Hårvask

Slik bør du egentlig vaske håret

De vanligste tabbene ved hårvask som du ikke visste at du gjorde.

VASKE HÅRET: Hårvasken din kan faktisk være årsaken til hvorfor det blir så fett i bunnen. Foto: Shutterstock / Esp2k
VASKE HÅRET: Hårvasken din kan faktisk være årsaken til hvorfor det blir så fett i bunnen. Foto: Shutterstock / Esp2k Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En skulle kanskje tro at noe så enkelt som å vaske håret var noe vi alle hadde inne, for her kan man da umulig gjøre noe feil. Vann, sjampo, vann, balsam, vann – ferdig! 

Sorry, men det er ikke riktig  enkelt.

Hårvasken din kan faktisk være årsaken til hvorfor det blir så fett i bunnen, til hodebunnsproblemene, eller til hvorfor du har tørre lengder eller flatt hår. Ofte skyldes dette små tabber som er svært enkle å rette på – heldigvis.

LES OGSÅ: Slik tar du best vare på håret nå

Har du fet hodebunn og tørre lengder?

Mange av oss dusjer ofte, men som du kanskje vet så kan dette gjøre at huden vår blir tørr og stram, og det samme gjelder også for hodebunnen. Men ironisk nok så kan det å vaske håret hver dag faktisk gjøre håret ditt fett.

Når du vasker huden, eller i dette tilfellet – hodebunnen, fjerner du blant annet det naturlige laget av talg som huden produserer. Vasker du håret ofte kan det «kickstarte» huden til å produsere mer talg.

– Masserer du hodebunnen ofte kan dette også gi økt talgproduksjon. Avvenner man håret med å vaske det ofte, blir følelsen av fethet og skittenhet borte etter hvert, sier frisør ved HÅR Asker, Anette Mathiesen til KK.no. 

SLITT? Selv om du har tørre tupper kan du også ha fet hodebunn. Da er det en fordel å vite hvordan du får bukt med problemet. Foto: Shutterstock / Sofi photo
SLITT? Selv om du har tørre tupper kan du også ha fet hodebunn. Da er det en fordel å vite hvordan du får bukt med problemet. Foto: Shutterstock / Sofi photo Vis mer

Hun påpeker likevel at alt handler om vane og hva man føler selv, så hvis du trives best med å vaske håret hver dag, så er det selvsagt ikke noe galt med det. På samme måte som det heller ikke er noe galt med å vaske håret sjeldent.

– Det er jo ikke uhygienisk å ikke vaske håret hver dag. Og du kan fint bare skylle det i vann når du først er i dusjen, du må ikke bruke produkter hver gang, forteller hun.

Dersom du alltid føner håret etter å ha vasket det bør du være obs på at dette også vil gi litt skader.

LES OGSÅ: Spis deg til sunnere hår

Du bruker feil produkter til ditt hår

Kanskje er du av typen som ikke tenker over hva en sjampo og balsam kan tilby deg, men fokuserer mest på prisen – det er jo en ærlig sak. Du bør likevel være obs på at produktene du velger faktisk har noe å si for resultatet.

– Feil produkter gir feil «effekt» på håret. Du bør velge sjampo etter tilstanden på hodebunnen, om den for eksempel er problematisk. Så bruker man heller kurer og balsam for håret sin del, sier Mathiesen. 

Også lederen for Defines frisørteam, Lise Holm-Glad mener det er en smart regel å velge sjampo til hodebunnen og balsam til håret (kvaliteten). 

– Du kan for eksempel ha fet hodebunn og tørt hår som følge av hårfarge eller slitasje, sier hun til KK.no.

SKYLL GODT: Legg merke til hvor grundig frisøren skyller håret ditt etter siste sjamponering neste gang du er i frisørstolen. Foto: Shutterstock / LuckyImages
SKYLL GODT: Legg merke til hvor grundig frisøren skyller håret ditt etter siste sjamponering neste gang du er i frisørstolen. Foto: Shutterstock / LuckyImages Vis mer

På sjampoflaskene kan du ofte lese lovnader som volum, glans eller fuktighet, så hvordan kan du egentlig vite hvilken som passer til din hodebunn?

– En fuktighetssjampo vil kunne gjøre hodebunnen din enda mer fet, så da ville jeg valgt en volumsjampo, eller en lett silikonfri sjampo, og heller brukt balsam med masse fuktighet. 

Og husk at balsamen ikke skal påføres i hodebunnen, men kun i lengdene.

LES OGSÅ: Skyll alltid håret etter dette

Unngå for varmt vann

Når det gjelder å skylle ut sjampo tror Holm-Glad at det er mange som synder. Hun anbefaler at du legger merke til hvor grundig frisøren skyller håret ditt etter siste sjamponering.

– Når du synes du har skylt grundig, skyll enda litt til, sier hun. 
Og selv om det er svært deilig å ta seg en ordentlig varm dusj, så bør du passe på at du ikke bruker glovarmt vann.

EKSPERT: Frisør og leder for Defines frisørteam, Lise Holm-Glad. Foto: Aina Kristiansen
EKSPERT: Frisør og leder for Defines frisørteam, Lise Holm-Glad. Foto: Aina Kristiansen Vis mer

– Veldig varmt vann gjør ikke godt for hverken hår eller hodebunn. Avslutt gjerne med kjølig vann etter at du har vasket håret og tatt i balsam. Varmt vann åpner skjell-laget og kaldt vann lukker skjell-laget, forklarer hun. 

Skjell-laget er det ytterste laget på hårstrået om som skal beskytte håret mot slitasje. Avslutter du med litt kjøligere vann vil du lett merke at håret virker litt glattere allerede. Og dette er kanskje et ekstra godt tips til de med krøller.

– Vann drar generelt sett fuktighet ut av håret, spesielt gjelder dette for de som har krøllete hår, legger Mathiesen til.

Til slutt anbefaler Holm-Glad at du alltid bruker balsam til slutt når du bruker hårkur. 

– Balsam lukker skjell-laget i håret og når det er lukket vil jo ikke kuren trekke inn i håret. Mange hårkurer har også denne effekten så ofte trenger du ikke balsam etterpå, men det er ikke feil å bruke balsam etterpå uansett, forteller hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer