Vann i øret:

Slik blir du kvitt vann i ørene

Kan føre til infeksjoner hvis det går for lenge.

VANN I ØRET: Det skal ikke så mye til før du får vann i øret - men å få det ut igjen, kan derimot være en utfordring. Forhåpentligvis kan denne artikkelen være til hjelp! FOTO: NTB Scanpix
VANN I ØRET: Det skal ikke så mye til før du får vann i øret - men å få det ut igjen, kan derimot være en utfordring. Forhåpentligvis kan denne artikkelen være til hjelp! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er sommer, det er nærmere 30 grader i lufta og mange velger å bruke dagene på å kjøle seg ned med litt bading. Men er det en ting som fort kan skje - og som er ekstremt irriterende - så er det å få vann i ørene. Dette kan også føre til vonde øreinfeksjoner og i verste fall redusere hørselen.

Det er i hovedsak bakterier som forårsaker en eventuell infeksjon, men grunnlaget blir lagt av den mekaniske påvirkningen vanntrykket har i øregangen på huden og trommehinnen. Ofte vil det tilkomme soppinfeksjon i et slikt øre, fordi sopp trives der det er blitt litt fuktig og er varmt.

LES OGSÅ: Varmt badevann: Dette bør du være obs på før du hopper uti!

Ofte andre årsaker

Overlege ved øre-nese-hals avdelig Rikshospitalet, Jakob Skalleberg, sier til KK at vann som kommer inn i en normal øregang i forbindelse med bading er såpass tyntflytende at det i utgangspunktet skal renne ut igjen av seg selv - og at det lille som eventuelt skulle bli igjen vil tørke opp av seg selv.

- De aller fleste har en hel trommehinne i enden av øregangen så vannet kommer da ikke inn i mellomøret, men ligger kun i øregangen. Hos de som føler at de har vann i øret etter bading er det ofte andre årsaker som fører til denne følelsen, sier Skalleberg.

Hos mange skyldes det nemlig at man har en del ørevoks i øregangen fra tidligere slik at øregangen kun er delvis åpen. Når det så kommer vann inn kan dette føre til at ørevoksen tetter øregangen helt.

- Man kan også få problemer med at vannet ikke renner ordentlig ut igjen hvis man har andre mekaniske hinder i øregangen som for eksempel eksostose polypper (benet utvekst), eller andre obstruksjoner - men disse årsakene er mye mindre vanlig.

LES OGSÅ: Sommertid er badetid. Men er du forberedt dersom noe skulle skje?

«Surfers ear»

- Hvordan får man eksostoser i øregangen?

- Eksostoser i øregangen er imidlertid noe som kan utvikles hos personer som har vært mye i vann, og kalles «surfers ear» på engelsk. Disse pasientene har som sagt en benet utvekst i øregangen som kan gjøre det vanskeligere for vannet å renne ut igjen etter bading, sier Skalleberg.

Selv har jeg opptil flere ganger stått og tippet hodet iherdig til siden opptil flere ganger i håp om at vannet vil renne ut av seg selv - noen ganger funker det, andre ikke. Så i stedet for å tippe på seg nakkevondt har nyttenettstedet Ehow.com laget en liste med nyttige tips til hvordan man kan få vannet ut fra ørene.

RIST DET UT: Har du vann i ørene etter badet? Rist det ut, eller bruk et av triksene nedenfor! FOTO: NTB Scanpix
RIST DET UT: Har du vann i ørene etter badet? Rist det ut, eller bruk et av triksene nedenfor! FOTO: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Hvis du er mye i vannet bør du unngå store måltider rett før bading

Her er tipsene:

Tips 1: Min strategi - tipp hodet hardt og kraftig til siden vannet sitter i, for å prøve å «riste» ut vannet. Funker ikke dette kan det også lønne seg å bokse venstre arm hardt ned mot bakken mens du rister hodet ned samme vei.

Hvis vannet fortsatt sitter fast kan følgende råd være hjelpsomme:

Tips 2: Legg deg til å sove med det øret som inneholder vann ned mot puten. Etter noen minutter kan tyngdekraften gjøre at vannet renner ut av seg selv.

PIPETTE: En pipette, eller dråpeteller som det også kalles, kan være et nyttig redskap for å fjerne vann fra ørene. FOTO: NTB Scanpix
PIPETTE: En pipette, eller dråpeteller som det også kalles, kan være et nyttig redskap for å fjerne vann fra ørene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Tips 3: Du kan forsøke å tørke ut vannet som er inne i øret ditt ved hjelp av en hårføner. Sett hårføneren på svak varme og sett den mot øret. Forsøk å få en del av luften inn i øret uten å holde føneren for nært - så du ikke brenner deg.

Tips 4: Kjøp antiseptiske øredråper. Ta to til tre dråper i øret og rist på hodet slik at de kommer lenger inn. Etter du har gjort dette står du slik at øret med vann i vender ned mot bakken. Da skal vannet komme ut med dråpene.

Smerter

Skulle du likevel merke smerter i øregangen som følge av vann bør lege kontaktes. Betennelsen vil kunne behandles med antibiotika og betennelsesdempende medikamenter i form av øredråper eller salve. Noen ganger vil legen også legge inn en liten bomullsveke som er fuktet med medisiner.

LES OGSÅ: Derfor er det bra å bade i saltvann

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer