri mulig å oppnå helt perfekt, plettfri hud - men vi tar gjerne imot tips til hvordan vi kan holde huden så fin og myk som mulig. Så dersom du har slike nupper og ønsker å redusere dem, så får du gode tips fra hudlegen her!

Rundt halvparten av oss sliter med voksen-kviser
Nupper i huden
- Keratosis pilaris finnes typisk på strekkesiden av overarmer og lår, og kan mer unntaksvis finnes i ansiktet – hvor det gjerne oppleves som et kosmetisk problem – og på andre deler av kroppen.
Det forteller Dag Sollesnes Holsen, som er seksjonsoverlege ved hudavdelingen på Haukeland Universitetssykehus, til KK.
Men hva er det, egentlig? Holsen forklarer at nuppene ved keratosis pilaris skyldes en liten klump med kreatin ytterst i hårfollikelen (åpning for hårstrået.)
- Diagnosen er oftest lett å stille. Årsaken til tilstanden er ukjent, men den ses hyppigere hos pasienter med tørr hudtype og atopisk eksem, samt hos personer med iktyose, forklarer han. Iktyose er også kjent som «fiskeskjellshud».
Han forklarer at keratosis pilaris finnes oftest hos barn og ungdom, og tilstanden avtar oftest spontant i voksen alder. Det er altså ikke sikkert at du trenger å behandle tilstanden - den forsvinner til slutt av seg selv.

Slik endrer huden seg i 20-, 30-, 40- og 50-årene
Slik reduserer du dem
Tilstanden er ikke farlig, men noen kan altså oppleve det som et kosmetisk problem.
Først og fremst er det noen ting vi kan gjøre for å hindre utviklingen av nuppene, forteller Holsen: God hudpleie med fuktighetsbevarende midler, og forsiktighet med vann - for eksempel hyppige, varme dusjer - og alkaliske såper. Alkaliske såper kan bidra til uttørring av huden og utvikling av keratosis pilaris.
Men hvordan kan vi fjerne eller redusere dem?
- Når tilstanden først er der, kan hudkremer med innhold av karbamid 10 - 20 prosent og/eller salicylsyre 2 prosent, bidra til å løse opp pluggene med hard hud og dermed gjøre huden mykere, forteller Holsen.
Karbamid/urea binder vann og løser blant annet keratin i hudens overflate, skriver Store norske leksikon på sine nettsider.
Salisylsyre har i hudpleieprodukter først og fremst en eksfolierende effekt.

KK tester: gnagsårplaster på kviser

KK har også hørt med Apotek 1, som i likhet med Holsen anbefaler kroppskremer med salisylsyre og karbamid/urea, som skal fungere mot slike nupper i huden. Salisylsyre eksfolierer huden og bidrar dermed til jevnere hud.
- Det er viktig å benytte en god fuktighetskrem med lett eksfolierende effekt for å forebygge nupper i huden, sier fagrådgiver Katrine Kalhovd i Apotek 1.
Hvis disse tiltakene ikke hjelper, er det også andre legemidler som kan være aktuelle, forteller Holsen, men i så fall bør lege eller hudlege gjerne vurdere situasjonen.
- I de tilfellene hvor keratosis pilaris affiserer ansiktet tenker jeg at det er rimelig om pasienten vurderes av hudlege.

Sliter du med pigmentflekker?
Unngå å skrubbe, klø og plukke på nuppene
Ifølge NHI er det noen ting du bør være obs på dersom du har tilstanden.
De skriver at intens skrubbing eller vasking av slik hud kan irritere og føre til betennelse. Dersom man klør og plukker på forandringene, kan det også bli betennelse. Ved betennelse i folliklene vil huden bli rød, litt varmere og det kan oppstå noe ubehag.
Så lenge det ikke er tegn til betennelse, er det ikke nødvendig med behandling, skriver NHI, men også de nevner at fuktighetskremer eller mykgjørende kremer som inneholder salisylsyre, laktat eller karbamid kan ha effekt.

Dette kvise-trikset går viralt på TikTok
