Avokado:

Slik bør du egentlig skrelle avokadoen

Feil teknikk kan gjøre at du går glipp av de helsebringende næringsstoffene.

SKRELLE AVOKADO RIKTIG: Avokadoen er en skikkelig superfrukt, og mye av helsen sitter rett under skallet. Skreller du den riktig får du i deg alle de helsebringende stoffene dens. FOTO: NTB Scanpix
SKRELLE AVOKADO RIKTIG: Avokadoen er en skikkelig superfrukt, og mye av helsen sitter rett under skallet. Skreller du den riktig får du i deg alle de helsebringende stoffene dens. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Avokadoen er blitt mange nordmenns store tilbehørsfavoritt, og det er ikke uten grunn! Den saftige, grønne frukten (jepp, det er faktisk en frukt) inneholder riktignok en del fett og kalorier, men den er også proppfull av sunne næringsstoffer kroppen din trenger.

Vi har tidligere skrevet om hvordan du enkelt skreller poteter, hvitløk og mango, og nå er det altså på tide å vise deg hvordan avokadoen skal skrelles.

Går det virkelig an å skrelle en avokado feil, tenker du kanskje? Vel, det gjør det. I alle fall hvis du er opptatt av å få deg de helsebringende næringsstoffene.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise avokado hver dag

Skrell avokadoen som en banan

Gunn Helene Arsky, som er ernæringsfysiolog i Bama og forfatter av boken «Spis deg ung», skriver på bloggen sin gunnhelenearsky.no, at du bør skrelle avokadoen som en banan.

- Avokadoen er en skikkelig superfrukt, og mye av helsen sitter rett under skallet. For å få mest mulig nytte av alle antioksidantene i avokadoen, må du skrelle den som en banan - del avokadoen i to og skrell av skallet i strimler.

- På denne måten får du med deg mesteparten av det aller grønneste fruktkjøttet på avokadoen. Det er nemlig her antioksidantene og alle de andre helsebringende stoffene befinner seg, skriver hun.

SKRELLE AVOKADO: Del avokadoen i to og skrell den som en banan, anbefaler ernæringsfysiologen.  Foto: Gunn Helene Arsky
SKRELLE AVOKADO: Del avokadoen i to og skrell den som en banan, anbefaler ernæringsfysiologen. Foto: Gunn Helene Arsky Vis mer

LES OGSÅ: Visste du dette om avokado?

Slik finner du den perfekte avokadoen

Noe mange synes at kan være litt vanskelig, er å velge rett avokado på butikken.

Ofte føles avokadoen helt fin, men så viser den seg å være brun og altfor myk hjemme på kjøkkenbenken. Det er kjipt, det! Et veldig enkelt triks kan hjelpe deg med å være sikker på at du har gjort det rette valget.

Alt du trenger å gjøre, er å forsiktig fjerne stilken, for å se under. Hvis hullet der hvor stilken satt er grønt, er avokadoen perfekt! Da får du en flott avokado som lett kan skjæres opp.

Dersom det er brunt der hvor stilken satt, bør du legge den tilbake. Da er den overmoden og altfor myk til å spises.

OVERMODEN OG PERFEKT: Her ser du forskjellen! Fjern stilken, og vær sikker på at du får med deg en perfekt avokado hjem fra butikken. Det er da avokadoen til høyre (som har frisk grønnfarge under stilken) som er den beste på dette bildet. Foto: KK
OVERMODEN OG PERFEKT: Her ser du forskjellen! Fjern stilken, og vær sikker på at du får med deg en perfekt avokado hjem fra butikken. Det er da avokadoen til høyre (som har frisk grønnfarge under stilken) som er den beste på dette bildet. Foto: KK Vis mer

LES OGSÅ: Lei av at avokadoen blir brun?

Slik modner den kjapt

Dersom du har vært uheldig og fått med deg hjem en hard og umoden avokado, kan du raskt modne den ved å putte den i en papirpose sammen med et eple eller en banan.

Etter to til tre dager vil fruktgassen ethylen, som finnes i eple og banan, ha gjort avokadoen myk og spiseklar. Papirposen gjør at gassen holder seg i lufta rundt avokadoen.

Et godt tips! Hvis du ikke har en papirpose, kan du pakke avokadoen og eplet/bananen inn i matpapir – det fungerer akkurat like bra.

LES OGSÅ: Nå kommer en light-versjonen av avokado. Men er den egentlig «ny»?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer