Rastløse ben

Slik blir du kvitt rastløse ben

Har du urolige eller rastløse ben på kvelden og natten? Som til og med tar nattesøvnen. Les videre!

RESTLESS LEGS: Noen får nattesøvnen ødelagt av prikking i bena, såkalt restless legs. Det finnes råd. FOTO: NTB Scanpix
RESTLESS LEGS: Noen får nattesøvnen ødelagt av prikking i bena, såkalt restless legs. Det finnes råd. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Kribling i leggene eller rastløse ben er en kjent problemstilling og tilstanden er nok vanligere enn folk tror. Rastløse ben kan forekomme både med og uten leggkramper.

Uroligheten i bena kjennes ut som «kriblinger», eller at det «kryper maurer» inne i bena, og er for mange svært enerverende og forringer nattesøvnen og livskvaliteten. Det er mest vanlig at plagene oppstår i tiden før man skal legge seg og på natta, men de kan også oppstå ved hvile på dagtid, eller når en har sittet lenge i ro, som for eksempel på fly, kino og i selskaper.

Plagene avtar stort sett helt dersom man beveger på bena, eller spenner leggmuskulaturen, men det kommer ofte raskt tilbake når man legger seg ned eller slapper av igjen.

Rastløse ben forekommer i alle aldersgrupper, men det er vanligst blant kvinner og eldre. I flere tilfeller har man sett at det kan ha en arvelig komponent, men det er ikke noe vi kan si med sikkerhet.

LES OGSÅ: En av ti får løpeskaden Plantar facitt. Slik kan du bli frisk

Hvorfor oppstår dette problemet?

KKs treningsekspert Christian Torp. FOTO: Astrid Waller
KKs treningsekspert Christian Torp. FOTO: Astrid Waller Vis mer

I de fleste tilfeller er det ingen kjent årsak til hvorfor denne plagen oppstår, og det er få eller ingen sikre kilder på opphavet.

Plagene har ofte en snikende debut og for mange eskalerer det med tiden. På tross av ukjent opphav til plagene, er det enkelte faktorer som peker seg ut som en trigger.

Det er likevel viktig å vite at ingen av de påfølgende punktene trenger å være tilstede for å ha denne plagen:

  • Medisiner kan gi kramper og ha økte muskelspenninger som en bivirkning. Dette finner du enkelt frem til ved å lese pakningsvedlegget på eventuelle medisiner som du bruker. Dersom dette er tilfellet, kan det være nyttig å snakke med legen din om en annen type av samme medisin. Kvalmestillende medikamenter, antihistaminer (allergimedisin) og antipsykotika (medisiner mot sinnslidelser) og antidepressivere (medisiner mot depresjon) kan alle føre til, eller utløse restless legs.
  • Jernmangel og lavt innhold av D-vitamin og magnesium kan være forbundet med restless legs. Tilskudd av dette kan gi reduserte plager og er verdt å forsøke, men snakk med legen din først.
  • 20-25 prosent av gravide plages av restless legs i siste del av svangerskapet. For de aller fleste avtar dette igjen etter fødselen.
  • Drikker du for lite vann i løpet av dagen kan dette skape dehydrering og påfølgende plager med leggkramper og restless legs. Det er lett å sjekke væskebalansen i kroppen ved å titte på fargen på urinen, den skal være lys gul/klar. Har du en mørk farge på urinen bør du drikke mer vann.
  • Høyt inntak av alkohol, kaffe og røyking er alle faktorer som kan sees i sammenheng med restless legs.
  • Vaskulære sykdommer som påvirker sirkulasjonen, samt skader på nervesystemet sentralt eller perifert vil også kunne gi plager som urolige ben/restless legs.

LES OGSÅ: Møt KKs nye treningsekspert: - Jeg kjenner ofte på dørstokkmila

Hvordan behandles restless legs?

For mange kan tøyninger, tåhev og massasje av leggmuskulatur være effektive tiltak for å få bukt med plagene. Vår kliniske erfaring er allikevel at IMS behandling (intermuskulær stimulering)/ triggerpunktbehandling med nåler) i leggmuskulaturen er det mest effektive tiltaket.

Et triggerpunkt er et annet ord for en lokal spenning eller en liten krampe i en muskel. Terapeuten bruker akupunkturnåler for å komme dypere ned i muskelvevet enn det man gjør kun med massasje. På denne måten får man behandlet og løsnet opp i spenninger som sitter dypere i muskulaturen. Erfaringen tilsier at disse spenningene kan være med på å skape restless legs.

Forklaringsmodellene rundt triggerpunkter er mange og sprikende, men pasienter rapporterer om svært gode resultater av denne behandlingen, og mange opplever å bli kvitt et problem som har vært svært plagsomt i lang tid.

For enkelte kan det være hensiktsmessig å kombinere behandlingen med tilpasning av såler. Dette for å skape en annen belastning for foten, samt endret muskelaktivering av fot- og leggmuskulatur. Både kiropraktorer, fysioterapeuter, naprapater og andre helsefagpersoner som benytter IMS behandling vil kunne hjelpe deg med behandling av restless legs.

LES OGSÅ: Løperkne: Slik unngår du løpeskaden runner`s knee

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer