Avføring

Slik bør avføringen din se ut

Størrelse, form og farge kan ha mye å si.

AVFØRING: Visste du at både formen, konsistensen og fargen på avføringen din kan fortelle deg mye om hva som foregår inne i kroppen din? Det stemmer, og derfor kan det være lurt å ta en titt fra tid til annen.  Foto: Fotolia
AVFØRING: Visste du at både formen, konsistensen og fargen på avføringen din kan fortelle deg mye om hva som foregår inne i kroppen din? Det stemmer, og derfor kan det være lurt å ta en titt fra tid til annen. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å undersøke hva slags form og farge avføringen din har, er kanskje ikke noe som frister å gjøre hver gang du har besøkt toalettet. Men, det er slett ikke så dumt å ta en titt en gang i blant.

Gunn Helene Arsky, som er utdannet ernæringsfysiolog cand. scient fra Universitetet i Oslo og ernæringsrådgiver for Bama, har  tidligere fortalt KK.no at det kan være smart å holde et øye med avføringen din, da form og farge kan i noen tilfeller fortelle deg noe om helsen din.

- I Tyskland og Japan er det faktisk vanlig at toalettene har en «oppsamlingsskål» der du kan inspisere avføringen før du skyller den ned.

LES OGSÅ: Blør du «der nede»?

Den «perfekte» avføringen

Men hvordan i alle dager skal en kunne klare å spotte den perfekte avføringen når den kommer i alle former, teksturer og farger? Skal den være vassen, hard, myk, klissete, klumpete eller bløt? Og hva slags form skal den egentlig ha?

Det er faktisk ikke så vanskelig.

Nettsiden HealthWorks.my har nemlig utviklet en enkel oversikt som gjør det mulig for deg og meg å analysere det som møter oss i toalettskålen.

LES OGSÅ: Hva er normal avføring? 

FORM OG KONSISTENS: Hvordan ser egentlig den perfekte avføringen ut? Ifølge healthworks.my skal den være pølseformet, glatt og myk.  Foto: healthworks.my
FORM OG KONSISTENS: Hvordan ser egentlig den perfekte avføringen ut? Ifølge healthworks.my skal den være pølseformet, glatt og myk. Foto: healthworks.my Vis mer

Som du ser på bildet ovenfor kan de forskjellige formene og konsistensene på avføringen fortelle deg følgende om helsetilstanden din:

Harde små klumper: Du spiser antagelig for lite fiber og drikker for lite væske. Løsning: Drikk mer vann og spis mer frukt og grønnsaker.

Pølseformet, glatt og myk: Den perfekte avføringen. Du gjør alt riktig. 

Rennende: Du har diaré som kan være et resultat av en infeksjon. Løsning: Drikk mye væske slik at du ikke blir dehydrert.

Pølseformet, men klumpete: Dette er en mildere versjon av de harde små klumpene. Løsning: Drikk mer vann og spis mer fiber.

Myke klumper med runde kanter: Helt normalt om du går på do et par ganger om dagen.

Pølseformet med sprukken overflate: Dette er helt normalt, men sprekkene betyr at du kan øke inntaket ditt av vann.

Myke klumper med ujevne kanter: På grensen til unormalt. Dette betyr at du er på grensen til å få diaré.

Myk og klissete som fester seg på kanten: Den inneholder for mye olje, noe som kan bety at kroppen din ikke absorberer fett ordentlig. Sykdommer som bukspyttkjertelbetennelse kan hindre kroppen i å absorbere fett.

LES OGSÅ: Sliter du med treg mage?

Hold også et øye med fargen

I tillegg til å holde et øye med avføringens form og konsistens, kan det være lurt å ta en titt på hvilken farge den har. Dette kan også fortelle deg en del om hva som foregår inne i kroppen din. 

Det som det imidlertid er viktig å være oppmerksom på, er at det ikke kun er sykdom som kan påvirke fargen på avføringen. Noen frukter og grønnsaker har nemlig mørke pigmenter som kan slå ut på den. Så før du freaker ut over fargen, bør du tenke etter om du har spist for eksempel rødbeter, spinat eller blåbær.

- Det stemmer at mat kan påvirke fargen på avføringen vår. Mat med kraftig farge – rødbeter, mais og spinat kan farge den – det avhenger blant annet av konsistensen på maten og hvor godt du tygger. Kunstige fargestoffer kan også påvirke fargen, har Arsky tidligere fortalt. 

FARGE: En skulle kanskje ikke tro det, men det kan faktisk være lurt å følge med på hvilke farge avføringen din har. I noen tilfeller kan den avsløre om du er syk eller ikke.  Foto: healthworks.my
FARGE: En skulle kanskje ikke tro det, men det kan faktisk være lurt å følge med på hvilke farge avføringen din har. I noen tilfeller kan den avsløre om du er syk eller ikke. Foto: healthworks.my Vis mer

Dette kan fargen på avføringen din fortelle deg:

Brun: Du er frisk og rask. Avføringen er naturlig brun på grunn av gallen som blir produsert i leveren.

Grønn: Det kan være at det du spiser beveger seg for raskt gjennom tykktarmen, eller at du har spist mange grønne grønnsaker.

Gul: Rennende, illeluktende gul avføring kan være et tegn på overflødig fett, noe som kan skyldes blant annet cøliaki.

Svart: Om avføringen din er svart bør du kontakte lege, da det kan være blødninger høyt oppe i tarmsystemet. Det kan også skyldes det du har spist eller drukket, da jern og rødvin påvirker fargen på avføringen.

Hvit: En hvit eller pudderfarget avføring kan være et tegn på at galleblæren ikke fungerer optimalt. Dette kan etter en stund gi «gulsott», så kontakt fastlegen om du opplever lyse farger på avføringen. Det kan også skyldes cøliaki.

Rød eller blodflekkete: Blod i avføringen kan være et symptom på kreft, og du bør derfor oppsøke en lege umiddelbart.

SPINAT: Det er ikke bare sykdom som kan påvirke fargen på avføringen din. Grønnsaker, som for eksempel spinat, kan gi utslag da den har mørke pigmenter.  Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
SPINAT: Det er ikke bare sykdom som kan påvirke fargen på avføringen din. Grønnsaker, som for eksempel spinat, kan gi utslag da den har mørke pigmenter. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Lukk dolokket før du trekker ned

Blod i avføringen

Det er gallen fra leveren som gjør at avføringen vår normalt er brun, men fargen kan varierer fra dag til dag, så er den for eksempel litt mørkere eller lysere enn vanlig en dag, trenger ikke dette bety at du er syk.

Per Brandtzæg, som er professor ved Rikshospitalet, har tidligere fortalt KK.no at det du bør være litt oppmerksom på er hvis avføringen din er veldig mørk eller nesten på kanten til svart.

- Om avføringen din over tid er veldig mørk skal du være litt på vakt, da den mørke fargen kan skyldes gammelt blod som stammer fra tarmsystemet eller magesekken. Dette kan for eksempel være en følge av et blødende magesår eller magekreft. En kreftsvulst som sitter nederst i tykktarmen eller i endetarmen kan også føre til mørk avføring, men da inneholder den gjerne spor av ferskt rødt blod.

- Om du er i den aldersgruppen hvor mage- og tarmkreft kan være aktuelt, så anbefaler jeg deg å ta kontakt med en lege om du oppdager slike fargeendringer i avføringen din. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer