Slik blir du kvitt snorkingen

De fleste har vel opplevd hvor irriterende snorking kan være. Heldigvis er det noe du kan gjøre.

FRUSTRERENDE: Å snorke kan være frustrerende og irriterende. Slik kan du bli kvitt snorkingen. FOTO: NTB scanpix
FRUSTRERENDE: Å snorke kan være frustrerende og irriterende. Slik kan du bli kvitt snorkingen. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

De fleste som har delt seng med en snorker vet hvor irriterende det er, og hvor forstyrrende det kan være for søvnen. Du vrir og vender på deg, trykker hodeputen ned mot øret for å bli kvitt lyden eller stapper i ørepropper til ingen nytte. Du blir gjerne mer og mer irritert, og i et svakt øyeblikk vurderer du sterkt å skaffe deg ditt eget soverom langt unna rommet til kjærestens (som jo høres veldig uromantisk ut!).

Dårlig søvn påvirker ikke bare energi og humør, det kan også påvirke vekten din og den psykiske og fysiske helsen. Det er derfor viktig å sørge for at du får nok søvn og blir kvitt den irriterende snorkingen, uavhengig av om det er din egen eller kjærestens. Heldigvis finnes det gode råd.

Derfor snorker du

Musklene i svelget slapper mer av når du sover, og de øvre luftveiene begynner å vibrene når du puster inn på grunn av økt trykk. Det er det som gir snorkelyd.

Når du sover blir altså muskulaturen slapp, og det blir trangt i svelget.

- Snorking skjer jo når du sover, musklene blir slappe og du har ikke kontroll over snorkingen, forklarer Shashi Gulati, som er overlege ved Øre-nese-hals-avdelingen på Haukeland universitetssjukehus til KK.

I 60-årsalderen snorker så mange som 60 prosent av mennene og 40 prosent av kvinnene regelmessig. Selv om det er mer og mer vanlig å snorke jo eldre vi blir, er det også mange unge som snorker.

For eksempel kan sovestilling påvirke sannsynligheten for snorking, og da spesielt om du sover på ryggen. Sannsynligheten øker også om du sover veldig tungt.

- Det aller vanligste er at drøvelen vibrerer, men også ganeseilet og tungen kan gi snorkelyd. Noe av det som øker sannsynligheten for snorking er høy alder og overvekt, sier Eirik Rustan, som er fagredaktør i Apotek1.

Derfor opplever mange at de snorker mer når de har drukket alkohol eller brukt sovemedisiner.

- Røyking kan også føre til snorking, sier Rustan.

LES OGSÅ: Har du problemer med snorking?

IKKE SOV PÅ RYGGEN: Sovestillingen din kan påvirke sannsynligheten for snorking, og da spesielt om du sover på ryggen.
IKKE SOV PÅ RYGGEN: Sovestillingen din kan påvirke sannsynligheten for snorking, og da spesielt om du sover på ryggen. Vis mer

Slik blir du kvitt snorkingen

Fordi det er musklene som blir slappe under søvn, og som igjen fører til snorkelyder, kan det faktisk hjelpe med tradisjonell trening av hele kroppen.

- Hvis du er overvektig, kan det hjelpe å gå ned i vekt. Men trening hjelper også, fordi det kan føre til at halsmuskulaturen ikke er like slapp, forklarer overlegen Gulati.

Også Apotek1 mener at vektreduksjon kan hjelpe mot snorking. De har i tillegg følgende tips for å bli kvitt den irriterende snorkingen:

  • Ha kontroll på vekten, eller prøv å gå ned i vekt hvis du er overvektig.
  • Prøv å ligge på siden, gjerne med hodet litt høyt. Dersom man ligger på ryggen forverres snorkingen, og de fleste snorker mindre ved å ligge på siden. Noen syr for eksempel en tennisball i ryggen på pysjamasen for å gjøre det ubehagelig å legge seg over på rygg.
  • Få nok søvn – snorking forverres når man sover tungt. Sovemedisiner og beroligende legemidler kan forverre snorkingen, og bør brukes med måte og kun ved behov.
  • Stump røyken.
  • Ikke drikk alkohol rett før sengetid da alkohol kan forverre snorking.
  • Daglige tunge-/ganeøvelser kan prøves.
  • Snorkeplaster som festes over nesen slik at nesepassasjen ”løftes” åpen kan hjelpe noen.
  • Nesespray eller spray til svelget kan hjelpe.

LES OGSÅ: - Hos voksne er den vanligste grunnen til snorking overvekt. Derfor kan det å slanke seg være løsningen for mange

Når bør lege kontaktes?

Snorking i seg selv er ikke farlig, men kan i noen tilfeller være et tegn på underliggende sykdom. Ett eksempel er om man får pustestans flere ganer i løpet av natten (søvnapné) eller sliter med å puste inn. Det bør tas på alvor.

Du bør også oppsøke lege om snorkingen påvirker livskvaliteten og hverdagen din.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer