VANN I ØRET: Det skal ikke så mye til før du får vann i øret - men å få det ut igjen, kan derimot være en utfordring. Forhåpentligvis kan denne artikkelen være til hjelp! FOTO: NTB Scanpix
VANN I ØRET: Det skal ikke så mye til før du får vann i øret - men å få det ut igjen, kan derimot være en utfordring. Forhåpentligvis kan denne artikkelen være til hjelp! FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vann i øret:

Slik blir du kvitt vann i ørene

Kan føre til infeksjoner hvis det går for lenge.

Publisert

Det er sommer, det er nærmere 30 grader i lufta og mange velger å bruke dagene på å kjøle seg ned med litt bading. Men er det en ting som fort kan skje - og som er ekstremt irriterende - så er det å få vann i ørene. Dette kan også føre til vonde øreinfeksjoner og i verste fall redusere hørselen.

Det er i hovedsak bakterier som forårsaker en eventuell infeksjon, men grunnlaget blir lagt av den mekaniske påvirkningen vanntrykket har i øregangen på huden og trommehinnen. Ofte vil det tilkomme soppinfeksjon i et slikt øre, fordi sopp trives der det er blitt litt fuktig og er varmt.

LES OGSÅ: Varmt badevann: Dette bør du være obs på før du hopper uti!

Ofte andre årsaker

Overlege ved øre-nese-hals avdelig Rikshospitalet, Jakob Skalleberg, sier til KK at vann som kommer inn i en normal øregang i forbindelse med bading er såpass tyntflytende at det i utgangspunktet skal renne ut igjen av seg selv - og at det lille som eventuelt skulle bli igjen vil tørke opp av seg selv.

- De aller fleste har en hel trommehinne i enden av øregangen så vannet kommer da ikke inn i mellomøret, men ligger kun i øregangen. Hos de som føler at de har vann i øret etter bading er det ofte andre årsaker som fører til denne følelsen, sier Skalleberg.

Hos mange skyldes det nemlig at man har en del ørevoks i øregangen fra tidligere slik at øregangen kun er delvis åpen. Når det så kommer vann inn kan dette føre til at ørevoksen tetter øregangen helt.

- Man kan også få problemer med at vannet ikke renner ordentlig ut igjen hvis man har andre mekaniske hinder i øregangen som for eksempel eksostose polypper (benet utvekst), eller andre obstruksjoner - men disse årsakene er mye mindre vanlig.

LES OGSÅ: Sommertid er badetid. Men er du forberedt dersom noe skulle skje?

«Surfers ear»

- Hvordan får man eksostoser i øregangen?

- Eksostoser i øregangen er imidlertid noe som kan utvikles hos personer som har vært mye i vann, og kalles «surfers ear» på engelsk. Disse pasientene har som sagt en benet utvekst i øregangen som kan gjøre det vanskeligere for vannet å renne ut igjen etter bading, sier Skalleberg.

Selv har jeg opptil flere ganger stått og tippet hodet iherdig til siden opptil flere ganger i håp om at vannet vil renne ut av seg selv - noen ganger funker det, andre ikke. Så i stedet for å tippe på seg nakkevondt har nyttenettstedet Ehow.com laget en liste med nyttige tips til hvordan man kan få vannet ut fra ørene.

RIST DET UT: Har du vann i ørene etter badet? Rist det ut, eller bruk et av triksene nedenfor! FOTO: NTB Scanpix
RIST DET UT: Har du vann i ørene etter badet? Rist det ut, eller bruk et av triksene nedenfor! FOTO: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Hvis du er mye i vannet bør du unngå store måltider rett før bading

Her er tipsene:

Tips 1: Min strategi - tipp hodet hardt og kraftig til siden vannet sitter i, for å prøve å «riste» ut vannet. Funker ikke dette kan det også lønne seg å bokse venstre arm hardt ned mot bakken mens du rister hodet ned samme vei.

Hvis vannet fortsatt sitter fast kan følgende råd være hjelpsomme:

Tips 2: Legg deg til å sove med det øret som inneholder vann ned mot puten. Etter noen minutter kan tyngdekraften gjøre at vannet renner ut av seg selv.

PIPETTE: En pipette, eller dråpeteller som det også kalles, kan være et nyttig redskap for å fjerne vann fra ørene. FOTO: NTB Scanpix
PIPETTE: En pipette, eller dråpeteller som det også kalles, kan være et nyttig redskap for å fjerne vann fra ørene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Tips 3: Du kan forsøke å tørke ut vannet som er inne i øret ditt ved hjelp av en hårføner. Sett hårføneren på svak varme og sett den mot øret. Forsøk å få en del av luften inn i øret uten å holde føneren for nært - så du ikke brenner deg.

Tips 4: Kjøp antiseptiske øredråper. Ta to til tre dråper i øret og rist på hodet slik at de kommer lenger inn. Etter du har gjort dette står du slik at øret med vann i vender ned mot bakken. Da skal vannet komme ut med dråpene.

Smerter

Skulle du likevel merke smerter i øregangen som følge av vann bør lege kontaktes. Betennelsen vil kunne behandles med antibiotika og betennelsesdempende medikamenter i form av øredråper eller salve. Noen ganger vil legen også legge inn en liten bomullsveke som er fuktet med medisiner.

LES OGSÅ: Derfor er det bra å bade i saltvann

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer