Soleksem:

Slik blir du kvitt soleksem

- Utslettet kan hos noen komme etter kun timer i solen.

SOLEKSEM: Soleksem kan være svært plagsomt, men det kan heldigvis både forebygges og behandles. FOTO: NTB Scanpix
SOLEKSEM: Soleksem kan være svært plagsomt, men det kan heldigvis både forebygges og behandles. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter en lang og kald norsk vinter, er det fantastisk deilig å kjenne solstrålene varme mot huden. Men når solen endelig titter frem er det lett å bli litt overivrig med solingen og for noen kan det få svært plagsomme konsekvenser.

Soleksem, eller polymorft lysutslett, er forandringer i huden som ligner på solbrenthet eller utslett. Utslettet kan være forskjellig fra person til person, men huden blir ofte rød og irritert samt at det kan oppstå små blemmer eller vabler som klør.

For enkelte personer kan soleksemet bli så plagsom at det rett og slett er vanskelig å oppholde seg utendørs.

Ifølge Elin Nordnes, dermatologisk sykepleier ved Arendal Hudklinikk, er soleksem noe som kan oppstå selv ved svak soleksponering.

– Utslettet kan hos noen komme etter kun timer i solen, mens hos andre kan det oppstå dagen etter soleksponering. Vanligvis kommer utslettet i ungdomstiden eller i voksen alder, og dersom en tidligere har vært solbrent. Soleksem er ofte en kronisk tilstand som kommer tilbake med plager og symptomer i vår- og sommermånedene, sier hun.

Soleksem kan noen ganger forveksles med varmeutslett, da begge er utslett som kan klø og vise seg i form av blemmer. Men en vesentlig forskjell er at de som regel dukker opp på ulike steder på kroppen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer